Za uvrede na internetu zatvorska kazna

x   T.

Za online maltretiranje predviđene su zatvorske ili novčane kazne. Ovaj zakon je nedavno stupio na snagu u Japanu.

Za uvrede na internetu novčana kazna je do 2 150 evra i zatvor do godinu dana.

Revidirani krivični zakon

Pooštrene su kazne u Japanu za maltretiranja na društvenim mrežama. Kazna za uvrede je do 300 000 jena, odnosno 2 150 evra, ili kazna zatvora do godinu dana. Na ovaj način vlasti Japana pokušavaju da se uhvate u koštac sa ovim problemom.

Razlog

Hana Kimura, profesionalna rvačica i glumica popularnog Netflix rijalitija “Terrace House” se ubila 2020. godine, jer su je vređali putem društvenih mreža i dobijala je poruke pune mržnje. Imala je samo 22 godine. Zbog uvreda na njen račun kažnjena su dvojica muškaraca iz Osake i Fukuja. Javnost je bila nezadovoljna blagim kaznama i i zahtevala je zakonske promene. U tom trenutku stigla je podrška za izmenu zakona. Do tada za vređanje i online maltretiranje novčana kazna je iznosila 72 evra ili kazna zatvora manja od 30 dana.

Pooštren zakon

Ministru Jošihisi Furukavi krajem prošle godine je zakonodavni savet Ministarstva pravde predložio da se pooštri zakon. Amandman je podnet, ali se reviziji zakona usprotivila opoziciona Ustavna demokratska partija Japana. Kako su naveli, to bi moglo da uguši legitimne kritike na račun javnih zvaničnika i političara. Vladajuća Liberalno demokratska partija je sa opozicijom postigla dogovor da se dopunska odredba usvoji. Da li ovaj zakon ograničava slobodu govora utvrdiće revizija u roku od 3 godine od njegovog donošenja.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *