Zašto treba imati eksterni hard disk?

blog x

Eksterni hard disk je prenosivi uređaj za skladištenje podataka koji vam omogućava da proširite svoj kapacitet skladištenja van računara ili drugih uređaja. To je zgodan i mobilni način za pravljenje rezervnih kopija, organizovanje i pristup vašim podacima, bilo da su u pitanju fotografije, video snimci, muzika, dokumenti ili druge vrste datoteka.

U digitalnom dobu u kojem živimo, količina podataka koje generišemo i koristimo stalno raste. Bilo da se radi o ličnim fotografijama i video snimcima, poslovnim dokumentima ili kolekcijama muzike i filmova, čuvanje tih podataka postaje izazov. Zato je jedno od najvažnijih pitanja sa kojima se suočavamo kako bezbedno čuvati i pristupiti ovim podacima. Eksterni hard disk postaje nezamenljiv alat za sve korisnike računara i pametnih telefona iz više razloga.

Dodatna sigurnost i sigurnosno kopiranje podataka

Kada koristite samo internu memoriju računara ili pametnog telefona, postoji rizik od gubitka podataka usled otkazivanja hard diska ili slučajnog brisanja. Eksterni hard disk pruža dodatnu sigurnost jer vam omogućava da napravite rezervnu kopiju svih važnih podataka iznutra. Na taj način, čak i ako se interni disk pokvari, podaci će biti bezbedno uskladišteni na spoljnom disku i mogu se vratiti bez gubitka.

Prostor za skladištenje

Interna memorija vašeg računara ili pametnog telefona može brzo postati premala sa sve većim količinama podataka koje generišete. Eksterni hard disk nudi ogroman prostor za skladištenje, često u terabajtima, omogućavajući vam da slobodno skladištite sve svoje datoteke, bez brige o ograničenjima prostora.

Prostor za skladištenje

Interna memorija vašeg računara ili pametnog telefona može brzo postati premala sa sve većim količinama podataka koje generišete. Eksterni hard disk nudi ogroman prostor za skladištenje, često u terabajtima, omogućavajući vam da slobodno skladištite sve svoje datoteke, bez brige o ograničenjima prostora.

Mobilnost i pristupačnost

Jedna od najvećih prednosti eksternog hard diska je njegova mobilnost. Možete ga lako nositi sa sobom i povezati sa različitim računarima ili uređajima. To vam daje mogućnost da pristupite podacima bilo gde i bilo kada, bilo da ste kod kuće, na poslu ili u pokretu. Osim toga, ne morate da brinete o zagušenoj internet vezi ili zavisnosti od oblaka da biste pristupili svojim podacima. Sve što vam treba je eksterni hard disk i uređaj na koji ćete ga povezati.

Veće brzine prenosa

Eksterni hard diskovi su postali izuzetno brzi, posebno oni koji koriste tehnologije kao što su USB 3.0 ili Thunderbolt. To znači da možete brzo kopirati i premeštati velike datoteke sa jednog mesta na drugo. Veće brzine prenosa čine rad sa velikim multimedijalnim datotekama ili pravljenje rezervnih kopija brzim i efikasnim.

Zaštita privatnosti

Ako delite računar sa drugima, postoji mogućnost da oni pristupe vašim ličnim podacima. Eksterni hard disk može poslužiti kao mesto gde možete da čuvate i zaštitite osetljive datoteke, kao što su finansijski ili lični dokumenti, lozinkom ili drugim bezbednosnim merama. Na ovaj način možete zadržati kontrolu nad svojim podacima i osigurati privatnost.

Kako efikasno koristiti eksterni hard disk?

image

Efikasno korištenje može vam pomoći u organizaciji i zaštiti vaših podataka. Evo nekoliko saveta kako to postići:

 • Organizacija datoteka

Da biste brzo pristupili datotekama koje želite, važno je da organizujete sadržaj na vašem eksternom hard disku. Možete da kreirate logičke fascikle i podfoldere prema vrsti sadržaja, kao što su „Fotografije“, „Video snimci“, „Dokumenti“ itd. Takođe, razmislite o imenovanju datoteka i fascikli na način koji vam olakšava pronalaženje i identifikaciju sadržaja .

 • Redovne rezervne kopije

Eksterni hard disk je idealno rešenje za pravljenje rezervnih kopija važnih podataka. Podesite redovno vreme ili raspored za pravljenje rezervnih kopija svih relevantnih datoteka sa računara ili drugih uređaja na spoljni disk. Ovo će osigurati da imate ažurnu kopiju vaših podataka u slučaju gubitka ili kvara primarnog uređaja.

 • Arhiviranje starijih datoteka

Ako imate velike količine podataka koje retko koristite, razmislite o arhiviranju tih datoteka na eksterni hard disk. Ovo će osloboditi prostor na vašem primarnom uređaju, ali i omogućiti vam da pristupite tim datotekama kada vam zatrebaju. Redovno pregledajte i prenosite starije datoteke na eksternu disk jedinicu da bi vaš glavni uređaj bio organizovan i brži.

 • Zaštita lozinkom ili šifrovanje

Ako imate osetljive podatke na spoljnom disku, razmislite o postavljanju lozinke ili šifrovanja radi dodatne bezbednosti. Na ovaj način ćete zaštititi pristup ovim podacima i sprečiti neovlašćeno korišćenje u slučaju gubitka ili krađe diska.

 • Fizička zaštita

Pošto je eksterni hard disk prenosiv, važno je da ga pravilno skladištite i rukujete njime. Zaštitite ga od udaraca i padova zaštitnim navlakama ili kesama. Takođe ga čuvajte na bezbednom mestu da biste sprečili krađu ili gubitak.

 • Povremeno proveravajte i ažurirajte podatke na spoljnoj disk jedinici da biste bili sigurni da sve datoteke i fascikle imaju integritet. To možete učiniti tako što ćete proveriti datoteke i fascikle, izvršiti popravke i zameniti oštećene ili neispravne datoteke.
 • Redovno čistite nepotrebne datoteke

Da bi spoljni disk bio organizovan i slobodan, redovno pregledajte i brišite nepotrebne datoteke. Ovo uključuje duple datoteke, privremene datoteke i drugi nepotreban sadržaj koji više ne koristite.

 • Nadgledajte kapacitet diska

Redovno proveravajte koliko je prostora na disku preostalo da biste bili svesni kada treba da proširite kapacitet ili organizujete sadržaj. Pravilna upotreba i organizacija eksternog hard diska može vam uštedeti vreme i obezbediti bezbednost i dostupnost vaših podataka. Pratite ove savete da biste maksimalno iskoristili eksterni čvrsti disk.

Šta je eksterni hard disk?

Eksterni hard disk je prenosivi uređaj za skladištenje podataka koji se koristi van samog računarskog sistema. To je fizički uređaj koji se obično povezuje sa računarom ili drugim uređajima preko USB, Thunderbolt ili FireVire porta. Ima sopstveno kućište i napajanje i može se lako povezati ili isključiti sa računara ako je potrebno. Ovi uređaji se koriste za proširenje skladištenja podataka i omogućavaju korisnicima da čuvaju različite tipove datoteka, uključujući fotografije, video zapise, dokumente, muziku i mnoge druge vrste sadržaja. Kapacitet eksternih čvrstih diskova može varirati, počevši od nekoliko stotina gigabajta do nekoliko terabajta, što korisnicima omogućava skladištenje velikih količina podataka.

Eksterni hard diskovi su popularni iz nekoliko razloga. Oni pružaju dodatni prostor za skladištenje kada je interna memorija računara ili drugih uređaja ograničena. Oni takođe omogućavaju korisnicima da prave rezervnu kopiju podataka sa primarnog uređaja kako bi se zaštitili od gubitka ili kvara. Mobilnost je još jedna prednost, jer ih lako možete preneti i povezati sa različitim računarima i uređajima da biste pristupili vašim podacima bilo gde i bilo kada.

Pored svega navedenog, eksterni hard diskovi često dolaze sa dodatnim funkcijama kao što su šifrovanje podataka, automatsko pravljenje rezervnih kopija, softver za upravljanje datotekama i druge funkcije koje olakšavaju upravljanje podacima i zaštitu.

Razlika između eksternog i internog hard diska

high angle hands connecting ssd laptop x

Razlika između eksternih i internih hard diskova zasniva se na njihovoj nameni, povezanosti sa računarom i načinu na koji se koriste. Evo nekih ključnih razlika:

Namena i lokacija

Interni hard disk se nalazi unutar kućišta računara ili drugog uređaja, dok je eksterni hard disk van uređaja i namenjen je za prenosivu upotrebu. Interni hard disk obično služi kao primarno skladište podataka za operativni sistem računara, programe i datoteke, dok se eksterni hard disk koristi za dodatno skladištenje podataka i rezervne kopije.

Povezivanje sa računarom

Interni hard disk je direktno povezan sa matičnom pločom računara preko kablova i internih interfejsa kao što su SATA ili IDE. S druge strane, eksterni hard disk koristi eksterne interfejse kao što su USB, Thunderbolt ili FireVire za povezivanje sa računarom ili drugim uređajima.

Mobilnost

Interni hard disk nije namenjen mobilnosti jer je fizički ugrađen u računar. S druge strane, eksterni hard disk je prenosiv i može se lako povezati i isključiti sa različitih računara i uređaja, omogućavajući vam pristup podacima izvan samog računarskog sistema.

Prostor za skladištenje

Interni hard diskovi obično imaju veći kapacitet skladištenja od većine eksternih. To je zbog činjenice da interni hard diskovi mogu biti fizički veći i da koriste naprednije tehnologije, dok su eksterni hard diskovi često manji i prenosiviji, što ograničava njihovo ukupno skladištenje.

Instalacija i konfiguracija

Interni hard diskovi zahtevaju instalaciju unutar kućišta računara i povezivanje sa matičnom pločom. S druge strane, eksterni hard diskovi obično ne zahtevaju posebnu instalaciju i potrebno je samo da ih povežete sa računarom preko odgovarajućeg interfejsa da biste mogli da ih koristite.

Sigurnosne funkcije

Interni hard diskovi obično nemaju ugrađene bezbednosne funkcije jer je većina bezbednosnih podešavanja fokusirana na sam računarski sistem. S druge strane, neki eksterni hard diskovi dolaze sa dodatnim bezbednosnim funkcijama kao što su šifrovanje podataka ili lozinke kako bi se osigurala zaštita podataka na prenosivom disku.

Ukratko, interni hard disk se nalazi unutar računarskog sistema i koristi se kao primarno skladište podataka, dok je eksterni hard disk spoljni uređaj za skladištenje podataka koji se koristi za dodatno skladištenje, rezervnu kopiju i mobilnost.

Kako sprečiti gubitak dragocenih podataka pomoću eksternog hard diska?

Korištenje eksternog hard diska može biti odličan način za sprečavanje gubitka dragocenih podataka. Evo nekoliko korisnih saveta kako to postići:

image
 • Jedan od ključnih načina za sprečavanje gubitka podataka je redovno pravljenje rezervnih kopija na eksternom hard disku. Odredite raspored rezervnih kopija koji odgovara vašim potrebama i uverite se da redovno kopirate sve važne datoteke i fascikle na spoljni disk. Možete koristiti softver za automatsko pravljenje rezervnih kopija da biste pojednostavili proces.
 • Nemojte se oslanjati na samo jedan eksterni hard disk za rezervnu kopiju. Preporučuje se da imate više kopija važnih podataka na različitim eksternim diskovima. Ovo povećava verovatnoću da će vaši podaci biti bezbedni čak i ako jedan disk pokvari ili se ošteti.
 • Redovno proveravajte stanje eksternog hard diska da biste bili sigurni da radi ispravno. Pazite na znake potencijalnih problema, kao što su čudni zvuci, spore performanse ili neuspele kopije podataka. Ako primetite bilo kakve znake da je disk jedinica oštećena, razmislite o zameni disk jedinice da biste izbegli gubitak podataka.
 • Ako čuvate osetljive podatke na spoljnoj disk jedinici, postavite lozinku ili koristite šifrovanje da biste osigurali da im samo ovlašćene osobe mogu pristupiti. Na taj način, čak i ako je disk fizički izgubljen ili ukraden, vaši podaci će biti zaštićeni.
 • Budite pažljivi kada rukujete i čuvate eksterni disk. Čuvajte ga na bezbednom mestu da biste sprečili fizičko oštećenje ili krađu. Takođe, koristite zaštitne futrole ili kese da ublažite udarce i padove ako nosite disk sa sobom.
 • Rezervne kopije podataka na eksternom disku treba redovno da se ažuriraju kako biste bili sigurni da imate najnovije verzije datoteka. Ako redovno radite sa podacima i menjate ih, ažuriranje rezervnih kopija obezbediće vam da imate najažurnije informacije u slučaju gubitka ili oštećenja.
 • Povremeno proveravajte rezervne kopije da biste proverili njihov integritet. Pokušajte da vratite nekoliko datoteka sa spoljne disk jedinice da biste proverili da li su ispravno uskladištene i da im se može pristupiti. Ovo će vam dati poverenje u rezervnu kopiju i osigurati da su vaši podaci zaista uskladišteni na bezbednom mestu.

Zaključak

Eksterni hard disk pruža mnoge prednosti, uključujući rezervnu kopiju, dodatni prostor za skladištenje, mobilnost, brzinu prenosa i zaštitu privatnosti. Bez obzira da li ste običan korisnik računara ili profesionalac, ulaganje u eksterni hard disk može biti vredno truda jer pruža pouzdan i praktičan metod za skladištenje i upravljanje svim vašim važnim podacima.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *