Zelena pozadina za hroma-ki efekat

blog x

Zelena pozadina (platno) ili tehnika hroma-ki je popularna tehnika snimanja koja omogućava snimateljima da zamene pozadinu drugom slikom ili video snimkom.

Kada govorimo o snimanju video sadržaja, jedna od najpopularnijih tehnika koje se koriste je korišćenje zelene pozadine (platna) ili hrome. Ova tehnika omogućava da se snima ispred jednobojne pozadine, a zatim da se zameni ta pozadina digitalno, koristeći kompjuterski generisanu sliku ili drugi video snimak.

Kvalitetna zelena pozadina (platno) i pravilno osvetljenje su ključni za postizanje najboljih rezultata. Snimanje sa zelenim ekranom pruža veliku fleksibilnost i kreativnost u kreiranju video sadržaja. Bez obzira da li ste filmski ili televizijski stvaralac, Jutjuber ili snimate iz zadovoljstva i hobija, tehnika zelenog ekrana vam omogućava da kreirate fantastične vizuelne efekte, simulirate različita okruženja i podešavanja i poboljšate kvalitet vaše video produkcije.

Šta omogućava ova TNB zelana pozadina Green background – INFLUENCE?

image

Ova zelena pozadina vam omogućava da snimite sebe ili nekog i nešto drugo i zamenite je bilo kojom pozadinom. Sa 150 cm širine i 200 cm visine, ispuniće čitavo vaše polje i neće ostaviti nijednu praznu površinu koja može pokvariti vaš hroma ključ. Na vrhu platna se nalazi prostor za vešanje u koji možete provući štap i okačiti ga iza sebe tokom snimanja ili ga pričvrstite na zid pomoću držača. Tkanina je pamučna, a zahvaljujući svom sastavu tkanine, zelena pozadina je sklopiva i prenosiva i možete je čuvati i pomerati.

  • Šta je zelena pozadina i hroma-ki efekat?

Hroma-ki tehnika je proces snimanja na jednobojnoj pozadini, obično zelenoj ili plavoj, a zatim zamena te pozadine drugom slikom ili video snimkom koristeći kompjuterske efekte. Ova tehnika omogućava snimateljima da stvaraju različita okruženja i postavke bez potrebe za stvarnim fizičkim scenografijama.

  • Kako funkcioniše hroma-ki tehnika?

Ova tehnika se zasniva na principu boje. Snimatelj postavlja subjekt ispred jednobojne pozadine, obično zelene ili plave, jer se ove boje najlakše razlikuju od ljudske kože. Zatim se uz pomoć specijalnog softvera ili video uređaja ta boja zamenjuje drugom slikom ili video snimkom.

Pre nego što počnete da snimate sa zelenim ekranom, važno je da pripremite pravo osvetljenje. Obezbedite ravnomerno pozadinsko osvetljenje da biste izbegli senke ili varijacije u boji. Takođe, uverite se da onog kog snimate ili vi ako sebe snimate ne nosi istu boju kao pozadina, jer bi se mogao izgubiti u procesu zamene.

Zašto baš zeleno platno i pozadina?

Zelena boja je odabrana zbog visokog kontrasta i malog preklapanja s bojama koje se često koriste u scenografiji i kostimografiji.

Snimanje ispred zelene pozadine omogućava vam da lako uklonite pozadinu i zamenite je željenim scenama, likovima ili digitalnim efektima. Ova tehnika se često koristi u filmovima, TV emisijama i reklamama za stvaranje fantastičnih svetova, virtuelnih lokacija ili scena koje bi bile preskupe ili opasne za snimanje u stvarnom okruženju. Zelena pozadina vam omogućava da dodate ili zamenite kostime i rekvizite u postprodukciji. Onaj ili one koje snimate ili vi sami, ako sebe snimate možete nositi zelenu odeću koja se lako skida tokom postprodukcije kako bi se mogli “uklopiti” u digitalno stvorena okruženja. Ova tehnika omogućava kreativnu slobodu u kreiranju različitih fantastičnih ili futurističkih kostima i efekata.

Ovakva pozadina se na primer često koristi u televizijskim vestima i vremenskim prognozama. Meteorolozi se snimaju ispred zelene pozadine, zatim se digitalno ubacuju mapa, grafikoni i animacije za prikaz vremenske prognoze i informacija. Ova tehnika omogućava interaktivnost i vizuelnu privlačnost prilikom predstavljanja informacija o vremenu.

Uz pravilnu pripremu i upotrebu adekvatnih alata, zeleno platno za hroma-ki tehniku može biti moćan alat koji će vam omogućiti da podignete kvalitet i profesionalnost vašeg video sadržaja na potpuno novi nivo.

Pisali smo na našem blogu i o drugim rekvizitima kao što su: filmska klapa, svetleća ukrasna kutija, set za jutjubere i strimere.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *