10 najvrednijih brendova na svetu

x  T.

Apple je najuspešnija firma na svetu, a TikTok najbrže rastući brend prema istraživanju kompanije Brand Directory.

Među 10 najuspešnijih firmi dominiraju pored američkih firmi i jedna južnokorejska i dve kineske.

Ko je prvi?

Prvi na listi Top 10 kao najvredniji brend planete za 2022. godinu je kalifornijski gigant Apple koji je vlasnik svih mogućih Top biznis titula.

Top lista 10 najvrednijih brendova na svetu

 • 1. Apple (SAD)
 • 2. Amazon (SAD)
 • 3. Google (SAD)
 • 4. Microsoft (SAD)
 • 5. Walmart (SAD)
 • 6. Samsung Group (Južna Koreja)
 • 7. Facebook (SAD)
 • 8. ICBC (Industrial and Commercial Bank of China)
 • 9. Huawei (Kina)
 • 10. Verizon (SAD)

Ko je vršio istraživanje?

Istraživanje je obavila kompanija Brand Directory. Oni se bave procenom najvrednijih brendova na planeti svake godine. Njihove procene se ne zasnivaju na tržišnoj vrednosti već isključivo na njihovoj proceni. Kako su naveli, Apple brend je povećao svoju vrednost za 35% u 2021. godini i od svih procenjenih brendova od kada se vrši ovo istraživanje je najvredniji ikad.

U obrazloženju je navedeno da je Apple prva kompanija koja je dostigla tržišnu vrednost od 3 biliona dolara.

“Apple je imao sjajnu 2021. godinu i to je istaknuto kompanijskim dostignućima objavljenim na početku 2022. godine. U pozicioniranju samog Apple brenda je bio istorijski uspeh ovog tehnološkog giganta. Snažan noviji rast može se prepisati činjenici da se Apple prepoznaje kao brend i može se primeniti na mnogo širi spektar usluga od telefona i računara. Oko polovine prodaje brenda i dalje čini iPhone, ali tokom 2021. godine posvećeno je više pažnje i drugom paketu proizvoda iPad-u, iMac-u, a doživeo je i ogroman uspeh AirTag todatka. Ojačao je Apple asortiman usluga, od Apple Play-a do apple TV-a i doprineo ukupnom povećanju moći ovog brenda”, istakli su analitičari koji su vršili ovo istraživanje, kompanija Brand Directory.

Na linku kompanije Brand Directory predstavljeni su najjači, odnosno finansijski najbolji brendovi po zemljama odakle dolaze.

Google je zauzeo treće mesto

Prema kompaniji koja je vršila istraživanje, pohvale se odnose za oglašavanje, a znamo da je Googl mnogo više. Kako su objasnili, “brend se oslanja na oglašavanje za ogromnu većinu svojih prihoda, a na početku pandemije je doživeo određeni pad. Tada je zbog neizvesnosti i opala potrošnja na oglašavanja. Kako se svet prilagođavao novoj normalnosti sve više vremena su ljudi provodili na mreži i ponovo su se otvorili budžeti za oglašavanje i samim tim vrednosti brenda su se povećale”, navode Brand Directory.

Samsung je zauzeo šestu poziciju

Kao rezultat lansiranja novih proizvoda, povećali su se i Samsungovi prihodi, objasnili su analitičari kompanije Brand Directory.

” Zbog globalne krize lanaca snabdevanja i velike potražnje za memorijskim čipovima, Samsung je nadmašio svoje konkurente velikim prihodima baš u ovom poslu, proizvodnji čipova. Kako bi zadovoljili potražnju potrošača, Samsung otvara novu fabriku kompjuterskih čipova u Teksasu vrednosti 17 milijardi američkih dolara. Tržište je odlično reagovalo na proširenu ponudu elektronike ovog tehnološkog giganta novim asortimanom prenosivih uređaja, kao i kućnih i kuhinjskih aparata. U prošloj godini, 2021. vrednost brenda Samsung grupe sa sedištem u Južnoj Koreji je 107,3 milijarde dolara, što je u odnosu na godinu ranije povećanje od 5% i to joj je dalo mogućnost da odbrani svoju dugogodišnju poziciju najvrednijeg brenda u azijsko-pacifičkom regionu, uprkos padu na globalnoj rang listi na poziciju 6″.

Huawei je na 9. mestu

Kompanija koja je vršila ovo istraživanje Brand Directory je navela da je Huawei biznis sektor pametnih telefona bio veoma pogođen američkim sankcijama i da je brzo i pametno reagovao, jer je povećao ulaganja u domaće tehnološke kompanije, razvoj i istraživanje.

Nakon rasta većeg od 29% na 71,2 milijarde dolara Huawei je uspeo da povrati svoje mesto među 10 najvrednijih brendova na svetu”.

TikTok je brend koji najbrže raste

Najviše rangiran novi učesnik na Brand Finance global 500 2022 rang listi, zauzimajući 19. mesto među prvih 500 najvrednijih brendova na svetu je TikTok.

“TikTok je najbrže rastući brend na svetu utrostručivši vrednost brenda tokom prošle godine. Sa neverovatnim rastom od 215% vrednost aplikacije za zabavu je porasla na 18,7 milijardi USD u 2020. godini na 59,0 milijardi USD prošle godine. Širom sveta 2019. godine na snazi su bila ograničenja zbog covid-a 19 i konstantan rast beleži digitalna zabava, usluge striminga i društveni mediji. Korišćenje i praćenje svih tipova medija se menja, a dokaz za to je porast TikTok-a. Ponudili su jednostavan, zabavan sadržaj i svuda u svetu se proširila popularnost aplikacije. Samim tim kod nekih je podstakla kreativnost, razonodila i povezala ljude,” naveli su u izveštaju iz kompanije Brand Directory.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *