5G mrak u Srbiji

x   T.

Nova era telekomunikacija je svuda stigla, osim u Srbiji i nekoliko okolnih zemalja u Evropi, pokazuje karta razvoja 5G mreže.

Mrežu pete generacije u regionu pored Srbije nemaju ni Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina. U Srbiji nije počelo ni eksperimentalno korišćenje.

Prve 5G mreže

Mreže nove generacije, 5G su već pokrenute ili su u eksperimentalnoj fazi u: Grčkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji. U razvijenom delu sveta je uglavnom dostupna. Nemaju je najveći deo Azije, Rusije, Afrike i Južne Amerike. Izuzetak su Južnoafrička Republika, Kina, Japan, Brazil, Argentina, Čile, delovi Perua, Tajland i Filipini.

Brzina 5g mreže

Od 200 do 490 megabita u sekundi je brzina interneta u zemljama koje su uvele 5G mrežu. Srbija je po brzini interneta na 68. mestu u svetu, a prosečna brzina je 49 megabita u sekundi.

5G mreže

Od 5G mreže se očekuje da podstakne transformaciju tehnologije u infrastrukturi, poslovanju i na svim poljima. Broj korisnika ove nove mreže se povećava, a trenutno 176 komercijalnih 5G mreža u svetu povezuje više od 500 miliona korisnika. Ova mreža je u svetu počela da se koristi još 2018. godine.

5G je zamižljen da poveže u jedinstven sistem nekoliko milijardi uređaja i u kojem ljudi mogu da komuniciraju sa mašinama, mašine sa drugim mašinama, sa desetine milijardi senzora i svi mogu da rade bez kašnjenja i sa punim potencijalom. Naravno, brzina protoka je veća, stabilnost i kapacitet mreže bolji nego na 4G mrežama. Pored boljog protoka više neće bitit problema sa internetom gde je puno ljudi, jer je moguće povezati više uređaja bez problema. Ova mreža nove generacije smanjuje vreme povezivanja telefona na server na virtuelnu nulu. Lakša je i brža komunikacija sa klaud platformama.

Razlika između 5G i 4G

5G mreža je naprednija od 4G, jer je između ostalog poboljšana mobilna širokopojasna mreža, moguć je veliki broj konekcija odnosno podržava masovnu komunikaciju između mašina, a prednost je i ultra pouzdana komunikacija sa malim kašnjenjem. 2G mreža je uvela SMS poruke, 3G prenos slika, 4G prenos video zapisa, a 5G između ostalog i aplikacije, internet stvari (“Internet of things”).

Da li je opasna 5G mreža?

5G mreža podatke prenosi neverovatnom brzinom. Za 3, 6 sekundi će 5G mreža preneti podatke koje bi 3G mreža prenela za 24 sata. Ne može se zaustaviti napredak tehnologije, ali da li nam je tolika brzina potrebna? Mnogi se pitaju i kako sve to deluje na naš organizam i glavu kada u svakoj sekundi 90 milijardi elektromagnetnih talasa udara. Ima onih koji 5G mrežu zovu „mrežom smrti“. Nisu sva zračenja ista. Pre istraživanjima, zračenjem je izazvan svaki 50. rak u svetu, ali tu se pre svega radi o UV zracima, sunčevim zračenjima i radonom iz tla. Do sada nije pokazano da mobilni telefoni imaju kancerogeni efekat.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *