6 saveta za duže trajanje kućnih uređaja

x  T.

Ako ste se pitali šta da uradite kako bi vaš frižider, veš mašina, klima, šporet ili sudomašina duže trajali, evo odgovora.

Tehnomedia nudi uređaje bele tehnike, odličnog kvaliteta i karakteristika po povoljnim cenama i sjajnim uslovima plaćanja i kupovine.

Uređaji bele tehnike se ne kupuju često a i priličan su izdatak za kućni budžet. Zato predstavljaju veliki stres ako dođe do kvara. Bez klime, frižidera, veš mašine, šporeta i slično ne možemo da zamislimo svoj dom kao i da normalno funkcionišemo i zato obratite pažnju na njihovo održavanje.

 • Pre nego što prvi put uključite uređaj detaljno pročitajte uputstvo
 • Uređaj održavajte čistim
 • Ne preopterećujte ga
 • Ako uređaj ima sečiva ona moraju uvek biti oštra
 • Dodatna oprema mora da bude originalna za taj model ili neka preporučena
 • Uvek držite uključene u glavnu utičnicu velike kuhinjske aparate
x  T.

1.Detaljno čitajte uputstva

Kupili ste novi uređaj bele tehnike i prvo što je potrebno da uradite pre nego što ga pustite da radi je da pročitate detaljno uputstvo za upotrebu. Tako ćete saznati kako pravilno da koristite aparat, sve o održavanju i čišćenju, šta je dobro a šta nije za određeni uređaj, kako da zaštitie uređaj a i sebe i slično. Naravno, može se dogoditi da i pored toga dođe do nekog kvara, jer ništa ne može večno da traje, ali to ne znači da morate odmah da kupite nov aparat. Najpre se konsultujte sa ovlašćenim serviserom da li se isplati popravka ili ne.

2. Uređaje i aparate održavajte čistim

Redovno čistite prašinu sa vaših uređaja i znajte da ako duži vremenski period ne čistite aparate doći će do habanja ili otkazivanja rada. Do kvara ili usporenog i otežanog rada uređaja dovešće naslage nečistoća poput kamenca, prašine i drugo.

 • Kod veš mašina i sudomašina kao i svih uređaja koji pri radu koriste vodu redovno čistite filtere i makar nekoliko puta godišnje koristite sredstvo za uklanjanje kamenca.
 • Kod frižidera na njegovoj zadnjoj strani na namotajima kondenzatora povremeno usisajte prašinu koja se nakupila i tako ćete sprečiti pregrevanje.
 • Kod klima uređaja redovno čistite i filter kako bi bolje i rasterećenije radila. Vremenom se u filteru nakupljaju prljavština i bakterije i na taj način ćete je eliminisati.

3. Ne preopterećujte uređaj

Životni vek vašeg uređaja zavisiće od rukovanja i pravilnog korišćenja. Zato ga ne preopterećujte. Koristite i stavljajte samo određenu količinu koja je navedena u uputstvu.

 • Frižider nikada ne sme biti prepunjen. Važno je da između namirnica bude dovoljno mesta kako bi unutra mogao slobodno i lagano da cirkuliše vazduh kako bi bilo hlađenje ravnomerno. Ako stavite veću količinu namirnica u frižider nego što je navedeno u uputstvu onda će se motor preopteretiti, jer će tokom hlađenja raditi više i preko optimalnih mogućnosti. Ako ne vodite računa sigurno će se skratiti i njegov životni vek.
 • Veš mašina nikada ne sme biti prepunjena. U bubanj stavite onoliko veša koliko je navedeno u uputstvu i nikako preko te predviđene količine, jer će se u suprotnom oštetiti motor i bubanj.
 • Isto važi i za miksere , pekare i slične. Nikada ne stavljajte sve sastojke odjednom, već prema uputstvu postepeno kako se motor ne bi preopteretio.
x  T.

4.Ako uređaj ima sečiva održavajte ih oštrim

Svi aparati se oštrim sečivom posao će završiti lako i brzo. Ako su tupi trebaće im mnogo više vremena da završe posao seckanja ili mlevenja na primer, a motor će otežano raditi, može doći do pregrevanja i kvara. Pošto će sa tupim nožem aparatu trebati više vremena da završi posao samim tim potrošiće i više struje i imaćete i veći račun za električnu energiju na kraju meseca.

 • Pobrinite se da uređaji i aparati u vašem domu poput seckalice, frižidera, šporeta, veš mašine i slično uvek imaju očišćene vitalne delove i rade u optimalnom režimu.

5.Dodatna oprema mora biti originalna ili preporučena za određeni model

Uređaji i aparati se razlikuju među sobom u načinu korišćenja i imaju različite specifikacije. Ako ne koristite originalne dodatke ili one koji su preporučeni, uređaj će raditi otežano, kraće će trajati, trebaće mu više vremena za rad i trošiće više struje.

 • Frižider na primer ima više fioka koje su namenjene za različite vrste namirnica i zato je važno pravilno odlaganje u određenim delovima uređaja. Tako će frižider duže trajati, trošiće manje struje i biće manje opterećen.
 • Sokovnik će dobro raditi ako koristite određeni preporučeni nastavak za rad samo za tu vrstu voća ili povrća. Noževi i sečiva za mlevenje mesa i seckanja nisu isti i zato uvek koristite pravi nož ako aparat ima više različitih noževa za razne namene.

6. Uključite u glavnu utičnicu velike kuhinjske uređaje

Neka vam veći kuhinjski aparati i uređaji uvek budu uključeni samo i direktno u glavnu utičnicu, a nikako na produžne kablove, na primer. Veći uređaji vuku više struje i zato je najbolje da na izvor električne energije budu direktno priključeni. Neki veliki uređaji kao što je na primer TA peć nemaju namenske utičnice i na produžnom kablu ne može se ubaciti utičnica. Nakon rada i završenog posla male kućne aparate obavezno isključite iz struje. Može doći do preopterećenja pa čak i do požara na samoj utičnici korišćenjem produžnih kablova sa više utičnica naročito kod velikih potrošača.

Nije na odmet podsetiti da se garancija na uređaj i aparat gubi ako se nepravilno rukuje ili se ne pridržavate uputstva koje je naveo proizvođač. Zato ih koristite onako kako je preporučio proizvođač (što je navedeno u uputstvu), redovno ih čistite i održavajte i vodite računa.

Ako čuvate svoje uređaje bele tehnike i redovno ih održavate sigurno ćete izbeći česte kvarove i mogu vas služiti godinama bez problema. Mislite o tome.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *