Android ili iPhone?

x   T.

Saznajte ko je odabrao Google, a ko Apple.

iOS je mnogima omiljeni operativni sistem, a Stiv Džobs nije uspeo da “ubije” android, iako je kako mnogi navode to želeo svojim izjavama. Odmeravanje snaga između Android sistema i iOS i uglavnom iPhone i svih drugih telefona je uvek aktuelno. Sve je ustvari stvar izbora i da li se nekome nešto sviđa ili ne, ali ponekad se zbog rivalstva ode predaleko. Ubrzo nakon iOS operativnog sistema lansiran je android, i u to vreme je Stiv Džobs bio prilično glasan na tu temu. Preminuo je pre 10 godina, a pokušavao je i izjavama da menja ceo svet.

Izjave Stiva Džobsa…

* “iPhone je pet godina ispred svog vremena. Čak i da ne napravimo ništa u narednih pet godina, bili bismo potpuno mirni“. (Newsweek, januar 2007)

*”Jedini problem s Microsoftom je što nemaju ukusa… Ne mislim da im on nedostaje u maloj, već u velikoj meri. Ne smišljaju originalne ideje i ne unose mnogo kulture u svoje proizvode… Ne smeta mi njihov uspeh – uglavnom je zaslužen. Smeta mi činjenica da prave trećerazredne proizvode“. (RollingStone, jun 1994)

Nekoliko meseci nakon predstavljanja Apple smartfon sistema predstavljen je Android i Džobs se nije štedeo na izjavama.“Uništiću Android, jer je ukraden proizvod. Voljan sam da idem u termonukelarni rat zbog ovoga“. Slično je razmišljao i na račun Windows operativnog sistema i Microsoft kompanije.

Android ili iOS?

Jednostavnost i preciznost iOS sistema cene iPhone korisnici i neshvatljiva im je zbrka koju nudi Android. Korisnici Androida sebe smatraju snalažljivijim i kreativnijim osobama, ne podnose zatvorenost iOS sistema i žale iPhone korisnike.

Svetskom smartfon scenom dominira android.

Koja zemlja ima više iPhone ili Android korisnika?

Analizu od preko 350 000 tvitova sa iznetim pozitivnim, negativnim i neutralnim stavovima u vezi iOS ili Android platformom izvršio je Electronics Hub.

Samo su 3 zemlje ostale neodlučne sa istim brojem korisnika Android telefona i iOS: Fidži, Peru i Belorusija.

Od 145 zemalja, android je pobedio u 74, a iPhone je odabralo 65, bez pomenute tri. U procentima je takođe pobedio android 51%, a iPhone 48%.

U SAD pobedio je Android.

19 zemalja se odlučilo za iPhone, a 32 su izabrale Android po pozitivnim tvitovima. Isti je slučaj i sa Grenlandom i Kanadom.

Evropa bira iPhone i Apple.

Na strani Apple su: Francuska, Norveška, Finska, Irska i Italija. Tu su i: Belgija, Grčka, Švajcarska, Slovačka, Češka, Grčka, Kipar, Luksemburg, Estonija, Letonija, Rumunija, Bugarska, Malta, Danska, Jermenija i Albanija.

Za android se odlučio evropski deo: Rusije, Španija, Nemačka, Ukrajina, Poljska, Velika Britanija, Portugalija, Mađarska i Austrija kao i ostatak Evrope. Neodlučna je Belorusije.

U Srbiji je pobedio Android.

Dominantan je i u Hrvatskoj, u Severnoj Makedoniji, Sloveniji i BiH.

U Južnoj Americi je skoro izjednačena upotreba.

Android biraju: Brazil, Čile,Kolumbija i Venecuela. Za Apple su se odlučile: Ekvador, Argentina i Bolivija. Neodlučan je i sa istim brojem korisnika Peru.

U Africi je pobedio Android.

U Africi je Android pobedio u 17 zemalja, a Apple u 15. Na afričkom kontinentu je Huawei je veoma popularan. Vodi se još uvek kao android , ali prema rečima analitičara slika će se sigurno promeniti nakon HarmonyOS prelaska.

U Turskoj je pobedio iPhone.

Evropski deo zemlje više bira Android, a azijski deo Turske iPhone i kada se sve sabore iPhone dominira u Turskoj.

Na Bliskom istoku Android ima 8 zemalja, a Apple 6.

Australija, Azija i ostatak planete…

I ovde je Android pobedio. Kina, Indija i Japan su izabrali Android. Istu opciju izabrali su i: Novi Zeland, Malezija, Tajland i Šrilanka. iOS je izabrala: Australija, Singapur, Hongkong, Vijetnam i Kambodža.

Domovina Android i iOS operativnih sistema je SAD.

Tehnomedia vam je obezbedila odličan izbor smart telefona.

Izvor: Electronics Hub 

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *