Kako zamrznuti hranu?

naslovna

Zamrzivač je veoma važan poput rerne, ploče za kuvanje ili šporeta. Ako ga koristite na pravi način, uštedećete i manje ćete tokom zime kupovati namirnice u marketima i znaćete šta jedete.

Zamrzivač je najbolji prijatelj svake domaćice. Namirnice će duže ostati sveže i zdrave zahvaljujući zamrzavanju. Voda se pretvara u ledene kristale prilikom pada temperature hrane ispod tačke smrzavanja. Bakterija koja troši hranu prestaje da raste na tamperaturi između -15 i -18 ° C i zato je to idealna temperatura zamrzavanja za većinu namirnica.

Koliko dugo mogu biti namirnice u zamrzivaču?

Do 2 meseca možete čuvati slanine, kobasice i hot-dog bez obzira da li je otvoren ili neotvoren. Do 4 meseca možete čuvati mleveno meso u zamrzivaču. Od 6 meseci do godinu dana možete čuvati sveže meso. Naseckano meso od 4 do 6 meseci. Celo pile ili ćurku do godinu dana, a u delovima do 9 meseci. Gulaš i supe oko 2 ili 3 meseca. Margarin i maslac mogu biti zamrznuti do 3 meseca. Isti vremenski period možete i hleb čuvati u ovom uređaju i direktno ga koristiti iz zamrzivača. Sir čuvajte do 4 meseca. Direktno iz zamrzivača možete koristiti narendani sir. Mleko čuvajte do mesec dana. Kako bakterije ne bi rasle odmrzavajte ga u frižideru i pre upotrebe dobro protresite.

Šta ne smete stavljati u zamrzivač?

Nemojte zamrzavati i u zamrzivač stavljati jaja u ljusci, jer će pući. Ne zamrzavajte umake i soseve sa visokim sadržajem jaja. Majonezu mesto nije u zamrzivaču, jer kada se otopi izgubiće teksturu.

Kako se hrana zamrzava?

Prvo ono što želite da zamrznete ohladite. Zašto? Zato što će u suprotnom usled te vruće hrane porasti temperatura u zamrzivaču i to je loše za ostale namirnice i hranu koje se nalaze u uređaju.

Ako ste već otopili hranu nemojte je ponovo zamrzavati. Bakterije se ubrzano množe kada se na sobnoj temperaturi otapa hrana i ako biste je ponovo smestili u zamrzivač oslobodio bi se veliki broj bakterija nakon narednog odmrzavanja. Bakterije ćete uništiti prilikom kuvanja, ako u međuvremenu pripremite hranu.

Kako da zamrzivač manje troši?

Napunite ga. Na taj način za rad mu je potrebno manje energije, jer kada je pun, hladan vazduh ne mora mnogo da cirkuliše i zato je ekonomičniji. Imate slobodnog prostora i ne znate kako da napunite zamrzivač i šta da radite? Plastične boce vode na pola napunite vodom i stavite u zamrzivač.

Saveti?

Sve što zamrznete mora biti sveže. Ne zamrzavajte nešto što će se pokvariti. Znajte da zamrzavanjem ne možete poboljšati njen kvalitet, ali možete sačuvati hranljive materije i učiniti je bezbednom i sigurnom za upotrebu.

Na kesema napišite oznake i datume. Tako ćete znati koji je sadržaj unutra, koliko dugo su u zamrzivaču i kada su namirnice zamrznute.

Odmrzavanje…

Hrana se zamrzava kako bi duže ostala sveža, ali je važno i pravilno je odmrzavati. Najsigurnije je staviti je u frižider tokom noći. Možete i pomoću mikrotalasne rerne uz podešavanje opcije za odmrzavanje ili potopite namirnice u činiju hladne vode. Nikako ne odmrzavajte hranu potapanjem u toploj vodi, ili na sobnoj temperaturi.

O čuvanju namirnica tokom zime zamrzavanjem smo već pisali ovde. Zamrzivači jedino bezbedno čuvaju hranu i tekst na ovu temu možete pročitati ovde.

U Tehnomedia maloprodajnim objektima očekuje vas maksimalan izbor zamrzivača po minimalnim cenama. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *