Vitamini za hladne dane

naslovna friz

Zamrzavanjem ćete sačuvati ono najvrednije i najkvalitetnije iz namirnica. Tokom cele godine imaćete namirnice koje ćete moći da koristite tokom cele godine. Ne može sve da se zamrzne.

Zdravlje i dobar imunitet su najvažniji. Sveže voće, povrće, mlečni proizvodi, meso su najbolji izvor minerala, vitamina i drugih hranljivih materija. Sve ima rok trajanja i ukoliko želite da bude kvalitetna i zdrava mora adekvatno da se skladišti. Zamrzavanjem ćete duže sačuvati sve hranljive sastojke.

Svi hemijski i biološki procesi, kao i delovanje štetnih mikroorganizama unutar namirnica se u momentu zaustavljaju zamrzavanjem. Stvaranje kristala leda u hrani je onemogućeno zahvaljujući procesu zamrzavanja koje je vremenski brzo. Kada vam ostane neko pripremljeno jelo možete ga zamrznuti i iskoristiti kasnije. Sve namirnice ne mogu da se zamrznu.

Pre zamrzavanja ispoštujte neka pravila.

Zamrznuta hrana ima veću zapreminu i zato nikada do vrha ne punite posude. Stavite hranu u kesu, istisnite vazduh i zatvorite. Ako vam kojim slučajem vazduh ostane u kesi isušiće namirnicu i dovešće do stvaranja procesa oksidacije koji stvara neprijatan miris. Rok trajanja skraćuju masnoća i kožica s mesa i zato ih skinite pre nego što stavite u zamrzivač. Ne preporučuje se da se zamrzavaju kuvani krompir, svež paradajz, kuvana jaja, majonez, sve vrsta salata jer gube organoleptička svojstva. Slanina se često užegne, dok ukus izgube kobasice i pršuta.

Određenih uputstava potrebno je pridržavati se prilikom zamrzavanja. Tek kada se jelo odmrzne dodajte začine i so. Što manje masnioće koristite. Lisnato testo, peciva, kolači od testa mogu da se zamrznu pečeni ili sirovi. Odmah nakon spremanja zamrznite sočne kolače ili torte. Pasterizovano mleko može da se zamrzne i u frižideru ga odmrznuti. U aluminijumskoj foliji zamrznite margarin ili puter, kaoi sir. U frižideru odmrzavajate i utrošite za nekoliko dana. Zamrzavanje najbolje podnosi meso. U zavisnosti od načina pripreme odmrzavajte ga potpuno ili delimično. U frižideru je najbolje da to obavite. Jednom odleđeno meso ne zamrzavajte ponovo jer će kvalitet mesa biti lošiji, a mogu početio da se razvijaju i bakterije. Riba može da se zamrzne pečena, kuvana ili sirova. Najbolje je sveža i tada je prvo umotajte u aluminijumsku foliju, stavite u plastičnu kesu pa u zamrzivač. Posnija je bolja za zamrzavanje, a masnija u zamrzivaču može kraće da se čuva, oko 3 meseca. Odmrzavajte je u frižideru od 12 do 24 sata.

image

Sve vrste voća i povrća mogu da se zamrznu osim onog koje sadrži dosta vode kao što su. krastavac, paradajz, zelena salata, rotkvice…Njihova struktura biće oštećena prilikom odmrzavanja. Povrće prvo dobro operite pod mlazom vode i kratkotrajno blanširajte odnosno kratko potopite u vrelu vodu pa zamrznite. Na taj način aktivnost enzima će se usporiti ili zaustaviti. Za rast i zrenje povrća su značajni i ako se pre zamrzavanja ne zaustavi njihovo dejstvo povrće će biti bezukusno, tvrdo i izgubiće boju. Kada se izblanšira isperite ga hladnom vodom, ohladite i stavite u posebne plastične kese ili kutije pa u zamrzivač. Ako zamrzavate bobičasto voće kao što su: višnja, malina, kupina, borovnica pospite ga šećerom što će pomoći da se sačuva ukus što duže. Nemojte ga odmrzavati prilikom pripremanja poslastica.

U zamrzivaču puter može da se čuva do 9 meseci, a tvrd sir i mleko do 6. Do godinu dana piletina i govedina su bezbedni u zamrzivaču, a 9 meseci svinjsko i teleće meso. Najbolje je do mesec dana potrošiti slaninu i šunku. Masnija riba do 3 meseca a posnija do 6 meseci. Voće i povrće se čuva do godinu dana. Kuvana jela sa povrćem u zamrzivaču možete čuvati do 4 meseca, dok ona jela koja su sa ribom ili mesom do 3. Pite i torte čuvajte u frižideru do 4 meseca, a peciva, hleb, pečeni sitni kolači do 6 meseci.

image

Vodite računa i o odmrzavanju. Možete to obaviti u frižideru na temperaturi do 8 stepeni, u posudi sa hladnom vodom koja se na pola sata menja ili u mikrotalasnoj. U toploj vodi ne odmrzavajte hranu. U frižideru se odmrzava meso. Ako ste u žurbi jednostavno kesu s mesom potopite u hladnu vodu. Nikako ne odmrzavajte namirnice na sobnoj temperaturi duže od 2 sata. Na duže vreme namirnice je najsigurnije čuvati zamrzavanjem. Do 3 meseca možete čuvati pljeskavice, supe i čorbe sa testeninom, povrćem i mesom. Tost, palačinke i keks do mesec dana. Picu svi vole i preporuka je da se duže od 2 meseca ne drži zamrznuta.

Posetite Tehnomedia maloprodajne objekte i nabavite zamrzivač ili frižider sa zamrzivačem po svojoj meri. Očekuje vas makismalan izbor po minimalnoj ceni. Sa ovim uređajima iz Tehnomedie bićete bezbedni, sigurni i zadovoljni. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *