Čišćenje aparata za kafu

x Ciscenje Kafemata

Mnogi ne mogu da zamisle početak dana bez šoljice kafe. Najukusnija je ona iz aparata za kafu koji se redovno čisti i održava.

Najpopularniji napitak je kafa i retko ko je ne voli. Kada vam neko dođe u goste prvo ga ponudite kafom. Najbolji je upravo onaj crni napitak dobijen iz aparata za kafu. Kako bi vas dugo i dobro služio potrebno je da ga redovno čistite. Prvi signal kao upozorenje da je vreme za čišćenje, je ako je kafa koju pijete pomalo bljutavog ukusa. Kada prilikom ispijanja kafe osetite neki gorko metalan ukus u ustima znajte da morate da eliminišete prljavštinu iz kafe aparata. Jedan od znakova je i kada na aparatu za kafu počnu da trepere crvene lampice.  Sve su to upozorenja da se u aparatu nataložio kamenac i da je kranje vreme da ga očistite.

aparat kafa

Detaljno čišćenje aparata potrebno je obaviti jednom nedeljno, dok se uređaj ispira svaki dan. Uz svaki kafe aparat  ide i sredstvo za čišćenje, a najčešće ono protiv kamenca. Metal je sklon apsorpciji metala i zato ako koristite hemijske preparate  koristite one koji ne ostavljaju mirise. Ako aparat čistite hemijskim sredstvima, pročitajte uputstvo i pripremite posudu za višak vode.

Ispraznite aparat za kafu, a kako bi se rešili nekih ostataka isperite ga pod mlazom tople vode. Ako čistite aparat za espreso kafu čiji se delovi odvajaju, isperite svaki posebno. Količinu vode koja piše u uputstvu sipajte u rezervoar i sredstvo rastvorite u nju. U aparat vratite rezervoar  i postavite posudu ispod aparata u koji će da teče voda kada ga budete uključili kao da ćete da pravite kafu. Ovaj postupak ponovite tri do četiri puta. Na ovaj način bićete siguri da je izašla sva prljavština iz aparata kao i najsitnije čestice hemijskog sredstva koje ste koristili. Kada budete pili kafu i ako osetite neki veštačko kiselkast ukus u ustima to znači da morate da isperete ponovo aparat.

Najbolje je sve očistiti ipak prirodnim putem i prirodnim sredstvima koji su nam nadohvat ruke i koje svakodnevno koristimo u kuhinji. Potrebni su vam: malo vremena, belo sirće i voda. Najjeftinije, najjednostavnije i najefikasnije je otarasiti se prljavšitine i kamenca iz aparata za kafu pomoću sirćeta. Pomešajte pola litra belog sirćeta i istu količinu obične vode i sredstvo za čišćenje je pripremljeno. Uključite aparat kao da ćete pripremiti kafu. Pripremite posudu u kojoj će oteći prljava voda i stavite je ispod ručice sa dozerom za kafu, ali bez kafe. Izaći će veća količina kamenca i nečistoća zbog delovanja sirćeta. Pustite da iz posude za vodu izađe polovina mešavine rastova, a zatim ugasite aparat. Kako bi sirće delovalo na kamenac potrebno je otprilike pola sata, pa nakon tog vremena pustite ponovo aparat da završi sa čišćenjem do kraja. U sistemu za pravljenje pene od mleka takođe ima prljavštine tako da uključite i sistem za paru tokom ispiranja. Nakon toga dva puta ceo sistem isperite toplom vodom kako bi se uklonio miris sirćeta. Posle čišćenja, kafa će imati lepši ukus i biće zdravija, a aparat će vas dugo služiti.

aparat kafa

Kada pripremate kafu u aparatu koristite filtriranu vodu, a ne iz česme. Kamenac se skuplja i u toj filtriranoj vodi ali mnogo sporije. Pojedini modeli aparata zahvaljujući ugrađenom filteru za vodu nemaju taj problem, jer filter sve odradi sam i pokupi nečistoću iz vode i kamenac. Ovde morate redovno menjati filtere.

Redovno čistiti i ispirajte delove aparata za kafu poput onog za pravljenje pene od mleka ili cevčice za paru. Jednostavno to uradite navlaženim ubrusom ili čistom vodom. Ako redovno održavate i čistite aparat bićete sigurni da ste eleminisali nagomilane bakterije i kamenac.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *