Čišćenje kuvala za vodu od kamenca

x   T.

Vremenom se u kuvalu može nakupiti kamenac koji ćete lako odstraniti prirodnim sredstvom.

Odličnu ponudu aparata za vodu ili ketlera i kuvala kako ih neko zove potražite u Tehnomedia prodavnicama. Sigurni smo da ćete pronaći model po svojoj meri, jer nudimo modele različitih kapaciteta, boja i brendova.

U svakom električnom aparatu za vodu se stvara kamenac i zato je potrebno očistiti ga s veremena na vreme.

KITCHENAID KA5KEK1522EER crvena

Zašto se stvara kamenac?

U raznim količinama voda sadrži sole i minerale. Tokom ključanja magnezijumske i kalcijumske soli naprave tvrd talog. Sloj kamenca se pojavi brže što je u vodi više soli.. Pomoću filtera se može pročistiti voda, ali to će dovesto samo do usporenog stvaranja krečnjaka. U kuvalu se kamenac stvara na grejnom elementu koji je u kontaktu sa vodom. Možete koristiti posebna sredstva namenjena za odstranjivanje kamenca iz bokala i važno je pridržavati se uoputstva tokom čišćenja kako se ne bi oštetili delovi aparata za vodu.

Čišćenje kuvala od kamenca na prirodan način

Ako se odlučite da očistite ketler prirodnim načinom predlažemo vam sledeća sredstva: limunskom kiselinom, sirćetom, sodom bikarbonom ili limunom.

Čišćenje limunskom kiselinom

Sve vrsta kuvala od: keramike, stakla, električne plastike, nerđajućeg čelika, emajlirani možete očistiti limunskom kiselinom. U litar ipo vode rastopite 20 g limunske kiseline. U bokal sipajte taj rastvor i podesite da proključa, zatim prospete tečnost i bokal operete. Sipajte zatim čistu vodu i nakon što proključa prospite ponovo i operite kuvalo.

Čišćenje sirćetom

Možete da koristite bilo koje sireće: alkoholno, vinsko ili jabukovo. Nije štetno po zdravlje, a kamenac lako otapa tako da na ovaj način možete očistiti sve površine sa kamencem. Celu šolju sirćeta sipajte u električni aparat za vodu i ostavite da ostoji 20-tak minuta. Ako je veći sloj kamenca onda ostavite da odstoji par sati i samo dobro isperite vodom. Kuvalo možete očistiti sirćetom na još jedan način. Sipajte 1 l vode i 100 ml sirćeta u bokal i uključite da provri. Isključite i ostavite da tako odstoji 10 tak minuta. Nakon toga ponovite postupak i ostavite da odstoji 20 minuta. Na kraju sve prospite i mekim sunđerom očistite. Sipajte čistu vodu i nakon što proključa propsite i nju i naj kraju operite bokal.

Čišćenje sodom bikarbonom

Sipajte 1 l vode u ketler i uključite da provri. 2 supene kašike sode bikarbone sipajte u ključalu vodu i ostavite da odstoji pola sata. Mekim sunđerom dobro operite kuvalo, sipajte čistu vodu i uključite da provri. Prospite vodu i operite bokal.

Čišćenje debljeg i starog sloja kamenca

Za ovaj postupak iskoristićete odjednom sirće, sodu bikarbonu i limunsku kiselinu. Preko kamenca i dna kuvala sipajte 700 ml vode. Dodajte 3 supene kašike sode bikarbone i nakon što proključa ostavite da se rastopi rastvor da stoji još 10-tak minuta i prospite taj rastvor. Nakon toga sipajte 700 ml vode i dodajte 3 supene kašike limunske kiseline i uključite da to provri. Neka nakon toga 10 minuta odstoji i miruje voda a onda je prospite. Treći deo postpka je sličan. Sipajte u ketler 700 ml vode i 250 ml sirćeta i uključite da provri, a onda isključite i ostavite da miruje 5 minuta i isipajte rastvor. Mekim sunđerom pažljivo operite bokal i naspite ponovo čistu vodu, ostavite da proključa i vodu prospite i na kraju operite bokal.

TEFAL KI730132

Čišćenje slabih naslaga kamenca limunom

Sipajte vodu u kuvalo i kada provri dodajte dve četrvtine limuna i ostavite sat ipo tako da odstoji i ohladi se u potpunosti. Isipajte vodu i mekim sunđerom operete. Čistu vodu ponovo sipajte i kada proključa ponovo prospite tu vodu sipajte čistu i operite ketler.

Saveti protiv kamenca

  • U kavalu se samo jednom kuva ista voda. Za naredno kuvanje koristiti svežu vodu.
  • Ne ostavljajte ostatke od vode nakon korišćenja.
  • Makar jednom dnevno, kuvalo perite iznutra mekim sunđerom bez preparata za pranje. Ako ste u mogućnosti možete nakon korišćenja iz bokala pokupiti ostatak vode.
  • Ako koristite flaširanu ili filtriranu vodu za kuvanje neće doći do stvaranja kamenca.


Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *