Čišćenje pegle sredstvima iz kuhinje

x Ciscenje pegle

Odeća će izgledati savršeno ako se dobro opegla. Redovno održavajte peglu i ne dozvolite da se stvore mrlje ili fleke.

Sprečite da vam se pegla uprlja, a i ako se to desi ili se nagomila kamenac ili talog u njoj potrebno je očistiti. Za sve postoji rešenje. U Tehnomedia prodavnicama imate odličan izbor sredstava za čišćenje, a možete to obaviti i sami kod kuće. Svaki proizvođač pegle ima neka pravila i zato pročitajte uputstvo i pridržavajte se određenih mera.

Na samoj ploči pegle mogu se stvoriti mrlje, a kako do njih ne bi došlo potrebno je nešto uraditi.

Uvek prema uputstvu nalijte vodu u peglu. Ispraznite vodu iz pegle na paru kad završite sa peglanjem. Kako bi pegla mogla da se koristi i dalje, veoma je važno da očistite ploču od ostataka nakon svakog peglanja. Tako ćete izbeći da se na njoj na dalje stvaraju mrlje, fleke. Kako se kamenac ne bi stvarao, voda se uvek prazni, bez obzira što savremene pegle imaju filtere koji pročišćuju vodu pa se ne mora uvek koristiti samo destilovana voda. Redovno održavanje je veoma bitno kako bi vaša pegla bila funkcionalna što duže.

image

Peglu možete očistiti sirćetom.

Pomoću sirćeta i soli uklanja se kamenac iz pegle. Isključite peglu iz struje kada završite sa peglanjem. U jednakim količinama rasporedite rastvor sirćeta i soli. Dok se ne rastopi so, vi lagano zagrevajte rastvor. Tim rastvorom napunite otprilike tri četvrtine pegle, a zatim kako bi se po pregradi ravnomerno rasporedila tečnost lagano promućkajte. Svu tečnost iz pegle ispraznite pritiskajući dugme predviđeno za izlazak pare. Peglu ponovo napunite nekoliko puta i sadržaj promućkajte pa ispraznite. Dok je još topla, znači odmah nakon peglanja je očistite. Vodite računa da ne izgrebete i oštetite ploču pegle i zato ne koristite nikakve oštre predmete.

Peglu možete očistiti i pastom za zube, folijom, novinom, sodom bikarbonom

Na krpu nanisite pastu za zube i istrljajte ploču. Nakon toga prvo vlažnom, a onda suvom krpom očistite peglu. Ovaj postupak, ako mislite da ima potrebe možete ponoviti nekoliko puta. Možete i pastu staviti direktno samo na mrlju ploče i držati tako jedno pola sata i na kraju obrisati.

Nakon peglanja, dok je pegla topla, folijom od aluminijuma možete istrljati ploču, ili jednostavno vlažnom krpom proći preko ploče.

Ako vam se na ploči pegle zalepio neki sintetički ili bilo koji materijal budite malo uporniji prilikom čišćenja. Napravite smesu od paste za zube i sode bikarbone i istrljajte ploču. Sve što se nalazi na ploči biće skinuto.

Veoma efikasno sve prljavštine i sve što je zalepljeno na ploči skinuće i so. Postupak je jednostavan. Sa jedne strane u krpu pospite so a onda je preklopite. Zagrejte peglu i snažno prelazite preko krpe. Mrlje sa pegle će nestati, a so u krpi će se usitniti. Postupak ponavljajte nekoliko minuta. Sve što je ostalo na ploči so će očistiti.

Odličan način čišćenja je i pomoću sode bikarbone i sirćeta. Ovaj način primenjujte samo kada je pegla hladna. Napravite smesu od kašičice sode bikarbone i kašičice sirćeta i trljajte mrlje na pegli pomoću stare četkice za zube.

Ovi prirodni trikovi za uklanjanje fleka su se oduvek koristili, ali je važno da znate kada treba pegla da bude topla, a kada hladna prilikom skidanja mrlja.

Kako ne bi došlo do nekog oštećenja pegle pre čišćenja naslaga, prljavštine, fleka ili kamenca na ovom aparatu pročitajte uputstvo. U svakom slučaju ako ne uspete na ovaj način, najjednostavnije, najbrže i najsigurnije je da posetite Tehnomediu i nabavite sredstvo za čišćenje pegle.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *