Kako čuvati hranu?

x Frizideri

Sve što je korisno i zdravo za naš organizam sačuvaćemo pravilnim čuvanjem i odlaganjem hrane.

Kada konzumiramo sveže voće i povrće,

meso, ribu ili mlečene proizvode unosimo najviše vitamina i minerala u organizam. Proces kvarenja namirnica može da se uspori, a nutritivna vrednost očuva pravilnim skladištenjem i odlaganjem u frižider ili zamrzivač. Na taj način sačuvaćete sebe i ukućane.

Kvarljive proizvode odmah zamrznite ili stavite u frižider. Duže od dva sata ne bi trebalo na sobnoj temperaturi da držite proizvode koji zahtevaju čuvanje na nižoj temperaturi poput mesa, morske hrane, jaja na primer. Važno je da ne preterate sa stavljanjem namirnica ili hrane u frižider, jer je potrebno da vazduh kruži. Unutar frižidera i zamrzivača uvek održavajte odgovarajuću temperaturu. U frižideru konstantno oko 4 °C, a zamrzivaču oko -18 °C. Periodično proveravajte temperaturu unutar uređaja za hlađenje. Na etiketama piše na kojoj temperaturi je potrebno da se čuvaju određeni proizvodi pa imajte to u vidu.

frizider

Nikada nemojte rizikovati, tako da ako vam neka namirnica izgleda ili miriše čudno, bacite je.

Mariniranu hranu držite u frižideru. U hrani koja se drži na sobnoj temperaturi i koja se marinira bakterije se brže razmnožavaju.

Držite hranu pokrivenom. Svakodnevno proveravajte da se nije možda pokvarilo ono što vam je ostalo od hrane u frižideru. Obavezno je držite u zatvorenim posudama ili kesama za čuvanje hrane. Jaja nemojte da čuvate u vratima frižidera, jer je tu temperatura toplija, već u njihovim kartonskim kutijama. U otvorenim limenkama ne ostavljajte hranu. Kako hrana ne bi imala metalni ukus nikada je ne vraćajte u originalnu metalnu ambalažu, jer hrana reaguje sa metalom. Ovo se odnosi pre svega na ribu, sokove i povrće. U dobro zatvorenu staklenu ili plastičnu posudu premestite tu hranu i tako ćete je sačuvati. Proverite datume isteka roka važenja proizvoda.

Hrana će biti bezbedna ako je propisno upakovana i odložena u zamrzivač na temperaturi od -18 °C. Zamrzavanje hrane ne ubija većinu bakterija, ali zaustavlja rast i razvijanje bakterija. Hrana će promeniti ukus, miris i boju ako je duže držite u zamrzivaču.  Ako ste loše upakovali hranu ili neku namirnicu ona će promeniti izgled. Tako na primer, ako krajevi odmrznutog mesa izgledaju kao da su skuvani, to ne znači da je meso pokvareno, već će samo ono biti tvrđe i suvlje. Razlog je što je prilikom pakovanja to meso došlo u kontakt s vazduhom. Da ne biste bili u nedoumici, najbolje je obratiti pažnju prilikom pakovanja hrane da izbacite vazduh iz kese pre nego što je zatvorite. Dobro bi bilo ukoliko imate mogućnosti da vakumirate hranu pre odlaganja u zamrzivač.

Ako kojim slučajem dođe do nestanka struje, nemojte da brinete, jer će hrana u frižideru ostati nepokvarena i 4 sata nakon nestanka električne energije ukoliko vrata frižidera ostanu zatvorena. Bacite svu kvarljivu hranu poput mesa ukoliko stoji duže od 2 sata na temperaturi većoj od 4°C.

Sa konzerviranom hranom morate takođe biti oprezni. Obratite pažnju na limenke ili konzerve i proverite da li su probušene, zarđale, oštećene, ulubljene.

Jelo sa kuvanim mesom može da se drži u frižideru dva dana. Mlad sir će ostati svež do nedelju dana, a zreo sir do mesec dana u frižideru, dok će jaja u originalnom pakovanju ostati sveža četiri nedelje. Povrće sadrži veliku količinu vode, od 80 do 90 %, a što je procenat vode veći, to je osetljivije na čuvanje. Kako bi ta njegova svežina što duže trajala, čuvajte ga u plastičnim kesama, kutijama ili u odeljcima koji su za tu namenu.x Frizider

Luk i krompir staviti na hladno i provetreno mesto, a ne u frižider. Krompir bi trebalo da se drži na tamnom mestu, jer svetlost menja boju površine u zelenu, što dovodi do toga da postane gorak, jer sadrži solanin. Male zelene površine mogu da se otklone, ali ako je ceo krompir zelen, mora da se baci. Voće sadrži visok procenat vode i osetljive komponente ukusa, što otežava njegovo čuvanje. Svo voće može da se čuva u frižideru, na temperaturi plus četiri stepena, dok banane i tropsko voće treba čuvati na plus deset stepeni. Većina voća ostane sveža ako se stavi u frižider neoprana, neoljuštena, u komadu, i to u plastičnoj kesi ili odeljku za voće i povrće.  Svežina voća u frižideru se održava oko tri dana, dok jabuke, kruške i citrusno voće ostaju sveži i znatno duže. Nezrelo voće može da se stavi u frižider i tako odloži zrenje, dok stono voće, kao što je jabuka, kruška, banana… može da ostane na sobnoj temperaturi da sazri, pa tek onda da se stavi u frižider. Hlađenjem, banane mogu da potamne, ali to neće uticati na njihovu svežinu.

Mislite na sebe i svoje najbliže. Vaša Tehnomedia misli na vas i uvek vam stojimo na usluzi.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *