Čuvanje voća i povrća

image

Otkrivamo vam nekoliko trikova kako bi vaše namirnice, odnosno voće i povrće bili sveži što duže.

Kako sačuvati voće i povrće?

U vašem frižideru i zamrzivaču možete imati dovoljno vitamina i minerala u svakom trenutku. Važno je samo da pravilno čuvate voće i povrće. Tehnomedia nudi odličan izbor frižidera i zamrzivača.

Najzdravije je ono što jedemo iz našeg okruženja. Lokalne sezonske namirnice su i najkaviltetnije. Da biste sačuvali bezbednost i kvalitet namirnica, zamrzavajte ih. Bakterije u zamrznutoj hrani ne mogu da se razmnožavaju, a u isto vreme biće sprečen prirodni proces truljenja.

Koje namirnice mogu da se zamrznu?

Može, skoro svaka namirnica, kao i hrana. Jedino ne zamrzavajte krastavac, kupus, paradajz i slično, jer će se izgubiti na kvalitetu ako se dobro ne zamrznu. Kako se ništa ne bi izgubilo na kvalitetu namirnica potrebno je da ih zamrznete na -18°C ili na nižoj temperaturi.

MIDEA MDRD359FZF01 bela

Vitamini u zamrznutoj hrani

Više vitamina C ima zamrznuta hrana. Verovali ili ne više vitamina ima zamrznuto povrće nego ono sveže ubrano. Najbolje je da se zamrzne nakon branja. Verovali ili ne za dva dana svež spanać izgubi i do 77% vitamina C.

Pravila zamrzavanja hrane

  • Obavezno ohladite jela i namirnice pre zamrzavanja.
  • Pre nego što hranu smestite u zamrzivač, stavite je da malo odstoji u frižideru.
  • Ako su se hrana ili namirnice već skroz ili delimično otopile nikako ih ponovo ne vraćajte u zamrzivač i ne zamrzavajte.
  • Bolje je zamrznuti više manjih paketa a ne jedan veći.
  • Važno je da proverite da ne propušta kesa u kojoj su namirnice. Zatim iz kese ispustite sav vazduh i zatvorite čvrsto.
  • Kada ređate kese pazite da se one ne dodiruju međusobno.
  • Nemojte stavljati sveža i nova pakovanja na već zamrznuta pakovanja, jer će to usporiti proces zamrzavanja i cirkulacije vazduha.
  • Tek kada su pakovanja zamrznuta, nakon 24 sata mogu da se stavljaju jedna preko druge.

Kako izabrati zamrzivač?

Zamrzavanje hrane olakšaće vam kvalitetan zamrzivač iz Tehnomedie. Taj kvalitet će vam pored funkcionalnosti pružiti i jednostavno održavanje. Ima i modela sa naprednim funkcijama koji pružaju duže čuvanje svežine hrane ili model koji se prilagođava vašim potrebama. Obratite pažnju na kapacitet. Važno je da vam omogući brzo zamrzavanje, afioke, police i zapremina će vam olakšati sirtiranje, slaganje i smeštaj namirnica. Tako će vam sve biti na dohvat ruke i pregledno. Dobar je predlog i obeležavanje paketa sa namirnicama tako što ćete napisati šta sadrži kesa, odnosno pakovanje i napisati datum pakovanja.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *