Koje namirnice se ne zamrzavaju?

n

Ima namirnica koje nije dobro zamrzavati jer će promeniti kvalitet i ukus.

Od kvarljivosti, sastava i oblika zavisi koliko dugo će se namirnice čuvati. Špajz je mesto gde ćete smestiti dugotrajne namirnice, a u frižideru ćete čuvati one sa kraćim vremenom trajanja. Trajanje namirnica se produžava zamrzavanjem.

Koje namirnice ne smete zamrznuti?

  • Meki sir prilikom zamrzavanja uglavnom menja oblik, tečnost se izdvaja, a granulastu masu imaće ostatk materije. Zamrzavanje bolje podnose tvrdi sirevi, ali većina će psotati brašnasta.
  • Jaja se ne čuvaju u zamrzivaču, jer dolazi do širenja i pucanja ljuske i tada bakterije prodru u samo jaje. Ako ljuska ne pukne, svoju strukturu prromeniće žumance i biće tečno tako da će se sa belancem teško mutiti. Sosovi i glazure koje se prave sa jajima iz zamrzivača su gumasti i tvrdi.
  • Krompir bez obzira da li je sirov ili termički obrađen će se pretvoriti u kašu, žilavu i vodenu masu ako ga zamrznete. Jedino možete zamrznuti krompir za pomfrit koji je polupripremljen.
  • Mlečni proizvodi ne podnose dobro proces zamrzavanja. Mlečni sosevi, mleko, kajmak kao rezultat zamrzavanja daće odvojenu vodu i zgrušavanje ostale mlečne materije. Mlečna mast i voda će se razdvojiti kod kisele pavlake.
  • Majonez dok ne potrošite čuvajte u frižideru. U zamrzivaču će doći do razdvajanja sastojaka: ulja, sirćeta i jaja.
  • Začini neće imati duži rok trajanja ako ih zamrznete već će promeniti ukus i miris. Gorak ukus dobiće biber, beli i crni luk, esencija vanile. Začinsko bilje čuvajte na kuhinjskim policama. Možete zamrznuti sveže začinsko bilje, ali znajte da će izgubiti na svežini i hrskavosti i kasnije ih koristite sa kuvanim jelima.
  • Kuvanu testeninu ne zamrzavajte, već višak čuvajte u frižideru. Zamrznuta će jelu promeniti ukus, a i teksturu.
  • Prženu hranu nemojte držati u zamrzivaču. Biće gnjecava, izmenjenog ukusa i izgubiće hrskavost nakon odmrzavanja.
  • Voće i povrće koje sadrži mnogo vode nakon odmrzavanja promeniće miris i ukus, a izgubiće i čvrstinu, strukturu, hrskavost.
  • Paradajz ako ste čuvali u zamrzivaču jedino možete koristiti u nekom kuvanom jelu. Jagode i maline nakon odmrzavanja koristite u nekoj torti, kolaču ili smutiju. Ne zamrzavajte lubenicu, kupus, zelenu salatu i krastavac već čuvajte u frižideru.

O tome smo već pisali ovde. Kako da sačuvate vitamine u namirnicama čitajte ovde. Svaka namirnica ima rok trajanja a kako bi što duže sačuvala sve hranljive sastojke, bila zdrava i bezbedna za ishranu potrebno je da se zamrzne.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *