Zašto vam je potreban aparat za vafl?

image

Sočan i ukusan vafl dobićete pomoću aparata za vafl. Neko ga zove i aparat za galete ili pekač za bakin kolač.

Vafl se pravi jednostavno, a mogu biti slani ili slatki po ukusu. Savršen doručak, večeru ili užinu napravićete pomoću ovog malog aparata.

ARIETE AR1973 plava

Koliko vrsta vafla postoje?

Imamo ih nekoliko i u zavisnosti od želje kupite odgovarajući aparat.

  • Američki vafl može da se pripremi u skoro svim aparatima iz naše ponude. Hrskavi su i tanji sa manjim šarama i možete ih preliti raznim umacima i sirupima. Prave se sa praškom za pecivo.
  • Briselski vafl se uglavnom jede posut šećerom u prahu, sladoledom, pavlakom i slično. Smesa se pravi sa kvascem, sunđerasti su, deblji, sa dubokim šarama i četvrtastog oblika.
  • Liege vafl se pravi sa testom sličnim za hleb i podsećaju na briselske samo što su slađi.
  • Belgijski vafl je kombinacija briselskih i američkih. Umesto kvasca za pravljenje se koristi prašak za pecivo i deblji su od američkih.

Koje funkcije je potrebno da ima aparat?

  • Temperatura je najvažnija i ona određuje hrskavost. Važno je da možete precizno i tačno da odredite temperaturu na aparatu.
  • Indikator koji će pokazati kada je aparat spreman za korišćenje je veoma bitan. Podesite temperaturu, a indikator će pokazati kada je aparat dostigao željenu temperaturu i kada je spreman da u njega stavite smesu za vafl. U suprotnom ako aparat nije dovoljno zagrejan, kolač neće ispasti dobro. Ako aparat nema indikator nećete znati da li je vafl pečen dok ne otvorite aparat a tada ćete poremetiti proces pečenja.
  • Mogućnost okretanja uređaja je interesantna funkcija ali nije neophodno da je poseduje aparat. Model koji je moguće okrenuti za 180 stepeni će omogućiti da vafl bude podjednako pečen sa svih strana.
  • Ako vas je mnogo i želite da pripremite veću količinu vafla izaberite i takav model. Neki modeli mogu istovremeno napraviti dve ili više porcija.
  • Aparat za vafl koji u isto vreme pravi različite vrste nije dobar izbor. Takav model uglavnom pruži osrednji rezultat.
BEPER BT.604

Od kakvog su materijala napravljeni aparati?

Većina aparata za vafl je obložena neprianjajućim slojem. Zahvaljujući tom premazu lako ćete izvaditi vafl, a i jednostavno ćete održavati i čistiti aparat. Morate pažljivo rukovati, jer će biti manje efikasan ako taj sloj ogrebete i oštetite, a na tom mestu vafl će se lepiti za aparat.

Ima i modela kod kojih se ploča za grejanje uklanja. Njihova prednost je što se lako čiste, jer taj deo koji peče vafl se izvadi, opere, osuši i aparat je ponovo spreman za naredno korišćenje. Dobar izbor su i modeli od livenog gvožđa.

O ovim aparatima i osnovnom receptu za vafl smo pisali ovde.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *