Da kuća blista

naslov

Čišćenje nije na listi poslova koje volite da radite. Ali uz dobru organizaciju uštedećete novac i vreme, a dobiti uredan i čist dom.

Kupili ste nove uređaje, belu tehniku i aparate i opremili svoj dom. Potrebno je redovno održavanje i čišćenje kako bi vas dugo služili. Prilikom uređenja, sređivanja i čišćenja doma važno je to uraditi i pre nego što se uprlja. Ako svakodnevno održavate dom to vam neće oduzeti puno vremena a rezultati će biti vidljivi. Uvek će biti sve kako treba, a dnevno održavanje čistoće oduzima malo vremena. Postoje obaveze koje se obavljaju i jednom nedeljno i mesečno, a uz dobar raspored i to je lako izvodljivo, a kuća će uvek blistati.

LANDING  sporeti kombinovani x v

Kupili ste nove aparate u Tehnomedia prodavnicama. Oni su izuzetni, sa brojnim mogućnostima i lepog dizajna. Potrebno je samo da ih održavate i služiće vas besprekorno godinama, jer je u Tehnomedii kvalitet zagarantovan. Roštilj možete očistiti tako što ćete dok je još topao preći polovinom crnog luka preko njegove površine. Rešetke će biti čiste nakon tog tretmana a ostaće i aroma tokom pripremanja narednog roštilja. Za čišćenje blendera potrebna vam je topla voda i deterdžent za pranje suđa. Blender napunite toplom vodom i sipajte kap tog sredstva za pranje uključite blender na nekoliko sekundi, zatim prospite tu vodu i prođite kroz njega sa još malo čiste vode. Ostavite ga da se sam osuši na kraju. Ako slučajem polomite neku staklenu čašu ili posudu od stakla sitne parčiće polomljenog stakla pokupićete tako što ćete parče hleba prisloniti na to mesto.

image

Sudo mašinu možete lako dubinski očistiti tako što ćete čašu sa sirćetom ostaviti na najvišu policu a onda na najveću temperaturu pustiti mašinu. Kada to bude gotovo, samo pospite sodu bikarbonu i još jednom uključite mašinu za pranje. Kadu možete očistiti grejpfrutom. Isecite ga na pola i pospite solju dok je u kadi, a zatim oribajte i mrlje će nestati. Kadu možete očistiti i tako što pospete alkogholno sirće a preko stavite ubrus ili toalet papir. Nakon 10 minuta samo pokupite ubrus i dobićete čistu i sjajnu kadu. Masne fleke ćete očistiti običnom belom kredom. Fleku prekrijte belom kredom i sačekajte nekoliko minuta. Nakon toga samo pokupite kredu krpom. Mrlje sa tepiha ukloniće ako porskate malo alkoholnog sirćeta i vode na fleku i pređite peglom.

Kuhinju možete održavati urednom tako što ćete redovno brisati radne površine, sudoperu, srediti sudove, obrisati pod i izbaciti smeće. Suđe smestite u mašinu za pranje sudova. Izaberite program i vreme pranja. Možete izabrati i opciju odloženi start i prilagoditi programe pranja poput: osetljivog, turbo, intenzivnog pranja. Mašinu na kraju možete podesiti i na opciju samočišćenja. Održavanje higijene kupatila je bitno. Očistite WC šolju, umivaonik i kadu ili tuš kabinu. Veš možete oprati u veš mašini iz Tehnomedie svakog drugog dana ili u zavisnosti od članova domaćinstva. One su štedljive tako da ćete biti zadovoljni i kvalitetom pranja i uštedom vode i struje. Mašina za sušenje veša vam je neophodna jer niko kao ovaj uređaj neće sačuvati i osušiti veš a pri tom biće mirisan, mekan i za većinu tkanina peglanje vam neće biti potrebno.

shutterstock  removebg preview

Napravite nedeljni plan. Ponedeljkom sređujte spavaće sobe. Utorkom detaljno očistite kupatilo. Sredom sređujte kuhinju i tu imate najviše posla. Očistite frižider, prebrišite i proverite sadržaj kao i roka važenja namirnica u njemu. Očistite šporet, mikrotalasnu i druge uređaje. Obrišite stolove i oribajte podove. Većina kaže da su kuhinja i kupatilo ogledalo svakog doma i zato mislite o tome. Četvrtak vam može biti rezervisan za dnevnu sobu. Uklonite prašinu sa televizora i polica. Usisajte. Petkom možete završiti sve poslove i to malo detaljnije, kao i pranje i brisanje prozora.

image

Ako imate dvorište subota neka bude dan kada ćete se i time baviti. Sve poslove oko ograda i kapija obavite pomoću pribora poput kosilica, makaza i drugog alata. Nedelja neka bude vaš dan za opuštanje i odmor. Uz takav ili neki sličan plan dom će vam uvek biti čist i blistav. Ništa vam neće biti naporno jer ste poslove raspodelili po danima.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *