Da li kupiti klima uređaj ili ventilator?

blog sablon x Copy

Ventilatori i klima uređaji su dva popularna načina za hlađenje prostora tokom vrelih letnjih meseci. Iako oba uređaja obezbeđuju spas od visokih temperatura, postoje određene prednosti i mane ventilatora i klime. U nastavku ćemo razmotriti neke od njih.

Leto je tu i temperature su visoke i sve više. Ako još uvek niste kupili uređaj za hlađenje kako bi se osvežili tokom vrućih dana i noći i mogli da funkcionišete, krajnje je vreme. Muči li vas pitanje da li da kupite klimu ili ventilator? U ovom blog tekstu donosimo prednosti i nedostatke oba uređaja kako biste doneli ispravnu odluku.

Klima uređaj

Klima uređaji su poznati po svojoj sposobnosti da obezbede prijatno hladan vazduh u prostoriji.

young woman using home technology x

Prednosti klima uređaja:

 • Intenzivno hlađenje: Klima uređaji mogu brzo smanjiti temperaturu u prostoriji i održati je na željenom nivou. Ako živite u području sa visokim temperaturama ili vlažnošću, klima uređaj je efikasno rešenje za hlađenje prostora.
 • Kontrola temperature: Omogućavaju preciznu kontrolu temperature u vašem domu. Možete podesiti željenu temperaturu i prilagoditi je svojim željama.
 • Uklanjanje vlage: Imaju mogućnost uklanjanja viška vlage iz vazduha, što je posebno korisno u vlažnim prostorima. Smanjenje vlažnosti može pružiti dodatnu udobnost i sprečiti stvaranje buđi ili plesni.

Nedostaci klima uređaja:

 • Cena: Klima uređaji su često skuplji od ventilatora, kako po pitanju same nabavke, tako i za instalaciju. Takođe, klima uređaji troše više električne energije u poređenju s ventilatorima,.
 • Potreba za instalacijom: Klima uređaji zahtijevaju profesionalnu instalaciju, obično postavljanjem spoljašnje jedinice na prozor ili zid.

O pitanjima koja najčešće postavljate za klima uređaje čitajte OVDE. O inverter klimama čitajte OVDE.

Ventilatori

Ventilatori su popularni uređaji za hlađenje koji stvaraju protok vazduha u prostoru.

businessman relaxing office x

Prednosti ventilatora:

 • Pristupačnost: Ventilatori su obično jeftiniji od klima uređaja. Postoje različiti tipovi ventilatora dostupni na tržištu, s različitim rasponom cena koji mogu odgovarati svakom budžetu.
 • Prenosivost: Lagani su i prenosivi. Možete ih lako premestiti iz jedne sobe u drugu po potrebi.
 • Energetska efikasnost: Troše manje energije od klima uređaja. Oni ne rade na principu aktivnog vazdušnog hlađenja, već samo stvaraju protok vazduha koji prolazi kroz njih, što rezultira manjom potrošnjom energije.

Nedostaci ventilatora:

 • Samo strujanje vazduha: Ventilatori ne hlade vazduh, već samo uz pomoć strujanja vazduha stvaraju osećaj svežine. Ako je temperatura veoma visoka, ventilator može pružiti privremeni osećaj olakšanja, ali neće značajno smanjiti sobnu temperaturu.
 • Ograničen domet: Ventilatori rade samo u određenoj oblasti na koju su usmereni. Ne mogu da rashlade celu prostoriju kao klima uređaj.
 • Buka: Ventilatori mogu stvarati buku tokom rada, što može biti smetnja, posebno noću ili u područjima gde je potrebna tišina.
 • Sušenje vazduha: Konstantno izduvavanje vazduha iz ventilatora može isušiti vlagu u prostoriji, što može rezultirati suvim vazduhom i neugodnošću, posebno kod osoba sa respiratornim problemima.

O ventilatorima sa raspršivačem čitajte OVDE. Ako želite ventilator koji će vas u istio vreme rashladiti i zaštiti od komaraca i njih imamo u ponudi. O time čitajte OVDE.

Zaključak

Izbor između klima uređaja i ventilatora zavisi od vaših potreba i budžeta. Ako vam je prioritet intenzivno hlađenje poslovnog prostora ili doma i kontrola temperature, klima uređaj može biti bolji izbor, iako će biti skuplji. S druge strane, ako tražite pristupačniju opciju koja pruža samo osećaj hlađenja i prenosivost, ventilator bi mogao biti prikladniji, ali imajte na umu da može rashladiti samo mali deo prostora na koji je usmeren. Takođe, možete razmisliti i o kombinovanju oba uređaja da biste postigli optimalno hlađenje u svom domu.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *