Da li kupiti laserski ili inkjet štampač?

blog x

Kada se suočimo sa dilemom izbora između laserskog i inkjet štampača, suočavamo se sa važnom odlukom koja će uticati na našu produktivnost i kvalitet štampe. Istražićemo prednosti i nedostatke oba tipa štampača kako bismo vam pomogli da donesete pravu odluku.

Prilikom donošenja odluke da li kupiti laserski ili inkjet štampač, važno je uzeti u obzir šta planirate da štampate i u kakvim količinama. Inkjet štampači koriste male mlaznice kako bi izbacivali boju na papir u obliku sitnih kapljica, dok laserski štampači koriste grejač i fini prah za štampanje. Oba tipa štampača imaju svoje prednosti i nedostatke i evo nekoliko ključnih faktora za razmatranje pri izboru odgovarajućeg štampača za vaše potrebe:

štampač

Inkjet štampači su izuzetno popularni zbog svoje jednostavnosti, kompaktnog dizajna i pristupačne cene. Ovi uređaji su takođe odličan izbor za ljude koji često štampaju fotografije, jer neki inkjet modeli mogu proizvesti visokokvalitetne slike, često jednake profesionalnim studijskim rezultatima. Treba napomenuti da, iako su sami uređaji jeftiniji, troškovi boje mogu biti viši, ali obično su niži od tonera za laserske štampače.

Inkjet štampači su takođe fleksibilni kada je u pitanju vrsta materijala na koje možete štampati, uključujući sjajni papir i tkaninu. Međutim, važno je naglasiti da inkjet štampači zahtevaju redovno korišćenje kako bi se izbeglo sušenje boje. Ako retko štampate, možda će vam biti ekonomičnije odštampati dokumente u fotokopirnici.

štampač

Laserski štampači su postali sve pristupačniji, a danas su dostupni i u boji, ne samo crno-beli. Oni se ističu svojom brzinom štampanja, gde jedna stranica može biti odštampana za samo nekoliko sekundi. Takođe, prah za laserske štampače obično traje duže od boje za inkjet štampače. Ako planirate štampati veće količine dokumenata, laserski štampač je pravi izbor, budući da prosečno može odštampati oko 20 stranica u minuti, dok inkjet štampači često štampaju oko 6 stranica u istom vremenskom periodu.

Laserski štampači su idealni za kancelarije ili situacije gde se štampač koristi svakodnevno, jer dugoročno gledajući, štampanje će biti ekonomičnije, iako možda zahteva više ulaganja u početku.

Važno je napomenuti da postoje i napredniji modeli obe vrste štampača koji nude dodatne mogućnosti i kvalitet, iako su obično skuplji. Tehnološki napredak omogućava sve više opcija za korisnike, pa čak i uz malo veći budžet, možete pronaći štampač koji savršeno odgovara vašim potrebama.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *