Da li mobilni telefoni zrače? - Dobro došli u svet tehnike!
Početna » Zabavna zona » Da li mobilni telefoni zrače?

Da li mobilni telefoni zrače?

06.10.2021

Kada se pomene mobilni telefon jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja je da li zrači? Stručnjaci odgovaraju potvrdno, ali je pravo pitanje da li je to zračenje štetno?

Da li je štetno zračenje?

Oko toga se vode razne polemike. Sa jedne strane postoje mnogi koji ističu da je to zračenje veoma opasno i da je to razlog izumiranja pčela, a sdruge strane ima onih koji tvrde da je to blagi deo zračenja. Kako kažu, to zračenje koje stiže od mobilnih telefona i baznih stanica uključujući i 5G mreže je mali deo zračenja kojim smo svi mi i planeta izloženi. Zračenjem iz svemira kao i zračenjem raznih uređaja poput dalekovoda, električnih instalacija u domovima, zračenja koje prave kućni WiFi ruteri, mobilni telefoni smo svakodnevno izloženi.

Istraživanje

Huawei je proizvođač 5G opreme i sproveo je detaljno istraživanje. Količina štetnog zračenja se razlikuje od države do države. Standard radijacije dozvoljen u Kini je od  0.47 W/m2 odnosno vati po metru kvadratnom i on je najveći. Dozvoljene količine radijacije su u Evropskoj Uniji 20 puta niže, a u SAD 10 puta niže.

Korišćenjem profesionalnih isntrumenata koji mogu detektovati radijacijske talase do 6 gigagerca došli su do sledećih rezultata. U mirovanju mobilni telefoni imaju novo radijacije od 0,002 W/m2. Nivo radijacije se povećava na 0,03 W/m2 kada se veza uspostavi, što je slično nivou radijacije od 0,03 W/m2 koji odašilje kućni WiFi ruter.

Prilikom sušenja kose fenom njegov elektromotor zrači 0.12 W/m2, a tada glavu držimo blizu fena pa smo i u tom slučaju malo izloženi. Mikrotalasna rerna na primer pravi zračenja od 2 W/m2, a ako se udaljite na 1 m to zračenje će pasti na 0,02 W/m2.

Koliko zrače mobilni telefoni i 5G mreže

Istraživanja su pokazala da je snaga radijacije pored bazne stanice na 1 m udaljenosti 0,23 W/m2. U prizemlju zgrada zračenje 5G baznih stanica je na nivou od  0,006 W/m2. Vrednost raste na 0,004 W/m2 ispod krova zgrade na koji je bazna stanica montirana.

Zaključak

Prema ovom istraživanju 5G bazne stanice su bezbedne. Što se zračenja mobilnih telefona tiče, sva navedena zračenja su u skladu sa bezbednosnim standardima.

Savetuje se ipak da se mobilni telefoni ne drže uz telo, u džepu na primer ili pored jastuka dok spavate. Bolji izbor je u jakni ili nekoj torbici. Preporučuje se da se u blizini mesta gde provodite najviše vremena u domu ne postavljaju kućni WiFi ruteri.

TehnomediaView all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram