Da li utikač uređaja odgovara utičnici u vašem domu?

utikač

Koliko puta ste se zapitali prilikom kupovine uređaja da li je utikač na uređaju odgovarajući za utičnice u vašem domu. Ne brinite, rešenje su adapteri.

Najčešći tipovi utikača i utičnica

U svetu se se korsiti 15 vrsta standardnih utičnica i utikača koji im odgovaraju. Obeleženi su velikim slovima od A do O engleske abecede. U odnosu na razvoj elektroenergetske mreže određene teritorije i područja kao i njenog istorijskog nasleđa razlikuje se i rasprostranjenost pojedinih tipova. C, E i F su dominantni tipovi u najvećem delu kontinentalne Evrope, zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, Rusiji i skoro polovini zemalja afričkog kontinenta. Tipovi A i B su prisutni isključivo u Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu, Kanadi, Srednjoj i delovima Južne Amerike.

COMMEL Utikac 16A 250V crni

Utičnice kod nas

U domovina na našim prostorima su najprisutnije utičnice tipa F, odnosno “šuko” i one su kompatibilne sa utikačima tipa C, E i F. Kao što znate za različite vrste utikača možete koristiti pojedine utičnice.


Razlike između tipova utičnica

  • Razlikuju se po naponu koji je izražen u voltima
  • Razlikuju se po jačini struje, koja je izražena u amperima
  • Razlikuju se po otvorima. Utičnice mogu da imaju 2 ili 3 otvora, za pinove utikače
  • Da li su sa uzemljenjem ili bez

Prilikom kupovine možete obratite pažnju i na druge karakteristike koje i nisu toliko važne, ali su praktične. Utičnice mogu da budu pojedinačne ili dvostruke, ugradne i nazidane, sa ugradnim prekidačem, sa tajmerom, sa zaštitnim poklopcem ili bez, sa zaštitom za decu, zaštitom od vlage i slično.

Smart utičnice

PHILIPS Hue 1x Smart plug EU

Lako je i jednostavno sa pametnim stvarima rukovati. Sa smart utičnicama sa Wi-Fi kontrolom upravljaćete putem aplikacije na mobilnom telefonu ili možete programirati vreme njihovog rada, ili uređaj uključivati i isključivati na daljinu.

Da li ste znali?

U utičnice sa 3 otvora koje su namenjene utikačima sa 3 pina tipovi: J, K, L će vas sačekati u nekim evropskim zemljama: Italiji, Danskoj, Švajcarskoj i drugim zemljama. Punjač za mobilni telefon, laptop, aparat za brijanje i slično možete uključiti u njih koji imaju tip C, utikače sa 2 pina, ali ne i neke druge aparate.

Svi adapteri nemaju iste osobine i funkcije i zato se dobro raspitajte kod prodavca pre nego što nešto preduzmete.


Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *