Šta znače simboli na plastičnim posudama?

x   T.

Šta znače simboli na plastičnim posudama koje vidite na njenom dnu? Odgovor možete pročitati u ovom tekstu.

Hranu možete staviti u plastičnu posudu i odložiti u frižider. Obrok koji ćete pojesti za doručak ili užinu takođe možete spakovati u plastičnu kutiju. Keksiće, slaniše i slatkiše odložićete u plastićnu posudu i smestiti i kuhinjski ormar. Pitate se da li je ta plastična posuda dovoljno bezbedna i sigurna, da nije možda napravljena od nekog štetnog materijala po zdravlje i da li u njoj smete duže vreme da držite hranu. Možda ste se pitali i kako da je održavate, da li da je perete ručno ili u mašini za pranje sudova i šta će se dogoditi ako je stavite u zamrzivač ili frižider. Pogledajte plastičnu kutiju i videćete na njenom dnu nekoliko simbola.

posuda od plastike

Da li plastične posude mogu da se peru u sudomašini?

Ako se kojim slučajem plastika istopi u sudomašini određeni njeni delovi mogu da stradaju.

Posuda koja se može prati u sudomašini ima na sebi utisnut simbol na temu posuđa u vodi. Poput mlaza pare koji preko posude prelazi, ili da na posudu padaju kapljice vode. Pojedini proizvođači posuđe koje se može prati u donjoj i gornjoj korpi, odnosno toplijim i hladnijim nivoima mašine, različito obeležavaju. Pranje je bezbedno u gornjim korpama sudomašine ako je na plastičnoj kutiji slika sa tanjirima i čašama, ili tanjirima i linijama vode koja odozgo dolazi. Ponekad je naznačena i maksimalna temperatura.

  • Posudu možete prati bilo gde u sudomašini ako su preko celog simbola kapljice ili linije vode.
  • Simbol čaša i viljuška znači da je plastična posuda bezbedna za korišćenje i direktan kontakt sa hranom. Ovaj simbol ne označava da posuda može da se pere u sudomašini.

Plastične posude u mikrotalasnoj rerni

Ako želite neku plastičnu posudu da stavite u mikrotalasnu rernu proverite da li ima oznaku koja označava da je to moguće. U suprotnom može nastradati neko deo mikrotalasne rerne, a uništiće se naravno i plastična kutija, tanjir i slična posuda od plastike kao i hrana. Simbol je kvadrat sa talasastim horizontalnim linijama. U rernu šporeta možete staviti posude od plastike ako se na njoj nalazi simbol vertikalne talasaste linije.

Zamrzavanje

Simbol pahuljica ili više pahuljica znači da možete bezbedno zamrzavati hranu u posudi sa takvom oznakom. Ponekad se nalazi i minimalna temperatura do koje se sme izložiti plastika.

Vrsta plastike

Simbol trougla koji je oivičen strelicama i brojem označava vrstu plastike koja se može reciklirati. Skraćenica materijala od koje je napravljena plastika se nalazi ispod trougla.

  • Na plastičnim posudama za bebe možete videti oznaku BPA-free ili ispis “ne sadrži BPA”. Opasna hemijska supstanca BPA, bisfenol A, se nalazila u većini plastičnih posuda i ambalaže dok nije dokazano da je veoma štetna po zdravlje, tako da se sada shodno uvedenim propisima izbegava ambalaža koja sadrži tu supstancu.
  • Savetuje se da bez obzira na simbol i natpis plastično posuđe i ambalažu koje je oštećeno i staro ne koristite.

Ako perete ručno plastičnu ambalažu savetuje se da nakon vađenja hrane, plastičnu posudu odmah operite kako biste sprečili neprijatan miris. Nakon pranja toplom vodom i deterdžentom za suđe, sipajte vodu i sirće i sačekajte par minuta kako biste dezinfikovali kutije. Ako plastične kutije perete u sudomašini, mnogi savetuju da se one ipak smeste na gornju policu kako se ne bi deformisale.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *