Da li vam je za gejming konfiguraciju potrebna matična ploča visokih performansi?

blog x

Pri izboru matične ploče za gejming računar, često se postavlja pitanje o njenoj stvarnoj važnosti u kontekstu performansi i iskustva tokom igre.

Postavljanje pitanja o značaju matične ploče za vaš gejming računar može se uporediti s pitanjem o tome koliko gume na vašem automobilu utiču na vožnju. Većina korisnika neće primetiti značajnu razliku, osim ako se ne odluče za veoma skupe gume. Slično tome, vrsta matične ploče koju izaberete obično neće znatno uticati na vaše gejming performanse, osim ako ne pređete na visokokvalitetne modele. Pre nego što se odlučite za kupovinu nove matične ploče, evo na šta treba da obratite pažnju:

Na tržištu postoji veliki broj različitih modela matičnih ploča, a mnogi od njih imaju slične cene i karakteristike. Dodajte tome komplikovane nazive i opširne tehničke specifikacije koje nisu lako razumljive običnim korisnicima i lako se možete izgubiti u svetu istraživanja matičnih ploča. Srećom, teško je napraviti ozbiljnu grešku pri izboru matične ploče za gejming računar ako vodite računa o kompatibilnosti. Temeljnim istraživanjem možete dobiti najviše za svoj novac, birajući matičnu ploču koja pruža najbolju vrednost za vaš računar.

x   x
  • Da li matična ploča utiče na broj frejmova po sekundi (FPS)?

Matične ploče ne utiču direktno na performanse tokom igranja. Međutim, one mogu igrati ključnu ulogu u optimizaciji komunikacije između različitih komponenti računara. Ono što matična ploča može da uradi jeste da omogući bržu i bolju komunikaciju između grafičke kartice i procesora, što može poboljšati opštu odzivnost sistema i ubrzati učitavanje igara, slično tome kako solid state drive (SSD) ubrzava proces.

  • Da li je izbor procesora važan pri odabiru matične ploče?

Kada je u pitanju izbor procesora, situacija je jasnija. Vrsta procesora koju izaberete će odrediti vrstu matične ploče koja vam je potrebna. Na primer, ako se odlučite za Intel CPU, moraćete odabrati matičnu ploču koja podržava taj konkretan procesor. Takođe, vrsta matične ploče može uticati na to koliko možete overclockovati procesor bez problema. Iako neće sve igre značajno profitirati od overclockinga, to može biti vredno razmatranja ako želite izvući maksimum iz vašeg sistema.

  • Da li je važno kakva je grafička kartica (GPU)?

GPU je najvažnija komponenta za gejming performanse, tako da vam je potreban adekvatan PCIe port za brz transfer podataka između grafičke kartice i ostatka sistema. Moderni PCIe x16 portovi za grafičke kartice mogu biti verzije 2.0, 3.0 ili najnovije 4.0, a izbor matične ploče može uticati na podršku za određenu verziju PCIe porta.

  • Koliko treba da potrošite na matičnu ploču za gejming?

Većina matičnih ploča nudi slične performanse u igrama, pa možda nije uvek potrebno trošiti stotine evra na najskuplje modele radi nekoliko dodatnih FPS. Opšta preporuka je da birate srednje rangirane modele kad god je to moguće. Naravno, budžet može biti ograničavajući faktor, a neki igrači žele uložiti više novca u svoje konfiguracije. Važno je napomenuti da viša cena matične ploče obično proističe iz njenog izgleda i dodatnih funkcija, kao i boljeg overclocking potencijala.

  • Zaključak

Izbor matične ploče neće značajno uticati na vaše gejming iskustvo. Međutim, ona može uticati na opštu performansu i funkcionalnost vašeg računara. Ako planirate overclocking ili želite iskoristiti pun potencijal određenih CPU-ova, važno je odabrati odgovarajući čipset. Takođe, estetika i dodatne funkcije matične ploče igraju ulogu, ali ne bi trebalo da budu odlučujući faktor pri izboru. U suštini, izaberite matičnu ploču koja zadovoljava vaše potrebe i budžet, a ako vam se vizuelno dopada, to je samo dodatni bonus.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *