Digitalizacija u Srbiji: Televizori i internet – stanje u 2023.

blog x

Rezultati nedavnog istraživanja Republičkog zavoda za statistiku (RZS) pružaju uvid u trenutno stanje tehnološke pismenosti u Srbiji. Gotovo svako domaćinstvo u zemlji poseduje televizor, ali kakva je situacija sa internetom?

Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku o upotrebi tehnologije u domaćinstvima u Srbiji ove godine donosi zanimljive podatke. Gotovo svaki dom u zemlji poseduje televizor, sa čak 97,3% domaćinstava koji ga imaju. Mobilni telefoni su takođe široko rasprostranjeni, sa 94,4% domaćinstava koja ih koriste.

Što se tiče interneta, 85,6% domaćinstava ima pristup internetu, što predstavlja značajan porast od 2,4% u odnosu na prethodnu godinu i 4,1% u odnosu na 2021. godinu. Računari su takođe prisutni u većini domaćinstava, sa 75,9% njih koji imaju ovu tehnologiju.

Detaljniji podaci ukazuju na razlike u upotrebi tehnologije na različitim geografskim područjima. Beograd se izdvaja kao lider sa 88,1% domaćinstava koja imaju računar i sa 93,1% sa internet pristupom. Vojvodina, Šumadija i zapadna Srbija takođe su dobro povezane sa internetom, sa oko 84-83% domaćinstava koja imaju pristup mreži. Južna i istočna Srbija beleže nešto niže brojeve, ali i dalje se primetno širi pristup internetu.

U pogledu laptopa, 55% domaćinstava poseduje ovu vrstu računara, što predstavlja blagi pad u odnosu na prethodnu godinu, ali i rast u odnosu na 2021. godinu. Iako postoje razlike u ovim brojevima, ukupan trend ukazuje na sveopštu digitalizaciju u Srbiji.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *