Zaboravite na zapetljane kablove: USB-C postaje obavezan standard

blog x

Nemačka usvaja jasan kurs prema boljoj standardizaciji punjača, stvarajući promene koje će olakšati svakodnevni život građana. U skladu sa direktivom EU, USB-C postaje neizbežan standard za napajanje elektronskih uređaja.

Nemačka će uskoro uspostaviti jedinstveni standard za punjenje mobilnih uređaja, što znači da će na tržištu ostati samo USB-C kablovi. Ova odluka usklađena je sa direktivom Evropske unije.

Ministar privrede Robert Habek (Habeck) je izjavio: “Uskoro ćemo zaboraviti dane konfuzije s različitim priključcima za punjenje telefona, tableta i laptopova. Univerzalni EU punjač će poboljšati život potrošačima i smanjiti količinu električnog otpada.”

Standard USB-C će postati obavezan za pametne telefone, digitalne fotoaparate, slušalice, tablete, prenosive konzole za videoigre, tastature, e-knjige, GPS uređaje i zvučnike koji se pune putem kabla. Što se tiče laptopova, ovaj standard će biti obavezan od 2026. godine.

Prema podacima Ministarstva, građani EU su 2020. godine kupili oko 420 miliona elektronskih uređaja, a svaki korisnik prosečno poseduje tri vrste punjača, od kojih redovno koristi dva.

Članice EU su se složile oko standardizacije punjača prošle godine.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *