Najbolji načini čuvanja voća i povrća tokom zime

blog x

O efikasnim metodama za čuvanje omiljenih namirnica kako biste sebi obezbedili zdravu ishranu tokom hladnih dana, čitajte ovde.

Odlaze plodovi voća i povrća, ali to ne znači da morate ostati bez važnih vitamina i minerala tokom zime. Uz malo truda i proverene kućne recepte, možete osigurati da vaš frižider i zamrzivač budu uvek obezbeđeni različitim namirnicama tokom hladnih meseci.

assortment frozen food table  x

Zamrzavanje – čuvar svežine

Zamrzavanje je odličan način za čuvanje hrane i očuvanje njene nutritivne vrednosti. Ovo je siguran način skladištenja hrane jer niske temperature sprečavaju razmnožavanje bakterija i usporavaju prirodni proces kvarenja. Gotovo svu hranu možete zamrznuti, osim nekih izuzetaka kao što su kupus, paradajz, krastavac i slične namirnice koje smrzavanjem gube na kvalitetu. Hrana zamrznuta na temperaturi od -18°C ili nižoj zadržava svežinu i hranljive materije dugi niz meseci. Na taj način obezbeđujete pristup zdravoj hrani tokom zime.

Više vitamina C u zamrznutoj hrani

Smrznuto povrće može čak da sadrži više vitamina C od sveže ubranog povrća koje se već duže vreme nalazi u prodavnicama ili frižiderima. Ovo je posebno slučaj ako je povrće zamrznuto odmah nakon berbe, zadržavajući sve hranljive materije. Na primer, svež spanać može da izgubi do 77% svog vitamina C za samo dva dana.

Osnove zamrzavanja hrane

Zamrzavanje hrane zahteva određene smernice. Zamrzavate samo hladna jela i namirnice, a bolje je koristiti manja pakovanja umesto velikih. Uverite se da u posudi ili kesi u kojoj se čuva hrana nema vazduha i dobro je zatvorite. Pre nego što stavite hranu u zamrzivač, ostavite je da se ohladi u frižideru. Kada stavljate hranu u zamrzivač, pazite da se kese ili posude ne dodiruju, ako je moguće. Nova pakovanja se mogu stavljati preko već zamrznutih nakon što su duboko zamrznuta, a hranu koja je delimično ili potpuno odmrznuta ne treba ponovo zamrzavati.

(O namirnicama koje se ne zamrzavaju čitajte OVDE. Da li kupiti zamrzivač sandučar ili sa fiokama saznajte OVDE. O zamrzavanju hrane čitajte OVDE. Odogovor na pitanje kako sačuvati hranu možete saznati i OVDE.)

Izbor pravog zamrzivača

Kvalitetan zamrzivač može znatno olakšati proces zamrzavanja hrane i omogućiti vam da je brzo zamrznete. Zamrzivači dovoljnog kapaciteta sa brojnim policama i fiokama omogućavaju praktično slaganje i organizovanje namirnica. Označavanje hrane datumom zamrzavanja pomaže vam da pratite datume isteka i prvo konzumirate hranu koja je duže bila u zamrzivaču.

Prilikom izbora zamrzivača važno je izabrati kvalitetan uređaj koji se lako održava. Frižideri sa ugrađenim zamrzivačem i posebnim odeljcima za brzo zamrzavanje mogu vam pomoći da očuvate svežinu namirnica tokom cele godine. U svakom slučaju izaberite zamrzivač koji najbolje odgovara vašim potrebama kako biste u svakom trenutku obezbedili svežu hranu.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *