Da li kupiti zamrzivač sandučar ili sa fiokama?

x   T.

Večita dilema koja muči mnoge je da li izabrati horizontalni ili vertikalni zamrzivač? Odgovor ćete pronaći u ovom tekstu.

Više nemate mesta gde da odlažete smrznutu hranu, jer vam je komora u frižideru puna. Imate dosta povrća i voća koje ne znate gde da smestite. Najbolji izbor je zamrzivač. Dovoljno je prostran i možete u njega smestiti sve što želite, a najvažnije je što će sačuvati sve vitamine, minerale i hranljive materije u namirnicama.

Naravno u zavisnosti od načina ishrane i količine namirnica i broja članova u domaćinstvu izabraćete kapacitet i veličinu ovog rashladnog uređaja. O zamrzivačima smo već pisali ovde. O bezbednom čuvanju hrane možete čitati i ovde.

Capture removebg preview

Vertikalni zamrzivači ( sa fiokama)

Vertikalni zamrzivači podsećaju na frižidere. U njima sve izgleda uredno i pregledno. Ako vam nije potreban uređaj za veću količinu hranu možete se odlučiti za ovakav tip. Pošto ide u visinu odličan je izbor za male kuhinje i stanove.

U providnim fiokama možete da sortirate namirnice i tako ćete u svakom trenutku znati gde vam se šta nalazi. Lakše ćete se organizovati i pronaći potrebne namirnice. Niko ne voli kada se pomešaju mirisi namirnica, mesa i ribe i zato ih možete rasporediti po fiokama. Ovi zamrzivači mogu imati od 3 do 8 fioka što zavisi od visine zamrzivača. Fioke se lako podešavaju i pomeraju. Kod nekih modela zahvaljujući teleskopskim vođicama fioke mogu da se podese na određenu visinu, a to je izuzetno korisno ako nameravate da smestite proizvode velikih dimenzija. Kod vertikalnih uređaja obratite pažnju da li se vrata mogu otvoriti potpuno. Kod nekih modela možete da podesite vrata da se otvaraju na desnu ili levu stranu zahvaljujući podesivim vratima.

Održavanje ovih zamrzivača je jednostavno, jer se oni čiste sami. Vaš jedini posao je da izaberete opciju automatskog odmrzavanja, a zatim prebrišete police, fioke i unutrašnjost.

Vertikalni zamrzivači zbog funkcije automatskog odrmzavanja i naravno zamrzavanja hrane uglavnom neznatno troše više električne energije od horizontalnih.

image

Horizontalni zamrzivači (sandučari)

Horizontalni zamrzivači podsećaju na sanduke ili kutije i otud naziv. Nemaju fioke, ali mnogi modeli imaju sa strane korpe. Sandučari zauzimaju više prostora u kuhinji, ali su i velike zapremine i duboki tako da u njih možete smestiti i ono što ste mislili da ne možete. Dobar su izbor ako želite da sačuvate veliku količinu hrane i namirnice na duži period. Mirni ste, jer znate da imate obezbeđeno meso, voće, povrće ili nešto od obroka u njemu i ne morate stalno da odlazite u market. U žičanim korpama možete razvrstati neke namirnice, ali uglavnom je sve u sanduku i ponekad će vam sve izgledati haotično, ali važno je da se sve nalazi na jednom mestu. U njima možete smestiti velike komade mesa, ribe i slično. Ako vam manjka prostor u domu, možete ga pozicionirati u špajz, letnju kuhinju ili na terasu. Jedino ponekad mogu da vas zabole leđa dok tražite željenu namirnicu za koju ste sigurni da je unutra, ali vam treba malo više vremena dok je pronađete u sanduku.

Za održavanje su sandučari malo zahtevniji od vertikalnih modela sa fiokama. Bez opcije automatskog odmrzavanja su i zahtevaju da se povremeno isprazne, odmrznu, od naslage leda očiste i da se oribaju zidovi uređaja.

Saveti

  • Nikada ne pretrpavajte zamrzivač namirnicama, jer onda u zamrzivaču neće pravilno cirkulisati vazduh.
  • Zamrzivač mora biti od zida odvojen nekoliko cm. U uputstvu ćete pročitati koliko.
  • Vertikalni imaju opciju automatskog čišćenja, odnosno odmrzavanja.

Ugradni zamrzivači

Postoje ugradni zamrzivači različitih dimenzija. Od onoh visokih do mini modela koji možete ugraditi u donji deo nameštaja u kuhinji. Deluju skriveno i savršeno će se uklopiti u enterijer.

Razlike:

  • U sandučarima ako kojim slučajem nestane struja hrana će biti zamrznuta 2 do 3 dana, dok u zamrzivačima sa fiokama do 24 sata.
  • Sandučari su energetski efikasniji.
  • U sandučarima može stati više namirnica.

Zaključak

Za bilo koji tip zamrzivača da se opredelite, horizontalni ili vertikalni, nećete pogrešiti, jer su izdržljivi i pouzdani.

Tehnomedia vam nudi maksimalan izbor po minimalnim cenama.

Prema statistici zamrzivač kapaciteta od 150 do 200 litara je dovoljan tročlanoj porodici.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *