DisplayPort ili HDMI: Koja je bolja opcija za gaming?

blog x   T.

DisplayPort i HDMI su dva najčešća standarda za povezivanje računara sa monitorima, ali koja je bolja opcija za gaming? Razlika između ova dva standarda može biti presudna kada je u pitanju iskustvo igranja na monitoru.

Jedna od ključnih razlika između DisplayPorta i HDMI-a je u propusnom opsegu, rezoluciji i maksimalnom broju frejmova koji se mogu preneti u jednoj sekundi. DisplayPort obično nudi veći propusni opseg od HDMI-a, što znači da može podržati veće rezolucije i frejmove. To je posebno važno za gaming monitore koji podržavaju visoke rezolucije poput 4K ili refresh rate-ove veće od 60Hz. DisplayPort takođe može pružiti bolju reprodukciju boja u odnosu na HDMI.

 x

Međutim, većina modernih monitora podržava oba standarda, pa izbor između DisplayPorta i HDMI-a može zavisiti i od drugih faktora poput dostupnosti priključaka na računaru ili monitoru.

Na kraju, šta je bolje za gaming – DisplayPort ili HDMI? Odgovor zavisi od konkretnih potreba korisnika i specifikacija monitora. Ako vam je potreban veći propusni opseg i podrška za visoke rezolucije i frejmove, DisplayPort bi mogao biti bolji izbor. Međutim, ako je dostupnost priključaka ili kompatibilnost s drugim uređajima važnija, HDMI bi bio adekvatan izbor.

U svakom slučaju, važno je da korisnici pažljivo prouče specifikacije svog monitora i grafičke kartice kako bi izabrali pravu vezu koja će im omogućiti maksimalno uživanje u gaming iskustvu.

Kada je u pitanju povezivanje računara i monitora, postoji nekoliko standarda koji su se razvijali kroz godine. Dva najnovija i najpopularnija standarda su DisplayPort i HDMI.

DisplayPort je standard koji potiče iz 2006. godine, dok je HDMI osmišljen nešto ranije, 2002. godine. Oba standarda prenose signal u digitalnom obliku, što znači da se informacije o pikselima prenose kao niz nula i jedinica. Kada taj signal stigne do monitora, on ga konvertuje u sliku koju vidimo na ekranu.

Pre DisplayPorta i HDMI-a, računarski monitori su se povezivali putem DVI priključaka, a pre toga su bili popularni VGA priključci. Međutim, stariji standardi koji koriste analogni tip signala, poput VGA, sada su prevaziđeni i retko se koriste. DVI veza je još uvek prisutna, ali ima svoja ograničenja u poređenju sa DisplayPortom ili HDMI-em. Dok DVI može zadovoljiti potrebe korisnika koji žele igrati igre u Full HD ili čak 1440p rezoluciji, DisplayPort i HDMI nude veći propusni opseg i podršku za više rezolucije i frejmove.

Thunderbolt 2 i Thunderbolt 3 priključci takođe mogu služiti za prenos video-signala, s tim što se zapravo koristi DisplayPort veza koja se ostvaruje putem Thunderbolt priključka.

U modernim modelima grafičkih kartica i monitora, preporučuje se korišćenje DisplayPorta ili HDMI-a. Oba standarda pružaju visoke performanse i podršku za širok spektar rezolucija i frejmova, dok razlike između njih leže u sitnicama poput audio prenosa ili specifičnih verzija standarda.

foto blog  x

Na kraju, izbor između DisplayPorta i HDMI-a zavisiće od konkretnih potreba korisnika i specifikacija monitora i grafičke kartice. U svakom slučaju, važno je da korisnici prouče karakteristike i izaberu vezu koja najbolje odgovara njihovim potrebama.


DisplayPort i HDMI standardi imaju različite generacije. Iako je moguće povezati grafičku karticu poput RTX 2080 ili RX 5000 sa starijim monitorima ili televizorima, važno je imati na umu da će performanse biti ograničene mogućnostima starijeg uređaja. Na primer, ako grafička kartica podržava HDMI 2.0, a monitor samo HDMI 1.3, grafička kartica će raditi u HDMI 1.3 režimu da bi bila kompatibilna sa monitorom.

Propusna moć (Transmission Rate) je važan faktor jer utiče na širinu kolornog spektra koji se može preneti, rezoluciju i frekvenciju osvežavanja slike. DisplayPort 1.4 i HDMI 2.1 standardi podržavaju i kompresovani signal kroz Display Stream Compression 1.2a (DSC) tehnologiju, što omogućava efikasnije korišćenje propusnog opsega. Uzimajući u obzir ove tehničke karakteristike, korisnici mogu bolje razumeti razlike između DisplayPorta i HDMI-a i odabrati standard koji najbolje odgovara njihovim potrebama i uređajima.

Kada je u pitanju izbor između DisplayPorta i HDMI-a za gejmere, postoje ključne informacije koje treba uzeti u obzir.

DisplayPort 1.4 se ističe kao najbolji izbor za PC gaming iskustvo. Iako je HDMI 2.1 već prisutan na tržištu i nudi naprednije mogućnosti, većina današnjih grafičkih kartica koristi HDMI 2.0 priključke, čime DisplayPort 1.4 postaje optimalno rešenje. Ipak, dolazeći DisplayPort 2.0 standard će se u potpunosti uskladiti sa HDMI 2.1 standardom.

Za NVIDIA korisnike, DisplayPort 1.4 je posebno preporučljiv zbog podrške za NVIDIA G-SYNC tehnologiju. Iako HDMI 2.1 podržava ovu tehnologiju, monitori koji podržavaju G-SYNC obično daju prioritet DisplayPort priključcima.

Gejmeri koji koriste AMD grafičke kartice imaju više opcija, ali i dalje se preporučuje DisplayPort. Iako monitori sa podrškom za FreeSync tehnologiju često podržavaju HDMI standard, DisplayPort je često izbor proizvođača monitora. Trenutna generacija AMD grafičkih procesora ne podržava HDMI 2.1, ali se očekuje da će podrška za HDMI 2.1 i DisplayPort 2.0 biti prisutna na sledećoj generaciji AMD grafičkih čipova, poznatih kao Navi 2x. U suštini, iako oba standarda imaju svoje prednosti, DisplayPort 1.4 se ističe kao bolji izbor za gejmere, posebno kada je u pitanju podrška za tehnologije poput G-SYNC ili FreeSync.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *