Doživite strast koja se pleše – tango

x   T.

Tango veče biće održano na Romuliani u organizaciji “Mil pasos dance studia” Zaječar. Kompanija Tehnomedia je jedan od donatora.

Na kasnoantičkom lokalitetu Felix Romuliana u subotu 7. avgusta biće organizovano Tango veče. Na plesnoj večeri revijalnog karaktera, pored plesača iz grada domaćina, nastupiće plesači i iz drugih gradova Srbije: Niša, Trstenika, Kruševca, Kraljeva, Novog sada, Leskovca. Prema najavama organizatora, očekuje se i dolazak plesača iz Nemačke, Bosne i Makedonije. Oko šezdesetak tango majstora pokazaće svoje plesno umeće.

IMG acdcdcdfbfed V  x

Tango ples čini velikim njegova jednostavnost. Emocija u tangu je najprivlačnija, kao i povezanost u zagrljaju. Postoji jedno pravilo, a to je da muškarac vodi, a žena prati. Tango ritam je isprekidan i dinamičan sa puno snažnih emocija. Kada počne melodija, do izražaja i u prvi plan su energični pokreti nogu kao i okretanje celog tela. U vertikalu se spušta žensko telo, povremeno i do poda. Sve izgleda kao da većinu pokreta i poteza diktira muškarac. Ovaj ples ne prikazuje samo odnos žene i muškarca, već i život i smrt. Instruktori plesa kažu i da je tango ustvari životna lekcija. Par koji pleše tango odlikuju: 2 glave, 4 noge i jedno srce. Tango je strast.

Sanja Đorđević, Tatjana Marašković i Radica Krstić vode plesnu školu “Mil pasos dance studia” i prenose znanje svima koji žele da nauče društvene plesove.

One poručuju da mogu da vas nauče kako da vam život bude igra. Kako kažu, svako može da pleše tango. Kroz ovaj ples naučićete da osetite svoje telo kroz pokret i probudite kreativnost. U bilo kom starosnom dobu, ko ovu veštinu jednom nauči moći će da je primenjuje do kraja života.

Ova plesna škola u Zaječaru uspešno radi već 3 godine. Imaju tridesetak stalnih članova, odnosno 15 parova. Časovi plesa se održavaju 2 puta nedeljno po 2 sata. Pored tanga, naučiće vas i latino plesu: kizomba i baćata.

   n

Prema rečima Radice Krstić iz “Mil pasos dance studia”, cilj je proširenje plesne zajednice i popularizacija plesa.

“Naša želja je da ovakav vid druženja postane tradicionalan. Ovo je jedini tango festival koji se održava na istoku Srbije i želimo da postane i jedan od većih festivala u zemlji i regionu. Nadamo se da će vremenom biti sve više učesnika. Početkom juna 2019. godine organizovali smo “Tango vikend” na „Felix Romuliani“ i u pozorištu, a prošle godine nismo zbog covida”, istakla je Radica Krstić.

Organizatori festivala su “Mil pasos dance studia” i Narodni muzej Zaječar. Tehničku podršku (ozvučenje) pružiće zaječarska Muzička škola “Stevan Mokranjac. A jedan od donatora je i kompanija “Tehnomedia centar d.o.o.”

Doživite strast koja se pleše na Romuliani 7. avgusta, u subotu. Početak je u 21 sat.

received
FB IMG  x
FB IMG   x
x   T.
Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *