Štedljivi uređaji

x   T.

Prilikom kupovine uređaja za domaćinstvo obratite pažnju na energetsku efikasnost. Električnu energiju koriste svi uređaji i pripadaju nekoj energetskoj klasi.

Klasa G ima najvišu potrošnju, a A +++ najnižu. Uglavnom su uređaji i aparati između klasa A i A+++. Što je štednja veća i pluseva ima više. Na svakom uređaju imate kao karakteristiku navedenu godišnju potrošnju u kilovat satima (kWh).

Capture

Uređaji koji rade non stop su frižideri i zamrzivači tako da oni koji su najviše energetski efikasni mogu da smanje potrošnju i do 40 %. Od sandučara su manje efikasni uspravni zamrzivači. Manji frižideri normalno manje troše energiju. Tako na primer veći frižider sa oznakom A+ troši više energije od manjeg sa oznakom A. Nikada zamrzivač i frižider ne postavljajte s one strane blizu prozora da bude izložen suncu, kao ni pored šporeta. U mračnoj prostoriji će efikasnije raditi. Uređajima čistite zadnji deo od prašine. U zadnjem delu zamrzivača i frižidera potrebno je da nesmetano kruži vazduh i omogućite to svojim uređajima. Nikada nemojte duže ostavljati vrata otvorena. Više energije će trošiti vaš frižider ako u njega stavite toplu hranu. Između 3 i 5 stepeni neka vam stoji uključen frižider, a na -18 stepeni zamrzivač. Ako vaš frižider ima mnogo leda neće efikasno raditi i zato ga redovno čistite i odmrzavajte ako imate neke starije klasične modele.

Veš mašine oznake A sa dva i više plusa mogu značajno da uštede. Godišnje vam daju oko 70 besplatnih pranja, na primer. Najveći potrošači energije su električni uređaji. Bela tehnika, šporet, frižider, zamrzivač, TA peć, mašina za pranje i sušenje veša, pećnica, kućni aparati. Troškove ćete smanjiti i uštedeti sa energetski efikasnim uređajima.

Do 3 puta nedeljno mašinu za pranje veša uključuje jedna prosečna porodica. Što češće je uključite da pere normalno trošiće više vode i struje i zato neka ima veću energetsku oznaku. Mnogo struje koristi mašina za sušenje veša. Neki saveti će vam pomoći. Kada je uključujete neka bude puna. Prilikom pranja koristite ekonomične programe. Na 30 stepeni perite. I na nižim temperaturama odlično će vaš veš biti opran deterdžentima i sredstvima za pranje. Veš nemojte sušiti u mašini ako je lepo vreme, već napolju. Na mašini za sušenje proveravajte filtere.

Capture

Potrošnju struje može da smanji način na koji kuvate i pripremate obroke. Struju štede mikrotalasne pećnice, jer one smanjuju vreme kuvanja, hranu direktno greju i štede struju. Za razliku od pećnica sa oznakom B one sa znakom A+ troše oko 40% manje energije. Pripremanje hrane i kuvanje na ploči je isplativije od pećnica. Najekonomičnije su indukcione ploče, keramičke su manje efikasne od njih, ali ih karakteriše lako održavanje, najjeftinije su električne, ali je njihova efikasnost najniža. Brže ćete skuvati hranu ako je pre kuvanja iseckate. Na šporetu koristite odgovarajuću veličinu šerpe ili tiganja. Ako u pećnici pripremate hranu, ne otvarajte vrata rerne. Veću količinu hrane možete odjednom pripremiti i deo zamrznuti u zamrzivaču.

Na svakom uređaju nalazi se etiketa sa energetskom efikasnošću. Kroz različite boje (jarko crvena D, crvena C, narandžasta B, žuta A, svetlo zelena A+, zelena A++ i tamno zelena A+++) nalaze se oznake koje pokazuju energetski razred i energetsku efikasnost. Najeefikasnija je tamno zelena, a najmanje efikasna je jarko crvena. Na tim nalepnicama se nalazi i obaveštenje o potrošnji energije uređaja i aparata u kilovat časovima. Imajte na umu da se energetska efikasnost razlikuje i od veličina. Tako na primer različite količine električne energije koristiće dva uređaja različite veličine sa istim energetskim rejtingom.

Uređaji i aparati ne olakšavaju samo život već mogu i značajno da uštede struju ili vodu. Tehnomedia vam nudi odličan izbor energetski efikasnih proizvoda. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *