Ekrani pametnih telefona

blog x

U svetu brze tehnološke evolucije, pametni telefoni nude inovativne ekrane sa različitim tehnološkim napredcima i složenim nazivima, što izaziva znatiželju korisnika. Terminima poput AMOLED, miniLED, LCD, LED, IPS, TFT, PLS i LTPO2 krije se fascinantan svet tehnologije ekrana pametnih telefona.

Pre nego što zaronimo dublje u tehničke detalje, važno je razumeti ključnu razliku između dva glavna tipa ekrana koji dominiraju mobilnim svetom: LCD i OLED. U osnovi, LCD ekrani koriste pozadinsko osvetljenje, dok OLED ekrani za mobilne uređaje koriste pojedinačno osvetljene piksele. Ova razlika je u osnovi mnogih varijacija koje danas vidimo u pametnim telefonima.

  • LCD ili LED?

LCD ekrani i njihove varijacije: LCD (Likuid Cristal Displai) je skraćenica koja skriva tehnologiju koja se oslanja na tečne kristale za kontrolu prolaska svetlosti i stvaranje slike. Kada govorimo o pozadinskom osvetljenju, pitanje koje se često postavlja je LCD ili LED? Kratak odgovor je da je to LCD tehnologija. Iako su LED (light-emitting diode) ekrani postali poznati nakon lansiranja televizora sa tom oznakom, važno je znati da je zasnovan na istoj tehnologiji tečnih kristala. Glavna razlika je u tome što LED diode stvaraju pozadinsko osvetljenje.

LED diode se izdvajaju po izuzetno niskoj potrošnji energije. Međutim, kada su u pitanju pametni telefoni sa manjim ekranima, prednost u potrošnji energije nije toliko očigledna. S druge strane, rad pozadinskog osvetljenja stvara izazove za LCD/LED ekrane kada je u pitanju postizanje kontrasta koji bi se takmičio sa OLED ekranima, jer kod njih kontrola osvetljenja nije na nivou pojedinačnih piksela, već na nivou regiona na ekranu.

Što se tiče IPS i PLS, oba su tipovi LCD ekrana koji se ističu po svojim širokim uglovima gledanja i preciznom prikazivanju boja.

Da bi se naglasila važnost, IPS ekrani za mobilne telefone mogu prikazati bogatu paletu od 16,7 miliona boja. Samsung je predstavio PLS kao svoju verziju IPS tehnologije, obećavajući još bolje uglove gledanja i osvetljenost. Mini LED tehnologija za telefone omogućava kontrolu pozadinskog osvetljenja pomoću manjih LED dioda. Ovo rezultira poboljšanim kontrastom i osvetljenošću, a da biste to bolje razumeli, uzmite u obzir da dok konvencionalni LCD ekrani mogu imati samo nekoliko stotina zona pozadinskog osvetljenja, Mini LED može imati hiljade takvih zona.

x  x
  • OLED ekrani za mobilne uređaje predstavljaju revoluciju u tehnologiji displeja

OLED, što je skraćenica od Organic Light Emitting Diode, sastoji se od tankih slojeva elektroluminiscentnog materijala koji, kao što ime kaže, emituje svetlost kada struja prolazi kroz njega. Ova tehnologija se značajno razlikuje od tradicionalnih LCD panela koji zahtevaju pozadinsko osvetljenje. OLED ekrani su „uvek isključeni“ osim kada su pojedinačni pikseli aktivirani.

Jedna od ključnih prednosti OLED ekrana je mogućnost prikazivanja apsolutne crne boje i trošenja manje energije kada se prikazuju tamne ili crne nijanse. Međutim, svetlije teme na OLED ekranima mogu značajno povećati potrošnju energije u poređenju sa LCD ekranima koji koriste istu svetlosnu temu. Takođe, OLED ekrani su skuplji za proizvodnju od LCD-a.

Pošto su crni pikseli na OLED ekranu „isključeni“, odnosi kontrasta su znatno veći od onih na LCD ekranu. OLED ekrani takođe mogu da obezbede izuzetno brzu brzinu osvežavanja, ali mogu da se bore sa vidljivošću na jakom suncu, što je snaga LCD ekrana sa pozadinskim osvetljenjem. Takođe je važno napomenuti da OLED ekrani mogu patiti od pregorevanja ekrana i degradacije piksela zbog organske prirode materijala. Uprkos ovim izazovima, OLED ekrani su tanji od LCD-a jer im nije potreban sloj pozadinskog osvetljenja i omogućavaju veću fleksibilnost dizajna.

AMOLED (Active Matrik Organic Light Emitting Diode) je tip OLED ekrana sa aktivnom matricom koja kontroliše svaki pojedinačni piksel. Zanimljivo je napomenuti da AMOLED ekrani mogu da pruže do 40% svetlije slike od svojih standardnih OLED ekvivalenata kada je aktivirano više od polovine ekrana.

  • Micro LED tehnologija se često predstavlja kao budućnost ekrana pametnih telefona

Ova inovacija koristi neorganske komponente što dovodi do dužeg veka trajanja ekrana i veće osvetljenosti. Male LED diode, poznate kao mikro LED, imaju potencijal da značajno transformišu tržište ekrana, pružajući performanse slične OLED ekranima, ali sa manjim rizikom od pregorevanja. Nedavne statistike pokazuju da bi tržište Micro LED tehnologije moglo dostići vrednost od 20 milijardi dolara do 2024. godine, što jasno ukazuje na njegov veliki potencijal.

S druge strane, proizvođači pametnih telefona često koriste sopstvena imena i oznake za svoje tehnologije prikaza, što može stvoriti zabunu među potrošačima. Primeri takvih oznaka uključuju POLED (Plastični OLED), Dinamic AMOLED (Samsungov HDR10+ kompatibilan ekran), Fluid AMOLED (OnePlus verzija sa brzinom osvežavanja od 90 Hz) i Super Retina (Appleov termin za njihove OLED ekrane). Iako svaki od ovih brendova ima svoje nijanse i specifičnosti, oni su u suštini zasnovani na osnovnim OLED i AMOLED tehnologijama.

  • IPS ili Amoled?

Ove dve tehnologije ekrana dominiraju mobilnom industrijom, svaka sa svojim prednostima i nedostacima.

x  x

IPS je tehnologija prvobitno razvijena za LCD (Displej sa tečnim kristalima) da bi se prevazišli određeni tehnički nedostaci klasičnih LCD ekrana. Klasični LCD ekrani imaju spor odziv, što može biti problem pri brzom kucanju poruka ili igranju video igrica. Pored toga, imaju ograničen ugao gledanja, što znači da će slika postati mutna ako pogledate ekran iz neobičnih uglova. IPS tehnologija rešava ove probleme tako što obezbeđuje brži odgovor, širi ugao gledanja od 178 stepeni i bolji ekran u boji. Međutim, IPS zahteva jače pozadinsko osvetljenje i može rezultirati nešto debljim ekranom.

AMOLED je naprednija verzija OLED ekrana. AMOLED ekrani su tanji i lakši od IPS-a, ne treba im pozadinsko osvetljenje, što znači manju potrošnju baterije. Imaju veći kontrast, dublju crnu i svetlije boje. Međutim, osvetljenost ekrana može biti problematična na jakom suncu, a vremenom možete primetiti slabljenje ekrana u boji.

Suština je da je IPS bolji za ekran u boji, rezoluciju i jeftiniji je za proizvodnju. AMOLED, s druge strane, troši manje baterije, ima veći kontrast, bolji odziv i bolju crnu boju.

  • Kada je riječ o karakteristikama ekrana pametnih telefona, postoji nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir:

Rezolucija ekrana: Rezolucija ekrana određuje jasnoću slike i obično se navodi kao broj piksela u širini i visini (npr. 1080×1920 za Full HD ili 1440×2560 za Quad HD). Interesantno je napomenuti da je većina pametnih telefona iz 2019. godine imala Full HD ili bolju rezoluciju ekrana.

Brzina osvežavanja: Brzina osvežavanja ekrana, izražena u hercima (Hz), označava koliko puta ekran ažurira sliku u sekundi. Dok je 60Hz bio standard, povećava se potražnja za ekranima sa brzinama osvežavanja od 90Hz ili čak 120Hz zbog glatkijih prelaza i animacija.

Osvetljenost ekrana: Osvetljenost ekrana, merena u nitima, pokazuje koliko dobro je ekran čitljiv u različitim uslovima osvetljenja. Ekran sa osvetljenjem od preko 500 nita obično nudi dobru vidljivost, čak i na jakom sunčevom svetlu.

LTPO, IGZO i ostale napredne tehnologije ekrana igraju ključnu ulogu u unapređenju performansi pametnih telefona

LTPO (Low-Temperature Polycrystalline Oxide) tehnologija omogućava dinamičko podešavanje brzine osvežavanja ekrana u zavisnosti od prikazanog sadržaja. Ovo ne samo da dovodi do uštede baterije, već i produžava vek trajanja baterije, čineći uređaje pouzdanijim.

S druge strane, IGZO (Indium Gallium Zinc Oxide) tehnologija omogućava brži transport elektrona u odnosu na tradicionalne LCD ekrane. To rezultira poboljšanom rezolucijom i dužim trajanjem baterije, što je ključno za bolje performanse pametnih telefona.

  • Zaključak

Iako se čini da je OLED tehnologija, posebno njeni različiti derivati, lider u svetu ekrana pametnih telefona, LCD i njegove varijacije i dalje imaju svoje mesto, posebno u srednjem i nižem segmentu tržišta. Micro LED tehnologija kombinovaće prednosti oba sveta.

Svet tehnologije displeja se stalno razvija, stvarajući uzbudljivo okruženje za inovacije. Vaš izbor treba da odgovara vašim specifičnim potrebama, ali jedno je sigurno – budućnost ekrana je svetla i oštra.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *