Ekološko prevozno sredstvo

x Elektricni bicikli

Broj električnih bicikala na ulicama Srbije je sve veći, a njihova popularnost svakodnevno raste.

Vozeći bicikl na baterije možete uštedite na gorivu ali i na snazi, kada se uporedi sa klasičnom biciklom. Ekonomičnu vožnju bez naprezanja, kao i bezbrižnu i sigurnu obezbediće vam Električni bicikl.

Ovo je dobar izbor za starije ljude koji nisu u stanju da vože klasičan bicikl zbog naprezanja. U Tehnomedia prodavnicama možete izabrati E – bike kakav ste oduvek priželjkivali.

Na smanjenju korišćenja fosilnih goriva kao izvora energije, kao i na prelaženje na izvore energije koji ne štete okolini poslednjih godina se dosta radi. Ekološka svest kod ljudi raste iz godine u godinu i zato je ovo prevozno sredstvo vozilo budućnosti.

Električni bicikl se od običnog razlikuje po motoru koji se puni na struju, jer je električni. Poseduje savremeni elektro pogon, a u svemu ostalom je kao klasičan bicikl. Vožnju po uzbrdicama olakšava električni pogon koji pomaže pri pedaliranju. Pri vožnji, pedale i ne morate koristiti. Bez velikog fizičkog napora preći ćete veće razdaljine zahvaljujući e-biciklu. Bez neke gužve ili čekanja, veoma brzo odmorni i sveži stići ćete od kuće do posla i natrag upravo električnim biciklom. Od skutera ili mopeda se razlikuje zbog mogućnosti pedaliranja i po tome što ima pedale.

Električni bicikl možete voziti na tri načina:  da okrećete pedale, samo uz pomoć pogona ili kombinovanjem ova dva načina. Na kraju se uglavnom kombinuju ova dva načina tako što se okreću pedale uz povremenu upotrebu električnog pogona.

image

Baterija na ovom prevoznom sredstvu mora da se održava da se ne bi pokvarila i savetuje se da se redovno puni pa čak i onda kada dugo ne vozite električan bicikl. To se radi veoma jednostavno i ne morate da unosite bicikl u svoj dom kako biste ga punili, već samo bateriju odvojite od rama bicikla.

U odnosu na druga motorna vozila velike su prednosti električnog bicikla.

Nije vam potrebna vozačka dozvola. Ne morate da kupujete gas ili benzin, jer za pokretanje koristi električnu energiju. U odnosu na motocikl ili skuter mnogo su ekonomičniji, a i bezbedniji, jer razvijaju manju brzinu. Možete svuda da se parkirate, kao i da se vozite trotoarom ili kroz park. Jednostavno i lako izbeći ćete i zaobići sve gužve električnim biciklom.  Ekološki je privatljiviji i pomaže smanjenju emisije CO2 u vazduhu. Sigurniji su i mnogo ih je teže ukrasti od na primer nekog klasičnog bicikla, jer imaju čitače koji se otključavaju na otisak prsta i poseduju opcije za zaključavanje. E bicikl možete poneti sa sobom gde god da putujete, jer je lako prenosiv.

Bićete u kondiciji, fizički aktivni i uživaćete na svežem vazduhu vozeći električni bicikl. Električni pogon uvek možete pokrenuti kada ne budete uspeli da se popnete uz neku uzbrdicu ili se jednostavno previše umorite. Ovaj bicikl možete voziti i po kiši jer je zaštićen od uticaja vlage, a motoru se ništa neće desiti. U zavisnosti od vrste bicikla za punjenje baterija potrebno je od sat vremena do tri. Ovi punjači odgovaraju klasičnim utičnicama. Važno je napomenuti da imaju mogućnost punjenja i tokom vožnje. Ima i modela koji se pune pomoću sunčeve energije.

Ovo su ustvari nekoliko prevozna sredstva u jednom. Za razliku od klasičnog bicikla ima mnogo više opcija. Sami birate kada ćete uključiti motor, a možete se odlučiti između 7 ili 8 brzina. Imate mogućnost da stanje baterije, kao i brzinu kretanja pratite pomoću ekrana.

x bicikla

Električni bicikli su i dobar izbor za nabavku namirnica, jer vas prilikom vožnje, kese neće ometati. E-bicikl su jednostavni za vožnju, a prilikom upravljanja imaćete neviđen osećaj slobode. U zavisnosti od modela neki bicikli imaju limit 25km/h, a neki drugi maksimum brzine 45km/h. Motor se automatski isključi kada dostigne maksimalnu brzinu. Limit snage motora je 250W ili 500W. Vožnju udobnom i stabilnom čine točkovi prečnika od 26 do 28 inča, kao i tektro kočnice.

Električni hibridni bicikl je kombinacija najboljih osobina planinskih i drumskih bicikala. Veoma su stabilni jer poseduju šire gume, jaki su i izdržljivi tako da je moguće poneti i neki prtljag i izuzetno udobni. Prilikom vožnje iziskuju veoma malo napora, a može se ugraditi i korpa.

Planinski električni bicikli (MTB) je odličan izbor ako želite da osvojite neki uspon i stignete na vrh. Zbog širine guma i krampona koje imaju dobro ćete balansirati, a ugrađen im je i jači motor.

Gradski urbani električni bicikli služi pre svega za gradske uslove vožnje, kraće relacije i izlete. Vozićete se bez mnogo napora i znoja, jer ima dobru električnu podršku, udobno sedište, tvrđe gume., dobro osvetljenje, a opremljeni su i korpom za teret. Izgledaju veoma moderno, a ima i onih retro dizajna. Na tržištu se nalaze i spušteni, niži modeli za osobe sa fizičkim ograničenjima.

Drumski električni bicikli predstavljaju budućnost na putevima. Stručnjaci misle da je potrebno na njima još dosta raditi, iako neki od vodećih proizvođača kao što je Giant stalno izbacuju inovativne modele.

Motor i baterije je ono na šta morate da obratite pažnju prilikom kupovine. Najbolje je izabrati proverene i velike brendove kao što su Shimano i Bosch. Kapacitet baterije je važana i meri se u amperima ili vatima. Za električni bicikl kreće se uglavnom od 7 do 10 Ah. Baterija je skoro kod svih modela litijum-jonska. Otprilike baterija izdrži oko 800 ciklusa punjenja i onda je treba zameniti novom. Motor se nalazi ili na ramu ili na prednjem točku. Jeftiniji su oni koji se nalaze na prednjem točku, tiši su i lako se uspinju uz brda. Skuplji su bicikli sa motorom koji je ugrađen na ramu, ali su oni bolji jer je raspodela težine savršena.

Električni bicikli su postali masovna pojava i sve ih je više, a u Evropi postoje više od 150 godina.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *