Energiju štede nove tehnologije

Uredjaji iz Tehnimedie

U Tehnomedia prodavnicama nudimo vam aparate za domaćinstvo sa većim energetskim razredom.

Pri kupovini štedljivih aparata u Tehnomedia maloprodajnim objekatima, obratite pažnju na nalepnice za označavanje energetskog razreda aparata. Razredi štedljivosti označavaju se latiničnim slovima od A do G, pri čemu „A“ označava uređaj koji malo troši, a „G“ neekonomičnu belu tehniku. Skala energetskih razreda prikazana je i strelicama različite dužine i boje. Energetski razred „A“ označen je strelicom zelene boje, koja je i najkraća. Duža strelica znači i veću potrošnju električne energije. Prednost energetski efikasnih uređaja koji imaju oznaku više energetske klase je to što poseduju smanjeni nivo buke, troše manje električne energije a samim tim su i ekološki prihvatljivi.

energetska efikasnost

Mnoge kućne aktivnosti, poput pranje veša, kuvanja i slično  obavljaćete lakše, jednostavnije i efikasnije uz pomoć energetski efikasnijih uređaja. Frižideri, veš mašine, šporeti, mašine za pranje sudova, zamrzivači, klima uredjaji, pa i sijalice OBELEŽENI SU ENERGETSKIM KLASAMA čiji je cilj da informišu kupce koliko efikasno uređaj iskorišćava električnu energiju i vodu.

Nalepnica za energetski razred sadrži informaciju o kvalitetu rada uređaja i o potrošnji struje a na taj način možete napraviti što bolji izbor pri kupovini frižideramašina za pranje vešamašina za pranje sudovaklima

Na primer, frižideri imaju životni vek oko 13 godina, klima uređaj 11 godina, a mašina za pranje sudova oko 9 godina. Zamislite koliko struje i novca može potrošiti za to vreme ukoliko određeni model nije energetski efikasan? Zbog toga bi, prilikom kupovine novog aparata, uvek tebalo imati na umu da li je energetski efikasan. Posle određenog vremena uređaji gube na efikasnosti pa je isplativije kupiti nov, uštedeti na računima za električnu energiju i na taj način isplatiti investiciju.

Ugradna kuhinja e

Mašina za sudove energetske klase A++ godišnje potroši oko 260kWh električne energije i oko 1600 litara vode, dok mašina za sudove energetske klase A+ godišnje potroši oko 300kWh električne energije i 3300 litara vode. Kod mašina za sudove više energetske klase i nivo buke značajno je smanjen.

Što se tiče šporeta energetske klase A njihova potrošnja električne energije je čak 20 odsto manja od potrošnje energije običnih šporeta.

Klima uređaji troše veliku količinu električne energije, a potrošnja energije zavisi od veličine prostorije, snage klima uređaja i od toga koliko sati dnevno je u upotrebi. Klima uređaji energetske klase A troše između 18 i 60 kWh električne energije mesečno ukoliko se dnevno uključuju samo na sat vremena. Klima uređaji energetske klase D za isti period potroše oko 20 odsto više električne energije, odnosno između 24 i 81 kWh.

Jedna obična sijalica od 100W u toku jedne godine potroši oko 360kWh električne energije, dok štedljiva sijalica godišnje potroši oko 72kWh električne energije.

U Tehnomedia prodavnicama nudimo veliki izbor energetski efikasnih uređaja, koji štede novac, vreme i čuvaju životnu sredinu i okolinu. Sve od bele tehnike, kućnih aparata, uređaje za grejanje i klimatizaciju...

Prema Zakonu o efikasnom korišćenju energije koji je usvojen 15. marta 2013. godine u Republici Srbiji, proizvodi koji troše električnu energiju moraju da poseduju propisane oznake energetske efikasnosti. To se pre svega odnosi na kućne uređaje, kao što su mašine za pranje i sušenje veša, mašine za sudove, televizori, uređaji za klimatizaciju, električne sijalice, svetiljke

Uredbom o vrstama proizvoda koji utiču na potrošnju energije definisano je sedam osnovnih energetskih klasa. Ovim oznakama je definisano da je uređaj sa oznakom G najmanje efikasna klasa, dok je uređaj sa oznakom A najefikasnija klasa. U okviru klase A mogu da postoje još tri dopunske klase koje označavaju veću efikasnost uređaja a to su: A+, A++ i A+++.

Prema određenim statističkim podacima, najveći potrošači električne energije u domaćinstvu su upravo kućni uređaji (frižideri, mašine za pranje veša, električni šporeti, bojleri, zamrzivači), za koje je utvrđeno da godišnje potroše jednu petinu ukupne količine električne energije koja je potrebna domaćinstvu. Energetski efikasni uredjaji troše i do 50% manje energije od onih neefikasnih. Imaju duži vek trajanja i u tom smislu su korisni jer se korišćenjem ovakvih uredjaja količina “e” otpada smanjuje.

Svratite do najbliže Tehnomedia prodavnice po svoj energetski efikasan uređaj. ODLIČAN IZBOR. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *