Funkcije F-Tastera na tastaturi i njihov značaj

blog x

F-tasteri na tastaturi predstavljaju ključne alatke za mnoge korisnike, ali često ostaju nedovoljno iskorišćeni. Istražujemo raznovrsne funkcije ovih tastera, od F1 do F12, kako biste bolje razumeli njihovu upotrebu i praktičnost u svakodnevnom radu.

Sigurno ste se zapitali čemu služe F-tasteri na vašoj tastaturi i zašto F i J imaju male izbočine. Ovi tasteri često stoje na vrhu tastature i iako neki od njih koristimo svakodnevno, poput F5 za osvežavanje web stranica, mnogi se pitaju za ostalih 12 F-tastera.

F u imenu tastera dolazi od “function” ili “funkcija”, a važno je napomenuti da su funkcije ovih tastera različite na različitim računarima i aplikacijama.

Untitled design x

Evo spiska nekoliko funkcija od F1 do F12:

 • F1 otvara pomoćni meni, a u programima kao što su Excel i Word, uz pritisak na Ctrl, može skriti ili prikazati Ribbon meni.
 • F2, uz taster Alt i Ctrl, otvara dokumente u Microsoft Office aplikacijama i omogućava uređivanje datoteka u Windows Exploreru.
 • F3 koristi za pretragu u Windows Exploreru, kao i u web pregledačima poput Firefox i Chrome. U Wordu, uz pritisak na Shift, omogućava promenu velikih i malih slova.
 • F4, uz taster Alt, zatvara prozor, a u Exploreru postavlja kursor u adresno polje.
 • F6 olakšava prelazak na sledeću stranicu u podeljenom ekranu u Microsoft Wordu, dok uz pritisak na Ctrl omogućava prebacivanje između Word dokumenata.
 • F7, uz taster Alt, proverava pravopis u Wordu, a uz Shift otvara Thesaurus u Wordu.
 • F8 u Excelu omogućava Extend mod za tastere sa strelicama i omogućava siguran mod u Windows operativnom sistemu.
 • F9, uz taster Ctrl, ubacuje prazna polja u Wordu i osvežava polja u dokumentu.
 • F10 otvara polje za izbor, a uz taster Ctrl maksimizuje prozor u Wordu. Sa tasterom Shift radi isto što i desni klik.
 • F11 omogućava izlazak i ulazak u režim prikaza preko celog ekrana u web pregledačima, a uz Shift dodaje list u Excelu.
 • F12 otvara opciju “Save as” u Wordu, a uz Shift čuva dokument, dok uz Ctrl otvara dokument u Wordu.

Zanimljivo je i to da tasteri “F” i “J” na tastaturi imaju male izbočine. Ovo je ostatak prošlosti kada su se prve pisaće mašine koristile sa tastaturom organizovanom po abecedi. To se pokazalo kao neefikasan način kucanja, što je dovelo do kreacije “QWERTY” rasporeda tastature, koji je i dalje u upotrebi. Ovaj raspored omogućava efikasnije kucanje i olakšava rad prstima obe ruke, pri čemu slova “F” i “J” predstavljaju početne pozicije za prste na tastaturi. Ovaj naizgled neobičan raspored doprinosi bržem i efikasnijem kucanju bez potrebe da gledate u tastaturu.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *