Funkcionalna kuhinja

x Kuhunjica

Mnogi žele da imaju veliku i prostranu kuhinju sa mnogo slobodnog prostora, ali i male mogu biti funkcionalne i lepe. Potrebno je samo dobro organizovati prostor i izvući maksimum.

Nemojte da gomilate stvari misleći da će vam zatrebati jednog dana. Prvo i osnovno pravilo je izbacite sve što vam je nepotrebno iz kuhinje. Posuđe i kuhinjske aparate koje ne koristite svakodnevno sklonite, a otarasite se svega što ne koristite duži vremenski period.

Važno je da iskoristite svaki kutak kuhinje, a često su najproblematičniji delovi, uglovi. Možete postaviti ugaone kuhinjske elemente i rešiti problem. Viseće kuhinjske elemente naravno možete postaviti do samog plafona. Police koje nisu dostupne mogu vam poslužiti da odložite sve ono što ne koristite za svakodnevnu upotrebu poput miksera, tosteri, friteze, aparata za palačinke, krofne i slično.

image

Pokretni elementi su savršeni za male kuhinje jer se u isto vreme mogu koristiti i kao radna površina i za odlaganje. Ugradni rotirajući sistemi polica koji se mogu izvlačiti, ili specijalno dizajnirane fioke su dobar izbor.

Kuhinjski dodaci kao što su: držači za čaše, noževe, pribor za kuvanje, posude i slično su dobro rešenje. Uštedećete prostor, sve će vam biti na dohvat ruke a kuhinja će biti uredna.

Osim rasporeda kuhinjskih elemenata i aparata i izbor boja i materijala je važan.

Minimalno 40 cm radne površine je potrebno da odvojite sa obe ili samo jedne strane kako biste mogli da odložite vrelo posuđe sa šporeta ili ugradne ploče. Šporet i sudopera moraju da budu na adekvatnoj udaljenosti, minimialno 40 cm. Na ovaj način ćete izbeći prskanje vode po grejnoj ploči ili šporetu. Kako bi svaki od elemenata mogao da se nesmetano koristi potrebno je da visina između radne površine i visećih elemenata bude od 50 do 70 cm.

image

Mašinu za pranje posuđa najbolje je da smestite ispod ili pored sudopere. Tako nećete morati da prljavo suđe nosite po celoj kuhinji, već da jednostavno posuđe iz sudopere stavite u mašinu. Ugradnu rernu je najbolje postaviti u visinu očiju i na taj način ćete imati bolju preglednost. Ako ispod prozora postavljate sudoperu obratite pažnju da njegovo otvaranje slučajno ne ometa slavina.

Funkcionalna kuhinja znači dobar raspored uređaja i aparata, elemenata za odlaganje i radnih površina koji su usklađeni sa aktivnostima pripremanja hrane i obroka. Frižidera za skladištenje hrane, sudopere i radne površine za pripremanje namirnica i šporeta ili ugradne ploče i rerne za termičku obradu hrane. Na kraju napravite i dobar raspored elementa za odlaganje posuđa, namirnica i escajga.

Potrebno je da vam boravak u kuhinji predstavlja zadovoljstvo, a sa pravom organizacijom i dobrim rasporedom to ćete i postići.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *