Gaming laptop za nezaboravne trenutke

laptop

Kada tražite laptop za gaming, postoji nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir kako biste pronašli idealan uređaj za svoje potrebe.

U ovom blog tekstu, istražićemo nekoliko važnih faktora koji bi vam mogli pomoći da izaberete gaming laptop koji odgovara vašim potrebama.

image
 1. Grafička kartica

Jedan od najvažnijih faktora pri izboru gaming laptopa je grafička kartica. Kvalitetna grafička kartica je neophodna za igranje modernih igara sa visokom grafikom. Preporučuje se da odaberete laptop sa grafičkom karticom koja može da pokrene igre koje planirate da igrate. Nvidia i AMD su najpopularniji proizvođači grafičkih kartica, a njihovi modeli se razlikuju po performansama i ceni. Ako želite najbolju grafiku, preporučuje se odabir laptopa sa Nvidia RTX serijom grafičkih kartica.

 1. Procesor

Procesor igra važnu ulogu u performansama vašeg gaming laptopa. Intel i AMD su najpopularniji proizvođači procesora, a njihovi modeli se razlikuju po performansama i ceni. Preporučuje se da odaberete laptop sa najmanje Intel Core i5 ili AMD Ryzen 5 procesorom kako bi osigurali da vaš laptop ima dovoljno snage za pokretanje igara.

 1. RAM memorija

RAM memorija utiče na brzinu vašeg laptopa i koliko aplikacija i procesa može da pokrene u isto vreme. Za gaming laptop, preporučuje se minimalno 8 GB RAM memorije. Ako planirate da igrate najnovije igre ili nekoliko igara istovremeno, preporučuje se izbor laptopa sa najmanje 16 GB RAM memorije.

 1. Kapacitet skladištenja

Gaming laptopovi zahtevaju veliki kapacitet skladištenja, jer su moderne igre velike i zahtevaju mnogo prostora na hard disku. Preporučuje se modeli sa najmanje 512 GB SSD-a. Ako imate više novca za ulaganje, preporučuje se izbor modela sa 1 TB ili više skladišnog prostora.

 1. Ekran

Ako želite uživati u igrama u punom sjaju, odaberite laptop sa velikim ekranom, najmanje 15 inča. Takođe, obratite pažnju na rezoluciju ekrana i osvetljenost, kako bi igre izgledale jasno i jarko. Preporučuje se odabir laptopa sa barem Full HD rezolucijom (1920×1080 piksela) i brzinom osvežavanja od 120Hz ili više za fluidno iskustvo igranja. Ako želite još bolje iskustvo, preporučuje se laptop sa QHD ili 4K rezolucijom.

 1. Tastatura

Tastatura je veoma važan faktor pri izboru gaming laptopa. Kada igrate igre, brzina i tačnost su ključni faktori, a kvalitetna tastatura može biti presudna za postizanje ovih faktora. Tastatura na ovom laptopu obično ima drugačiji dizajn od standardne tastature na laptopu, sa većim i udobnijim tasterima i pozadinskim osvetljenjem. Takođe, neki modeli imaju tastere sa dodatnim funkcijama i programabilne makroe koji mogu biti korisni za igru.

Preporučuje se laptop sa kvalitetnom tastaturom koja ima dovoljno otpora na tasterima, tako da možete da osetite kada ste pritisnuli taster. Takođe, pozadinsko osvetljenje može biti korisno ako igrate u mračnijem okruženju ili noću. Uz to, ako igrate igre koje zahtevaju korišćenje tastature i miša istovremeno, možete razmišljati i o laptop-u sa ugrađenim numeričkim delom tastature ili povezati eksternu tastaturu.

7.Hlađenje

Gaming laptopovi su poznati po tome što se zagrevaju tokom igranja igara i zato osigurajte da laptop ima dobro hlađenje kako bi se sprečilo pregrevanje.

8. Baterija

Gaming laptopovi obično ne nude dugotrajnu bateriju, tako da ako često putujete, osigurajte da laptop ima dugotrajnu bateriju.

9.Cena

Ovi modeli su često skupi, tako da planirajte svoj budžet unapred i usmerite se na kupovinu laptopa koji najbolje odgovara vašim potrebama, ali je i u okviru vašeg budžeta.

Prilikom izbora gaming laptop-a, trebalo bi da uzmete u obzir i druge faktore, kao što su cena, baterija i težina.

Kakva je grafika potrebna?

image

Kvaliteta grafike koja je potrebna za gaming laptop zavisi od vrste igara koje želite igrati i željenim postavkama kvaliteta grafike. Uobičajeno je da moderni modeli dolaze s grafičkim karticama visokih performansi, koje mogu podržati igre visokog kvaliteta i visoke rezolucije.

Ako planirate igrati najnovije AAA igre u 1080p ili 1440p rezoluciji, trebaće vam grafička kartica visokih performansi poput NVIDIA GeForce RTX serije ili AMD Radeon RX serije. Uz to, preporučuje se barem 8 GB VRAM-a kako bi se osiguralo glatko igranje i visok kvalitet grafike. Ako igrate manje zahtevne igre ili igre starije generacije, možda neće biti potrebna tako moćna grafička kartica. Međutim, za optimalno iskustvo igranja preporučuje se da vaš laptop ima grafičku karticu sa barem 4 GB VRAM-a.

Uz grafičku karticu, takođe je važno obratiti pažnju na druge karakteristike kao što su procesor, RAM i tvrdi disk kako bi se osiguralo da vaš laptop može podržati vaše igre i zadovoljiti vaše potrebe.

Kako izabrati procesor?

Kada birate procesor za gaming laptop, postoje neki ključni faktori na koje treba obratiti pažnju:

Brzina. Brzina procesora meri se u GHz, što predstavlja broj ciklusa obrade podataka u sekundi. Što je brzina procesora veća, to će vaš laptop biti brži i bolje će se nositi s igrama.

Broj jezgara. Procesor s više jezgara može obraditi više zadataka istovremeno, što je pogodno za multitasking, a takođe može poboljšati performanse u igrama koje koriste više jezgara.

Marka i model procesora. Kvalitet procesora može varirati zavisno od marke i modela. Procesori poznatih proizvođača poput Intel i AMD-a obično nude bolje performanse i pouzdanost.

TDP (termalna dizajnerska snaga). TDP predstavlja količinu topline koju procesor generiše, a to utiče na to koliko će se vaš laptop zagrevati. Važno je odabrati procesor s prihvatljivim TDP-om, kako bi se osiguralo optimalno hlađenje i dugotrajnost vašeg laptopa.

Cache memorija. Cache memorija pomaže u ubrzanju pristupa podacima koje procesor često koristi, što može pomoći u poboljšanju performansi.

Kada uzmete u obzir ove faktore, trebali biste odabrati procesor koji je dovoljno moćan da pokrene igre koje želite igrati, ali ne i preskup, kako bi se izbeglo preplaćivanje za funkcije koje vam nisu ni potrebne. Svakako razmotrite i ostale karakteristike laptopa, poput grafičke kartice, memorije i brzine diska, kako biste osigurali optimalno iskustvo igranja.

Kako izabrati RAM i tvrdi disk?

image

Kada birate RAM i tvrdi disk za gaming laptop, postoje neki ključni faktori koje trebate uzeti u obzir:

RAM (Random Access Memory) je važan faktor u brzini i performansama vašeg laptopa. Za igranje igara, preporučuje se najmanje 8 GB RAM-a, ali ako želite biti sigurni da ćete moći da igrate zahtevne igrice i koristite isto takve aplikacije, možda će vam biti potrebno i 16 GB ili više.

Vrsta RAM-a. Uz kapacitet RAM-a, takođe je važno uzeti u obzir vrstu RAM-a koju koristi vaš laptop. DDR4 RAM je najčešća vrsta RAM-a u gaming laptopovima, a pruža bolje performanse od prethodne verzije DDR3.

Tvrdi disk (HDD) ili solid state drive (SSD) igraju ključnu ulogu u brzini i kapacitetu vašeg laptopa. SSD diskovi obično su brži od tradicionalnih tvrdih diskova, ali su skuplji i obično nude manji kapacitet. Ako planirate igrati mnogo igara, možda će vam biti potreban veći kapacitet tvrdog diska, ali ako tražite brze performanse i skraćeno vreme učitavanja, SSD je prava opcija.

Brzina tvrdog diska meri se u obrtajima u minuti (RPM). Brži diskovi imaju veći broj obrtaja u minuti, što može poboljšati brzinu čitanja i pisanja podataka. Za gaming laptopove, brzine od najmanje 7200 RPM-a obično su preporučene.

Kapacitet tvrdog diska zavisi od vaših potreba za skladištenje podataka. Ako igrate velike igre s puno podataka, potreban vam je veći kapacitet, ali ako želite brže performanse, možda ćete se odlučiti za manji SSD disk s većom brzinom.

Uz ove faktore, uvek je važno uzeti u obzir i vaš budžet, jer dodavanje veće količine RAM-a ili velikog kapaciteta SSD-a može značajno povećati cenu laptopa. Izbor RAM-a i tvrdog diska zavisi od vaših potreba i zahteva za igranje igara, pa je važno dobro proučiti karakteristike pre donošenja odluke.

Kakav ekran izabrati za gaming laptop?

Veličina ekrana je važna, jer će veći ekran pružiti bolje vizuelno uživanje i omogućiti igračima da budu više uronjeni u igru. Najčešće korišćeni ekrani su od 15 do 17 inča.

Rezolucija ekrana je takođe važna, jer što je veća rezolucija, to će biti veća jasnoća i detaljniji prikaz slike. Idealno bi bilo imati barem 1920 x 1080 (Full HD) ili čak 2560 x 1440 (QHD) rezoluciju.

Brzina osvežavanja ekrana igra važnu ulogu u gamingu, jer pruža brže i glatke prikaze akcije na ekranu. Većina gaming laptopova ima osveženje ekrana od 60Hz, ali postoje i modeli s većim brzinama osvežavanja (120Hz, 144Hz, 240Hz i više) za još bolje iskustvo igre.

Konačno, tu je i tehnologija pozadinskog osvetljenja ekrana koja utiče na kvalitet slike. IPS (In-Plane Svitching) tehnologija nudi bolje uglove gledanja i živopisnije boje, dok TN (Tvisted Nematic) tehnologija ima brži odziv i manje kašnjenje. Ukratko, laptop za igre treba da ima veliki ekran visoke rezolucije, sa brzim osvežavanjem i kvalitetnom tehnologijom pozadinskog osvetljenja, kako bi igračima pružio najbolje moguće iskustvo.

Konačno, postoji i tehnologija pozadinskog osvetljenja ekrana koja utiče na kvalitet slike. IPS (In-Plane Switching) tehnologija nudi bolje kutove gledanja i živopisnije boje, dok TN (Twisted Nematic) tehnologija ima brži odziv i manju latenciju.

Kako birati tastaturu za gaming laptop?

Kada birate tastaturu na gaming laptopu, najbolje je birati one koje imaju slične karakteristike kao i gaming tastature na desktop računarima. Evo nekih karakteristika koje bi trebalo da imaju.

 1. Brze i precizne tastere. Tražite tastaturu sa brzim i preciznim prekidačima koji će vam omogućiti da brzo i lako reagujete na igru. Neki laptopovi imaju mehaničke taster, dok drugi koriste gumene kupole, pa je najbolje odabrati onaj koji vam najviše odgovara.
 2. Pozadinsko osvetljenje. Slično kao i gaming tastature, pozadinsko osvetljenje na laptopu vam može pomoći da vidite tastera u tamnim uslovima i smanjite zamor očiju.
 3. Anti-ghosting. Potražite tastature sa anti-ghosting tehnologijom koja omogućava istovremeno pritiskanje više tastera, što je važno u igrama koje zahtevaju brzo kliktanje i reakciju.
 4. Makro tasteri. Ako igrači igraju igre koje zahtevaju kompleksne kombinacije tastera, poput MMO igara, trebali bi razmotriti laptop sa programabilnim makro tasterima.
 5. Ergonomski dizajn. Udobnost je važna za dugotrajno igranje, pa bi trebalo potražiti tastature sa ergonomskim dizajnom koji smanjuje zamor ruku i zglobova.

Ove karakteristike mogu vam pomoći da odaberete najbolju tastaturu za gaming laptop koja će vam pomoći da ostvarite najbolje performanse i poboljšate svoje igračko iskustvo.

Kakva je baterija potrebna za gaming laptop?

image

Baterija može biti mana na gaming laptopovima. Igre često zahtevaju mnogo procesorske i grafičke snage, što znači da će se baterija brzo ispražniti. Neke laptop baterije ne mogu da podnesu brzo punjenje koje je potrebno za igranje igara na laptopu, što može dovesti do smanjenja životnog veka baterije.

Međutim, postoje načini kako da se smanji potrošnja baterije i produži trajanje baterije na gaming laptopu:

 • Smanjite osvetljenje ekrana. Smanjenje osvetljenja ekrana može smanjiti potrošnju baterije.
 • Isključite nepotrebne aplikacije. Zatvorite aplikacije koje ne koristite dok igrate igre kako bi smanjili opterećenje procesora i grafičke kartice.
 • Isključite Bluetooth i Wi-Fi. Isključite ove funkcije ako ih ne koristite kako bi smanjili potrošnju baterije.
 • Koristite napajanje. Ako je moguće, koristite napajanje dok igrate igre kako bi sprečili ispražnjenje baterije.
 • Optimizujte postavke igre. Podesite postavke igre tako da se igra ne preopterećuje i ne troši mnogo energije.

U svakom slučaju, ako planirate igrati igre na gaming laptopu, preporučuje se da nabavite laptop sa snažnom baterijom ili uzmete u obzir nekoliko dodatnih baterija kako biste mogli da produžite trajanje baterije.

Prednosti i mane

Prednosti gaming laptopova:

 • Portabilnost. Gaming laptopovi su dizajnirani da budu prenosivi, što znači da ih možete lako nositi sa sobom gde god da idete.
 • Snaga. Gaming laptopovi su opremljeni moćnim komponentama kao što su brzi procesori, grafičke kartice i velika količina RAM-a koji omogućavaju izvrsne performanse prilikom igranja igara.
 • Mogućnosti nadogradnje. Većina gaming laptopova ima mogućnost nadogradnje komponenti, kao što su RAM i tvrdi diskovi.
 • Sposobnost za više zadataka. Gaming laptopovi su idealni za ljude koji rade na više zadataka istovremeno, poput uređivanja videozapisa ili stvaranja grafike.
 • Moderni dizajn. Dizajnirani su da izgledaju atraktivno i moderno, sa trasvetom i drugim funkcijama koje poboljšavaju vizualni utisak.

Mane gaming laptopova:

 • Visoka cena. Gaming laptopovi su često skuplji od standardnih laptopova, a to se posebno odnosi na modele sa najnovijim hardverskim komponentama.
 • Kratko trajanje baterije. Gaming laptopovi troše mnogo energije i obično imaju relativno kratko trajanje baterije u poređenju sa drugim laptopovima.
 • Toplota i buka. Laptopovi za igre mogu da budu teški i glomazni i često proizvode mnogo toplote i buke zbog potrebe za hlađenjem.
 • Mala mobilnost. Iako su laptopovi za igre prenosivi, nisu uvek idealni za putovanja i korišćenje na putu zbog svoje veličine i težine.
 • Potreba za stalnim napajanjem. Zbog intenzivnog rada, laptop računarima za igre je potrebna konstantna snaga i stalno napajanje da bi postigli najbolje performanse, tako da nisu idealni za upotrebu na dugim putovanjima ili mestima gde nema utičnica za struju.

Zaključak

Gaming laptopovi su odličan izbor za one koji žele mobilnost i snagu u jednom paketu. Kako tehnologija napreduje, oni postaju tanji i lakši, a njihove performanse se približavaju performansama desktop računara. Međutim, njihove performanse i mobilnost imaju svoju cenu, tako da su obično skuplji od desktop računara sa istom konfiguracijom i imaju kraće trajanje baterije. Ako igrate igrice sa zahtevnijom grafikom i želite da igrate u pokretu, onda je laptop za igre pravi izbor za vas. Međutim, ako igrate manje grafički zahtevne igre ili želite više opcija za nadogradnju, desktop računar bi mogao biti bolji izbor.

O gaming laptopovima čitajte i ovde.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *