Koje karakteristike treba da ima gaming laptop?

laptop i desktop racunari

Gaming laptopovi su specijalno dizajnirani za visoke performanse i bolje iskustvo igranja video igara.

Gaming laptopovi su postali popularni među igračima širom sveta. Ovi laptopovi su posebno dizajnirani da podrže visoke performanse koje su potrebne za igranje najnovijih igara bez prekida ili usporavanja.

image

Opremljeni su snažnim procesorima i grafičkim karticama, što im omogućava brzo i glatko pokretanje igara. Imaju veće količine memorije i skladištenja u poređenju s običnim laptopovima, što omogućava igračima da skladište velike igre i druge medijske datoteke. Pored performansi, gaming laptopovi su takođe vrlo privlačni zbog svojih dizajna. Oni obično imaju originalne i futurističke dizajne, sa LED osvetljenjem koje se može prilagoditi u boji i intenzitetu. Naovaj način igrači mogu da pokažu svoj stil i jedinstvenost dok igraju svoje omiljene igre.

Međutim, gaming laptopovi nisu samo za igrače. Oni mogu biti korisni i za druge korisnike koji zahtevaju snažne performanse, poput video producenata, programera i dizajnera. Takođe, postoje i mnogi “entry-level” gaming laptopovi koji su pristupačniji za prosečnog korisnika. Ipak, postoje i neke nedostatke gaming laptopova. Ovi laptopovi obično su teži i glomazniji od običnih laptopova, što ih čini manje prenosivim. Takođe, zbog svojih performansi, oni su skuplji od prosečnih laptopova.

Evo nekih karakteristika koje bi trebalo da ima vaš gaming laptop:

 • Grafička kartica je jedna od najvažnijih karakteristika za gaming laptop. Trebalo bi da ima dovoljno snage za obradu velikih količina grafičkih podataka koji se stvaraju tokom igre. NVIDIA i AMD su dva najčešća proizvođača grafičkih kartica za gaming.
 • Procesor takođe ima veliku ulogu u performansama laptopa. Najnoviji Intel Core i7 ili i9 procesori su idealni za gaming laptop, ali možete birati i AMD Ryzen seriju.
 • RAM je takođe veoma važna karakteristika. Preporučuje se minimalno 8GB RAM memorije, ali za ozbiljnije igranje i multitasking 16GB ili više će biti idealno.
 • SSD je brži od HDD-a, pa bi bilo bolje da vaš gaming laptop ima SSD disk. SSD diskovi su brži u učitavanju podataka, što je ključno za igranje video igara.
 • Ekran bi trebao da bude veličine 15.6 inča ili više sa rezolucijom od barem 1920×1080 (Full HD). Takođe bi bilo dobro da ima brzinu osvežavanja od 120Hz ili više.
 • Tastatura na gaming laptopu bi trebala da bude prilagođena igranju, sa pozadinskim osvetljenjem i odgovarajućim rasporedom tastera.
 • Hlađenje je važno. S obzirom na to da gaming laptopovi imaju tendenciju zagrevanja zbog zahtevnih igara, dobro hlađenje je neophodno. Preporučuje se laptop sa dobrim sistemom hlađenja koji će sprečiti pregrejavanje i pad performansi.
 • Baterija većeg kapaciteta je neophodna. Gaming laptopovi troše puno energije, pa bi bilo idealno da imaju bateriju koja može izdržati barem 4-5 sati neprekidnog korišćenja.
 • Povezivanje sa uređajima. Gaming laptopovi bi trebalo da imaju dovoljan broj USB portova, HDMI port i ostale priključke za povezivanje sa drugim uređajima.

Sve o gaming laptopovima možete čitati i ovde.

Zašto je bolje imati gaming laptop u odnosu na desktop gaming računar?

view illuminated neon gaming keyboard setup controller x

Iako desktop računari imaju neke prednosti u odnosu na gaming laptopove, kao što su veća mogućnost nadogradnje i više mogućnosti za uložena novac, postoji 5 razloga zašto bi bilo bolje kupiti gaming laptop.

 1. Mobilnost: Gaming laptopovi su mobilniji od desktop računara, što znači da ih možete lako poneti sa sobom i igrati igre bilo gde, bez potrebe za stalnim priključivanjem na mrežu ili monitor.
 2. Manji prostor: Gaming laptopovi su obično manji i kompaktniji od desktop računara, što znači da zauzimaju manje prostora u sobi i lakše se mogu smestiti u manje prostorije.
 3. Brže vreme učitavanja: SSD tvrdi diskovi koji se obično nalaze u gaming laptopovima nude brže vreme učitavanja igara i aplikacija, što vam omogućava da brže započnete igranje.
 4. Ugrađeni ekran: Laptopovi za igre obično dolaze s ugrađenim ekranom, što vam omogućava da igrate igre bez potrebe da kupujete poseban monitor.
 5. Višenamenski: Gaming laptopovi mogu biti korisni i u drugim situacijama osim igranja igara, kao što su rad na poslu ili učenje.

Ukratko, gaming laptopovi su popularni među igračima zbog svojih visokih performansi i privlačnog dizajna. Oni takođe mogu biti korisni za druge korisnike koji zahtevaju snažne performanse, ali su od standardnih modela malo teži i skuplji.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *