Veš mašine za mala kupatila

masine za pranje vesa sa gornjim punjenjem

Mašine za pranje sa gornjim punjenjem su obično manje od mašina sa prednjim punjenjem i zauzimaju manje prostora. Zato su dobar izbor za mala kupatila.

Mašine za pranje veša su neizostavan deo domaćinstva. Postoji više vrsta mašina za pranje veša koje se razlikuju po načinu punjenja i pranja. Jedna od njih su mašine za pranje sa punjenjem odozgo.

Mašine za pranje sa gornjim punjenjem su popularne jer su manje i često jeftinije od mašina za pranje sa prednjim – standardnim punjenjem. Kao što ime sugeriše, veš se ubacuje u mašinu sa gornje strane, a ne sa prednje. Mogu primiti veće količine veša u jednom ciklusu.

image

Ovi modeli su pogodni za manje stanove ili kuće u kojima postoji ograničen prostor za mašinu za pranje veša. Međutim, pre kupovine mašine za pranje sa punjenjem odozgo za mala kupatila, važno je pažljivo razmotriti dimenzije i specifikacije. Treba uzeti u obzir veličinu mašine, kapacitet i funkcije koje su vam potrebne. Takođe, treba proveriti i da li je mašina lako dostupna i da li možete lako da se krećete oko nje.

Kada birate mašinu za pranje veša za mala kupatila, razmislite o tome da li je potrebno da ima dodatne funkcije, kao što su brzi programi za pranje ili funkcija sušenja veša. Ove funkcije mogu biti korisne za brzo i praktično pranje veša u manjim prostorima.

Postoje neki nedostaci ovog tipa, uključujući i činjenicu da su obično manje efikasne u pranju veša i da mogu biti bučnije. Međutim, neki moderni modeli mašina za pranje sa gornjim punjenjem imaju inovativne funkcije, poput senzora koji određuju količinu vode koja je potrebna za pranje određene količine veša, što pomaže u smanjenju potrošnje vode i smanjenju buke.

Razlike između mašina za pranje veša sa gornjim punjenjem i standardnih modela

Mašine za veš sa gornjim i standardnim punjenjem imaju neke značajne razlike.

 • Položaj ulaza. Najveća razlika između ova dva tipa mašina za veš je položaj ulaza za veš. Mašine za veš sa gornjim punjenjem imaju ulaz za veš na vrhu mašine, dok standardne mašine za veš imaju ulaz sa prednje strane.
 • Kapacitet. Mašine za veš sa gornjim punjenjem obično imaju manji kapacitet od standardnih mašina za veš. To je zbog toga što mašine sa gornjim punjenjem imaju manji bubanj za veš.
 • Cena. Mašine za veš sa gornjim punjenjem su obično jeftinije od standardnih mašina za veš.
 • Potrošnja vode. Mašine za veš sa gornjim punjenjem koriste manje vode u odnosu na standardne mašine za veš. Ovo je zato što voda u mašini za veš sa gornjim punjenjem mora biti potpuno pokrivena vešom i zato se koristi manje vode.
 • Potrošnja energije. Mašine za veš sa gornjim punjenjem imaju nižu potrošnju energije u odnosu na standardne mašine za veš. To je zato što je potrebno manje energije za zagrevanje manje količine vode.
 • Brzina pranja. Mašine za veš sa gornjim punjenjem obično pružaju brži ciklus pranja u odnosu na standardne mašine za veš. Ovo može biti važno ako imate puno veša koji treba oprati u kratkom vremenskom periodu.
 • Jednostavnost upotrebe. Mašine za veš sa gornjim punjenjem mogu biti lakše za upotrebu od standardnih mašina za veš. To je zbog toga što su kontrole za pranje obično jednostavnije i lakše za pristup. Takođe, mašine za veš sa gornjim punjenjem obično imaju manje različitih opcija pranja, što može biti lakše za korišćenje.

4 predrasude

image
 1. Jedna od glavnih predrasuda je da su mašine za veš s punjenjem odozgo manje efikasne od standardnih modela, jer imaju manji kapacitet i troše više vode i energije. Međutim, ovo nije tačno za sve modele. Postoje i mašine za veš s punjenjem odozgo koje su veoma efikasne i koriste manje vode i energije nego neki standardni modeli. Zato je važno uzeti u obzir karakteristike svakog modela pri odabiru mašine za veš.
 2. Druga predrasuda je da su mašine za veš s punjenjem odozgo teže za korišćenje jer je potrebno savijati se kako bi se dodao veš u bubanj. Međutim, postoje modeli s nižim profilom koji olakšavaju pristup bubnju i ubacivanje veša. Osim toga, neki ljudi čak žele isključivo ovaj tip mašine, jer mogu koristiti vrh mašine kao radnu površinu za skladištenje ili sortiranje veša.
 3. Treća predrasuda je da su mašine za veš s punjenjem odozgo manje pouzdane, jer postoji veća mogućnost curenja vode. Međutim, to nije tačno za sve modele. Kvalitetan model ima dobar sistem za odvođenje vode i nema veću šansu za curenjem od standardnih modela.
 4. Četvrta predrasuda je da su mašine za veš s punjenjem odozgo manje atraktivne od standardnih modela, ali ovo je više pitanje ukusa i estetike.

U svakom slučaju, izbor između mašine za veš s punjenjem odozgo i standardnog modela treba da bude zasnovan na karakteristikama koje su vama najvažnije, poput kapaciteta, efikasnosti, lakšeg pristupa bubnju, cene i estetike.

Prednosti i mane

Mašine za veš sa punjenjem odozgo imaju svoje prednosti i mane:

Prednosti:

 • Manje su i kompaktnije od mašina za veš sa punjenjem spreda, što ih čini idealnim za manje prostore ili za one koji nemaju puno prostora za skladištenje.
 • Mogu se brže napuniti i isprazniti, jer se vrata otvaraju na vrhu mašine, što olakšava pristup unutrašnjosti.
 • U nekim slučajevima, mašine sa punjenjem odozgo mogu biti ekonomičnije u potrošnji vode i energije, jer imaju manje kapacitete i mogu se koristiti za manje količine veša.
 • Ne zahtevaju savijanje da bi se postavio veš u bubanj, što ih čini prikladnijim za starije osobe ili osobe sa problemima u kretanju.

Mane:

 • Potrebno je da se nagnete ili savijete da biste dodali ili uklonili veš iz mašine, što može biti neprijatno i zamorno, posebno ako imate problema sa leđima.
 • Veš koji se nalazi na dnu bubnja može biti teško dostupan, što može dovesti do poteškoća pri izvlačenju određenih komada veša.
 • Mašine za veš sa punjenjem odozgo mogu biti bučnije od mašina za veš sa prednjim punjenjem zbog bržeg okretanja bubnja.
 • Zbog položaja bubnja, neke mašine za punjenje odozgo mogu biti manje stabilne tokom centrifugiranja, što može uzrokovati vibracije i buku.
 • U zavisnosti od vaših potreba i ograničenja prostora, mašina za veš sa punjenjem odozgo ili prednjim punjenjem može biti bolji izbor za vas.

Zaključak

Odluka o tome koju vrstu mašine za veš da kupite zavisi od vaših potreba. Kada birate model važno je uzeti u obzir: kapacitet, efikasnost, cenu i funkcije. Mašine za veš sa gornjim punjenjem su možda bolji izbor ako imate ograničen budžet, malo kupatilo, želite da smanjite potrošnju vode i energije i ako vam treba brzi ciklus pranja. Sa druge strane, standardne mašine za veš obično imaju veći kapacitet i više opcija pranja. Pažljivo razmotriti svoje potrebe kako biste bili sigurni da birate najbolju opciju za vaš dom.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *