Instalirajte TikTok

x   T.

Najbrže rastuća društvena mreža je TikTok. Kratki video snimci do 60 sekundi zaludeli su svet i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

TikTok, kineska aplikacija je po broju preuzimanja u svetu za veoma kratak period postala vodeća. Konstanno se povećava broj korisnika i pregleda. Naročito je popularna među mladima. Svako može pronaći sadržaj za sebe. Skečevi, kulinarski trikovi, ples, how-to tutorijali, odgovaranja na izazove, promocije sopstevnih talenata, saveti i još mnogo, mnogo toga.

Tehnomedia TikTok

Šta je TikTok?

Ova kineska aplikacija je dostupna na 40 svetskih jezika i lansiranaje 2017. godine. Vlasnik Tik Tok-a je ByteDance, pekinška IT firma koju je 2012. godine osnovao Džan Imin. Od 2017. godine je aplikacija dostupna za Android i iOS, ali je tek širom sveta postala 2. avgusta 2018. godine nakon spajanja sa Musical.ly. Tik Tok nije namenjen mlađima od 13 godina, ali mnogi navedu lažnu godinu rođenja.

Instaliranje, preuzimanje

Potražite TikTok aplikaciju na Google Play ili App Store platformama. Najpre pritisnite Install, a onda Open. Preko Viber-a sa svojim prijateljima možete podeliti informaciju o preuzimanju aplikacije. I bez logovanja je moguće gledati video snimke. Instaliranu aplikaciju samo otvorite. Naravno ako želite da imate svoj nalog onda ga podesite.

Podešavanje

Jednostavnije je logovanje preko već postojećih naloga. Kao korisnik aplikacije registrujte se putem mejla, Google, Facebook ili Twitter naloga.

  • Preko mejla možete se registrovati na sledeći način:

Odaberite datum i godinu rođenja i pritisnite strelicu za dalje. Upišite zatim broj mobilnog telefona i nakon toga dobićete četvorocifreni kod. Unesite ga i za naredne postupke pritisnite strelicu za nastavak. Unesite lozinku i profil je kreiran. Možete da menjate svoj User name i to samo jednom u mesec dana. Promenićete ga tako što ćete kliknuti na Edir Profile opciju. Ako želite postaviti profilnu fotografiju. Možete povezati TikTok nalog sa YouTube profilom ili Instagramom.

Opcije aplikacije TikTok

Ako želite da dodate video, u centru pritisnite plusić. U tom trenutku ga možete snimiti i na TikTok postaviti ili iz vašeg telefona već postojeći video dodati. Naravno po želji možete sve ulepšati, dodajući razne efekte, filtere ili muziku, pesme.

Na Discover dugmetu se pretražuje sadržaj. Tu se prema popularnim hashtagovima nalaze filtrirani video snimci. Preko Inbox-a razmenjujete poruke sa drugim korisnicima. Na sledeći video prelazite skrolom na gore. Opcija Share se nalazi sa desne strane i pomoću nje delite video na Instagram, WhatsApp, SMS. Komentare predstavljaju 3 tačkice koje se nalaze iznad opcije Share. Broj lajkova tog videa predstavlja srce iznad njih.

Ko koristi TikTok?

U svetu i u našoj zemlji prema istraživanjima najviše ovu aplikaciju koriste osnovci i srednjoškolci. Kako navode, jedan od razloga obožavanja je što ima ova aplikacija omogućava da pokažu svoju kreativnost i da se izraze kroz muzičke spotove koji kreiraju sami. Uglavnom je muzika centralni fokus, ali tu su i dijalozi i popularne replike iz filmova i serija.

Na App Store-u se TikTok nalazi na prvom mestu popularnosti koju korisnici najčešće preuzimaju, a na Google Play-a na trećem mestu, iza WhatsApp-a i Messenger-a. Ova mreža u poslednje vreme doživljava vrtoglavu popularnost i rast, a iza nje se nalaze Facebook, Instagram i YouTube.

Privatnost i bezbednost

Deca uglavnom koriste ovu društvenu mrežu i zato je zabrinutost roditelja za njihovu sigurnost opravdana.

Na TikTok-u postoje dva tipa podešavanja:

  • Možete podesiti poruke da ih samo pratioci šalju.
  • Možete isključiti poruke kako niko ne bi mogao kontaktirati vlasnika profila.

Problem nastaje kada deca žele da imaju što više lajkova i pratilaca i prihvataju sve „request“- ove. Zato roditelj mora da objasni deci koje sve opasnosti vrebaju i donose društvene mreže i zašto je potrebno da nalog bude privatan. Ako aplikaciju koristi dete, kako bi se neprimeren sadržaj filtrirao, uključite ograničen režim.

Ponekada gledajući video klipove brzo prođe vreme i zato TikTok obaveštava svoje korisnike ako su ga koristili više od 2 sata. Važno je znati i da heštegove koji krše pravila lepog ponašanja TikTok uklanja sa svoje platforme.

Zanimljivost

Mnogi su lansirali slične funkcije, klonove TikTok-a. YouTube aplikaciju Shorts za kratke video sadržaje, Facebook-Instagram Reels, Snapchat – Spotlight.

@tehnomedia_rs

Sta vam se najvise svidelo?😊#tehnomedia #vukaleksandra @Vuk&Aleksandra

♬ original sound – Tehnomedia

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *