Iskulirajte uz kuler

naslovna

Pregrevanje laptopa je uobičajeni problem sa kojim se mnogi susreću. Rešenje je kuler koji obezbeđuje dodatni dotok vazduha tako što smanjuje ukupnu temperaturu laptopa.

Tokom zime više vremena provodite kod kuće. Najbolji prijatelj vam je u tom periodu sigurno i laptop. Nakon brojnih obaveza uvek se trudite da ugodite sebi, ali morate da udovoljite i svom laptopu i da mu obezbedite nesmetan rad. Za razliku od vas, vašem laptopu ne prija toplota. Ako ga koristite satima i satima u takvim uslovima nemojte da se iznenadite ako počne da pokazuje znake promena. Može doći do gašenja ili restartovanja, na primer, ako se pregreje. Zato odmah reagujte kako ne bi došlo do nekih ozbiljnijih problema u smislu otkazivanja neke komponente, dela ili samog uređaja. Posetite Tehnomedia maloprodajne objekte i nabavite kuler po svojoj meri. Očekuje vas makismalan izbor po minimalnim cenama.

image

Laptop se pregreva iz mnogo razloga. Do blokade ventilatora ili otežanog rada dolazi zbog prašine koja se nagomilava oko ventilatora ili otvora koji služi za izduvavanje pa je sprečena je normalna cirkulacija vazdušne struje. Komponente se greju a i tu se prašina nagomilava. Potrebno je hlađenje elektronike u vašem laptopu koja je izuzetno osetljiva.

Jedna od najvažnijih stvari koja nas održava u životu je vazduh. Vazduh je neophodan na primer da za pumpanje guma i za hlađenje elektronike laptopa koja je veoma osetljiva. Unutar laptopa ugrađene su komponente za hlađenje, ali veliki problem je disperzija toplote, jer su ovi uređaji sve snažniji. Vodite računa da ne dođe do zagušenog grafičkog procesora i zato vam je potreban dodatni protok vazduha kako bi doveli do smanjenja temperature laptopa. Postoji rešenje za hlađenje a zove se kuler za laptop.

Dešava se da čujete kako kuler odnosno ventilator radi i duva snažnije kako bi ohladio laptop koji se pregrejao i samim tim u momentu povećava broj obrtaja.

Uloga kulera je da kroz mrežaste ili rešetkaste otvore na kućištu izduvava topao vazduh. Kuler će duvati jače ako je povećana temperatura pojedinih komponenti a izveštaj o tome dobiće sa senzora temperature. Pomoću kulera svakako ćete produžiti život laptopu. Jednostavno ako uređaju obezbedite kuler možete ga staviti na bilo koju mekanu površinu, krevet, ćebe i slično bez problema. Sa kulerom laptop će duže trajati i imaće bolje performanse, jer će sprečiti povećanu radnu temperaturu uređaja. U kućištu laptopa neće dolaziti do nakupljanja prašine. Čućete zujanje ventilatora kada zbog prašine više ne može predviđenom brzinom da se okreće motor ventilatora na kuleru. Kako bi se smanjila štetna toplina, ako kojim slučajem dođe do zagrevanja pomažu visokokapacitetni ventilatori. Povećamnu temperaturu unutar kućišta može dosta povećati ako vaša grafička kartica nema ventilator i poseduje samo pasivno hlađenje.

image

Kuler se sastoji iz dva dela. Od ventilatora se najčešće sastoji aktivni, a uglavnom od metala koji toplotu dobro provodi pasivni deo. Ovakvi klasični kuleri se najčešće koriste. Nove generacije kulera za hlađenje koriste tečnost koja se sastoji od neke vrste antifriza. Strujanjem tečnosti u specijalno izrađenom kanistru se hladi procesor.

Prenose se lako i povezuju jednostavno na uređaj. Neki modeli ne gube za memoriju dodatni prostor jer imaju dodatne USB portove na sebi, a neki putem USB priključka se na uređaj lako priključuju.

Laptopovima je potrebno dodatno hlađenje za razliku od desktop računara. Ako je temperatura oko vas visoka onda će vaš uređaj usisavati topao umesto hladnog vazduha i samimi tim je loše hlađenje tako da se koponente pregrevaju a kuler je neophodan. Posetite Tehnomedia prodavnice, nabavite kuler i olakšajte život svom laptopu. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *