Istine, zablude, namirnice i mikrotalasna

naslovna

Mikrotalasna pećnica je veoma korisna, ali u nju ne smete da stavljate određene stvari i namirnice.

Jedan od najpopularnijih uređaja koji se koristi u kuhinji je mikrotalasna pećnica. Za brzu pripremu hrane i podgrevanje je idealan izbor, mada može da posluži za mnoge namene. Ipak morate biti pažljivi i voditi računa šta u nju ne smete da stavljate, jer možete izazvati kvar ili požar.

Plastične kese nikada ne smeju da se nađu u njoj, jer ispuštaju toksične gasove i mogu da izazovu požar. Nikako nemojte da stavljate i plastične čaše. Na toplotu nisu otporne jednokratne plastične čaše u koje se pakuje margarin, sir ili jogurt. Kada se rastope ispuštaju hemikalije koje će se naći u hrani, a i napraviće veliku štetu na uređaju. Sve što stavite u mikrotalasnu, a napravljeno je od plastike, može ostaviti otrovne materije. Imajte na umu da se u mikrotalasnoj pećnici plastika ne ponaša dobro. Ako naručite hranu nemojte je staviti sa tom plastičnom posudom u mikrotalasnu, već preručite u porcelanski tanjir.

mikrotalasna

U mikrotalasnu ne smete da stavite ništa što ima delove metala na sebi. To se odnosi i na posuđe od nerđajućeg čelika kao i za tanjire. Obavezno poklopite posudu u kojoj podgrevate sosove, inače ćete više od pola dana provesti ribajući unutrašnjost mikrotalasne. Aluminijumska folija toplotu ne podnosi dobro. Nemojte u mikrotalasnu da stavljate ni posude od stiropora, jer je i to vrsta plastike. Ako se u mikrotalasnoj ništa ne nalazi, a uključite je, sasvim sigurno ćete je oštetiti.

Neko voće uopšte ne reaguje dobro na visoke temperature.  Grožđe može da eksplodira, a suvo voće će početi da se dimi. Mala je verovatnoća da će se čili papričice iz mikrotalasne zapaliti, ali kada otvorite vrata pećnice ljutina iz čilija će otići pravo u vaše lice. U mikrotalasnoj možete napraviti kajganu, ali ne pokušavajte da skuvate jaja. tada će vrelina stvoriti puno pare i eksplodiraće, a onda morate čistiti unutrašnjost mikrotalasne. Podgrevanjem piletine proteini iz piletine menjaju svoj sastav, pa može doći do problema sa stomakom. Zato je najbolje piletinu jesti bez podgrevanja. Kada meso odmrzavate u mikrotalasnoj rizikujete da dođete u kontakt sa velikim brojem bakterija, jer se meso neće podjednako otopiti. Sredina će ostati tvrda a ivice će biti pečene. Pirinač sadrži bakterije koje preživljavaju čak i kuvanje, pa je zato najbolje ovu hranu jesti čim se pripremi. Ova bakterija se zove Bacillus cereus i visoko je otporna. Toplina ubija ovu bakteriju, ali može proizvesti spore koje su toksične i iznenađujuće je otporan na toplotu.

mikrotalasna

Mikrotalasna ne uništava hranljive materije u namirnicama. Većina studija pokazuje da je hrana iz mikrotalasne po hranjivoj vrednosti ista kao ona pripremljena na standardan način. Amerikanci mikrotalasnu rernu koriste više od 60 godina.  Dugo se vodila polemika da li je njeno korišćenje štetno po zdravlje i da li izaziva rak. Stručnjaci navode da hrana iz mikrotalasne nije nezdrava. Nije tačna teorija da su namirnice pripremljene u mikrotalasnoj radioaktivne. Mikrotalasne pećnice rade na principu visokofrekventnih radiotalasa, koji su deo elektromagnetnog spektra, baš kao i vidljiva radijacija, to jest svetlost. Oni nisu radioaktivni,pa ne mogu štetno ozračiti hranu.

Nije tačno da radijacija u mikrotalasnoj uzrokuje kancer. Kad ljudi pominju radijaciju, oni misle na jonizujuće zračenje, koje čine talasi visoke energije, na primer, gama i rendgenski zraci. U procesu jonizacije energija ulazi u ćelije i hemijski menja njihovu funkciju. Jonizujući zraci mogu ukloniti elektron iz atoma ili molekula, usled čega se ponekad oštećuje DNK unutar ćelija, a posledica je povećanje rizika od pojave kancera. U mikrotalasnim pećnicama koristi se nejonizujuće zračenje, koje ne sadrži energiju u meri koja oštećuje DNK, što znači da ne mogu izazvati kancer.

Nije tačno da mikrotalasna pećnica emituje radijaciju. Svaki aparat testira se na slučajnu emisiju radijacije pre nego što se pusti u prodaju. Vrata pećnice osigurana su sa najmanje dva elementa, koji prekidaju emisiju energije u trenutku njihovog otvaranja. Mikrotalasna je bezbedna za ljudsko zdravlje ako se pravilno rukuje i redovno održava.

Odličan izbor mikrotalasnih uređaja po najpovoljnijim cenama očekuje vas u Tehnomedia maloprodajnim objektima. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *