Nigde bez slušalica

Devojka Slusalice

Kada poželimo da se isključimo iz spoljnog sveta koristimo slušalice. U Tehnomedia prodavnicama očekuje vas odličan izbor.

Kada radimo, bavimo se sportom ili jednostavno poželimo da se opustimo nosimo slušalice. Prve slušalice su se pojavile sa vokmenom. Vremenom su se menjale tehnološki i dizajnerski.

Slušalice su danas u stanju da u potpunosti potisnu ambijentalnu buku, što znači da muziku možete slušati na prihvatljivom broju decibela. Njihova upotreba je prijatna i ne padaju sa glave kao što je to bio slučaj sa starijim modelima od pre trideset godina. Čistoća i kvalitet zvuka je neverovatan. Ako ste u dilemi koje slušalice da kupite, koliko su kvalitetne koje marke, posetite Tehnomedia prodavnice. Na licu mesta ćete saznati sve važne detalje i podatke od naših obučenih i ljubaznih prodavaca. Standardne slušalice, bubice, one s mikrofonom, bluetooth, gaming, za iza ušiju, možete koristiti za telefon, kompjuter,  kao i druge audio uređaje.

Nije jednostavno izabrati adekvatan oblik slušalica, dizajn, jačinu basa, na primer i za ljude kojima je muzika bitna ovo je prilično veliki i nezgodan posao.

Svakodnevno se susrećemo sa vozačima koji dok voze drže telefon u ruci i pričaju, ugrožavajući na taj način svoju i tuđu bezbednost. Kako bi razgovor ostao privatan i ako ne volite žice, onda je najbolje rešenje mala i zgodna slušalica. Handfree slušalice postoje u dve varijante, bežične (Bluetooth) i žične tako da su vam ruke slobodne za vreme razgovora. Služe ze bezbedno telefoniranje za vreme vožnje. Na sebi imaju mikrofon i jednu ili dve slušalice. Ako u toku vožnje imate potrebu da telefonirate ove slušalice su vam neophodne.

x slusalice

U Tehnomedia centru možete izabrati standardne slušalice i one s mikrofinom.  Od slušalica na raspolaganju su vam: bubice i standardne. Što se slušalica s mikrofonom tiče možete birati između onih: standardnih, iza ušiju, bubica, bluetooth i gaming.

Bubice kao i bubice slušalica s mikrofonom daju najmanji kvalitet zvuka od svih vrsta slušalica. Umetnu se unutar ušne školjke i često ispadaju, ne pružaju izolaciju spoljnih zvukova, ali su pritupačnih cena.

Klasične slušalice na ušima su lagane i stabilne, a jastučići lepo leže preko uha. Daju kvalitetan zvuk, ali moguće je čuti i pozadinske zvukove.

Slušalice preko celog uha u potpunosti obuhvataju celu ušnu školjku. Zvuk je dinamičan jer ima veliki raspon tonova. Većih su dimenzija, zbog čega su nezgodne za slušanje muzike u pokretu. One su odličan izbor ako se ozbiljnije bavite muzikom i uživate u njoj, kada gledate kućni bioskop, ako ste gejmer ili u bilo kojoj drugoj situaciji kada želite super kvalitetan zvuk.

Bežične slušalice su veoma praktične. S njima možete bilo gde i ne treba da brinete da ćete se zapetljati u žice.

Druga mogućnost je razgovor preko žičnih slušalica.  Međutim mnogi ne znaju šta da rade sa žicama.

Pored kabla koji vodi od telefona do račvanja na desnu i levu slušalicu, sad smeta još jedan kabl. Naime, za telefoniranje na ovaj način sme se ubaciti samo jedna slušalica u uvo kako se ne bi blokirali zvuci iz okoline za vreme vožnje. Dobijate kabl viška i možda je najbolje rešenje povezivanje telefona putem bežične bluetooth veze sa nekim od uređaja koji omogućavaju razgovor slobodnih ruku.

Bluetooth slušalice se povezuju putem wiereless konekcije sa raznim uređajima kao što su mobilni telefoni, muzički plejeri, računari ili stereo uređaji koji podržavaju bluetooth konekciju. Mogu da sadrže i mikrofon i najčešće se koriste kao slušalice za pametne telefone. Njihova primarna svrha je slušanje muzike ali su takođe i veoma korisne za obavljanje razgovora i drugih aktivnosti istovremeno. Bez ograničenja od dužine kabla možete da obavljate više aktivnosti istovremeno.

Zanimljivosti

Slušalice se ne peru i iz tog razloga mogu biti izvor infekcija. Istraživanje koje je objavljeno u stručnom časopisu “Journal of Health and Allied Sciences” pokazalo je kako prosečan korisnik slušalica u uhu ima 40 % više bakterija u ušnom kanalu od osobe koja ne koristi slušalice. Ukoliko se u uhu nalazi previše bakterija, one mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući i potpuni gubitak sluha. Preporučujemo redovno brisanje dezinfekcionim sredstvom i čišćenje udubljenja od nečistoće.

***

Mnogi misle da male slušalice ne mogu napraviti problem, ali to je pogrešno. Tehnologija danas omogućava da zvuk koji šaljemo direktno u uho bude i viši od 150 decibela i nije važno da li ste pustili neku baladu ili nešto snažno. 150 decibela odgovara zvuku koji stvara mlazni avion dok stojite pored njega. Lekari kažu da 85 decibela, a to je jednako obimu buke saobraćaja dok vi sedite u automobilu i više od toga, negativno utiče na zdravlje uha.

***

Obratite pažnju: dlačice koje se nalaze u unutrašnjem uhu vibriraju i šalju signale mozgu. Ukoliko se slome, ne rastu ponovo. Hronično oštećenje uha je trajno.

***

16 % stanovništva EU ima hroničnu povreda uha i broj se konstantno uvećava. 33% mladih je oštetilo sluh u zadnjih 20 godina, dok 50% mladih svakodnevno sluša muziku suviše glasno. 40% više ljudi ima tinnitus od 2000. godine. 90% ambijentalne buke dobre slušalice mogu neutralizovati.

Gubitak sluha među mladima pripisuje se, uglavnom, nepravilnom upotrebom slušalica. To su mehanička oštećenja na spoljašnjem uhu i ušnom kanalu zbog pomeranja slušalica, dok do oštećenje ušne opne i senzora u unutrašnjem uhu dolazi zbog glasne muzike. Tu je još i tinnitus koji se manifestuje kao konstantna zvonjava u uhu što je takođe rezultat prekomerne buke, a koji je veoma iritirajući.

Budite odgovorni prema sebi i drugima kako bi svako uživanje bilo potpuno.

Vaša Tehnomedia

 

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *