Istražujemo unutrašnjost desktop računara

blog x   T.

Kao što svaka kuća krije svoje tajne u svojim zidovima, tako i desktop računar krije delove unutar svoje kutije. Hajde da zajedno zavirimo u unutrašnjost ovih modernih čudesa tehnologije i otkrijemo kako funkcionišu.

Dobrodošli u svet desktop računara! Da biste shvatili kako se mnoge komponente računara međusobno povezuju unutar vašeg desktop računara, počnimo sa kućištem, u kojem se fizički ugrađuje većina delova.

portrait female working  x
  • Šta ćemo otkriti kada otvorimo kućište jednog desktop računara?

Napajanje (Power Supply): Napajanje je povezano sa gotovo svakim uređajem na desktop računaru kako bi obezbedilo struju. Nalazi se u zadnjem delu kućišta.

Ležišta za skladištenje uređaja (Drive Bays): Postoje ležišta od 5.25” i 3.5” za različite tipove skladišnih uređaja koje računar može imati.

Slotovi za proširenje (Expansion Slots): Slotovi za proširenje na zadnjoj strani kućišta posebno su dizajnirani da olakšaju povezivanje periferija sa matičnom pločom iz kućišta sa spoljnim uređajima kao što su štampači, monitori i drugi periferni uređaji.

Matična ploča, postavljena unutar kućišta računara, čvrsto je pričvršćena uz pomoć malih šrafova kroz prethodno izbušene rupe. Sve komponente računara povezuju se na matičnu ploču na jedan ili drugi način.

Kartice za proširenje: Matične ploče obično sadrže niz slotova za unutrašnje periferne kartice poput grafičkih i zvučnih kartica.

Konektori na zadnjem panelu: Konektori na zadnjem delu kućišta služe za povezivanje sa spoljnom periferijom.

CPU i memorijski slotovi: CPU i memorija direktno se povezuju na matičnu ploču putem CPU utičnice i memorijskih slotova.

Konektori uređaja za skladištenje: Uređaji za skladištenje povezani su kablovima na matičnu ploču. Postoje specijalni konektori za diskete, optičke uređaje i hard diskove.

CPU i memorija CPU: CPU se direktno priključuje na CPU utičnicu na matičnoj ploči. CPU se postavlja u utičnicu sa konektorima okrenutim nadole, uz pomoć male poluge. Na slici matične ploče, možete primetiti veliki ventilator koji se nalazi na vrhu CPU-a radi pomoći u raspršivanju toplote.

Memorija: Memorija je instalirana u memorijskim slotovima na matičnoj ploči. Lako ih je locirati jer imaju male šarkice sa obe strane koje fiksiraju memoriju na mestu.

Uređaji za skladištenje (Storage Devices) Hard diskovi, optički uređaji i flopi diskovi, kao uređaji za skladištenje, povezuju se na matičnu ploču putem kablova i montiraju unutar računara.

SATA kablovi (SATA Cables): Ovde se prikazuju dva hard diska koja se povezuju na matičnu ploču preko SATA kablova radi brzog pristupa podacima. Postoji i starija vrsta veze, PATA kablovska veza, koja se ovde ne koristi.

Konektori napajanja (Power Connectors): Energija iz napajanja se isporučuje na oba uređaja putem kablova koji se priključuju na priključke za napajanje na uređajima.

Periferne kartice, poput grafičke kartice, povezuju se sa kompatibilnim slotovima na matičnoj ploči unutar računara.

PCI konektor (PCI Connector): Ova periferna kartica dizajnirana je sa PCI konektorom i mora se koristiti u odgovarajućim slotovima na matičnoj ploči.

Ostale vrste perifernih kartica uključuju zvučne kartice, bežične mrežne kartice, modem i slično. Sve više funkcija koje su nekada bile deo perifernih kartica, kao što su video i zvuk, sada se direktno integrišu na matičnoj ploči kako bi se smanjili troškovi.


Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *