Da li su tableti kombinacija laptopa i telefona?

blog x   T.

U svetu digitalnih inovacija, tableti su izronili kao fascinantan spoj laptopa i telefona. Ali, da li su oni zaista samo kombinacija ova dva uređaja ili imaju nešto posebno što ih izdvaja? O tome čitajte u ovom blog tekstu.

Tableti se mogu smatrati malim računarima, manjim od laptopa, ali većim od pametnih telefona. Oni kombinuju karakteristike oba uređaja, formirajući neku vrstu hibrida između telefona i računara. Kako funkcionišu tableti?

Tableti rade na sličan način kao i većina elektronskih uređaja, posebno računari i pametni telefoni. Opremljeni su ekranom, napajaju se baterijom, uglavnom imaju ugrađenu kameru i mogu skladištiti različite vrste datoteka.

foto blog  x

Osnovna razlika između tableta i drugih uređaja leži u njihovim hardverskim komponentama. Ne poseduju sve elemente kao klasični desktop računar ili laptop. Uobičajeno je da imaju specijalizovani mobilni operativni sistem sa prilagođenim menijima, prozorima i postavkama, namenjenim mobilnoj upotrebi na većem ekranu. Budući da su tableti mobilni, a ekran je osetljiv na dodir, nije potrebno koristiti tastaturu ili miša, iako se obično mogu bežično povezati sa tabletom.

Slično kao kod računara gde se mišem upravlja kursorom na ekranu, na tabletu možete koristiti prst ili olovku za interakciju s prozorima, igranje igara, otvaranje aplikacija, crtanje itd. Takođe, kada trebate nešto upisati, tastatura se pojavi na ekranu i omogućava vam da dodirnete potrebne tastere.

Tableti se pune putem kabla koji često podseća na punjač mobilnog telefona, kao što su USB-C, Micro-USB ili Lightning kablovi. Baterija, zavisno od uređaja, može biti zamenjiva, ali takvi slučajevi su sve ređi.

  • Zašto se koristi tablet?

Tableti su višenamenski uređaji koji se mogu koristiti kako za zabavu, tako i za posao. S obzirom na svoju prenosivost i karakteristike koje podsećaju na laptop, tableti mogu biti odličan izbor u poređenju s potpunim laptopom i po ceni i po funkcionalnostima.

Većina tableta može se povezati s internetom putem Wi-Fi mreže ili mobilne veze, omogućavajući vam pretraživanje interneta, telefoniranje, preuzimanje aplikacija, gledanje video sadržaja itd. Često se doživljava kao prošireni pametni telefon. Kod kuće, tablet može biti koristan za reprodukciju video sadržaja na televizoru.

Tableti vam daju pristup širokom spektru mobilnih aplikacija koje možete direktno preuzeti na tablet, omogućavajući vam da obavljate različite aktivnosti, od provere e-pošte i praćenja vremenske prognoze, do igranja igara, učenja, korišćenja GPS navigacije, čitanja e-knjiga, pa čak i izrade prezentacija i dokumenata.

Većina tableta takođe dolazi sa Bluetooth funkcijom, što vam omogućava da povežete zvučnike i slušalice za bežično slušanje muzike ili gledanje filmova.

foto blog  x
  • Ograničenja tableta

Iako tablet može biti izuzetno praktičan za neke ljude, drugi ga mogu smatrati manje korisnim jer nije računar kao što se možda čini.

Tablet ne sadrži komponente poput optičkog diska, disketne jedinice, USB portova, internet priključaka i drugih komponenti koje su obično prisutne na laptopu ili desktop računaru. Zbog toga nije idealan izbor ako očekujete da ćete povezivati fleš diskove ili eksterne hard diskove, niti je pogodan za povezivanje sa žičnim štampačem ili drugim perifernim uređajima.

Ekran tableta je manji u poređenju sa monitorom desktop računara ili ekranom laptopa i ponekad je potrebno prilagođavanje pri pisanju e-pošte ili pregledanju interneta. Važno je napomenuti da nisu svi tableti dizajnirani za korišćenje preko mobilne mreže za internet i neki se oslanjaju samo na Wi-Fi. Drugim rečima, ovi tipovi tableta mogu pristupiti internetu samo tamo gde je dostupna Wi-Fi veza, kao kod kuće, na poslu, u kafiću ili restoranu. To znači da tablet može obavljati samo internet pozive, preuzimati aplikacije, proveravati vremensku prognozu, strimovati online video zapise i slično samo kada je povezan na Wi-Fi.

Tablet može i dalje funkcionisati na različite načine, čak i kada ste van mreže, uključujući slanje e-mailova, gledanje prethodno preuzetih video zapisa, igranje video igara i još mnogo toga.

(Da li kupiti tablet ili laptop? O tome čitajte OVDE. Vodič za kupovinu tableta pogledajte OVDE.)

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *