Izbor posuđa za indukcione šporete i ploče

blog x   T.

Kakvo posuđe može da se koristi na indukcionom šporetu ili indukcionoj ploči? Odgovor na ovo pitanje saznaćete u ovom blog tekstu. Materijal, boja i oblik imaju svoju važnost.

Kuvanje na indukcionom šporetu ili ploči zahteva određeni tip posuđa kako bi se generisala potrebna toplota za pripremu hrane. Prilikom izbora šporeta, često se postavlja pitanje da li izabrati električni šporet sa staklokeramičkom pločom ili indukcionu varijantu. Slično je i prilikom kupovine ugradne ploče – da li je bolje birati staklokeramičku ili indukcionu ploču.

  • Ako ste se već odlučili za indukcionu ploču, znajte da je važno imati odgovarajuće posuđe prilagođeno ovom tipu šporeta ili ploče.
foto blog  x

Iako se indukciona ploča i staklokeramička ploča fizički razlikuju, njihov princip rada je isti.

Istraživanja pokazuju da 2 litra vode može proključati dva puta brže na indukcionoj ploči u poređenju sa standardnom staklokeramičkom pločom ili ringlom. Ovo znači da indukcione ploče troše manje električne energije, čineći ih ekonomičnijim i bržim u kuvanju, što ih čini veoma popularnim među kupcima. Razmotrićemo kako indukcione ploče funkcionišu jer se tu krije odgovor na pitanje zašto je specifično posuđe potrebno i kakvo posuđe se koristi na indukcionom šporetu ili ploči za kuvanje.

  • Kako radi indukciona ploča?

Umesto klasičnih grejača koje nalazimo kod ringli ili staklokeramičkih ploča, unutar indukcionih ploča se koriste namotaji od bakarne žice. Ovi namotaji generišu elektromagnetno polje kada struja prolazi kroz njih. Drugim rečima, umesto direktnog zagrevanja, indukciona ploča stvara elektromagnetno polje. Zbog toga, nije moguće opeći se na površini ploče, niti će doći do problema ako zaboravite da je isključite nakon upotrebe.

Važno je imati na umu da će toplota iz posude u kojoj se kuva zagrejati i samu indukcionu ploču, zato je preporučljivo izbegavati dodirivanje ploče odmah nakon uklanjanja posude. Elektromagnetno polje iz indukcionog namotaja deluje na dno posude, što izaziva indukciju električne struje u dnu posude. Ovaj proces se naziva elektromagnetna indukcija. Kao rezultat, dno posude se brzo zagreva, prenoseći toplotu na sadržaj unutar nje. Međutim, elektromagnetna indukcija je moguća samo kod određenih metala, što znači da ne svako posuđe može da se koristi na indukcionoj ploči. Izbor odgovarajućeg posuđa ključan je za efikasno kuvanje na ovom tipu šporeta ili ploči.

image
  • Kakvo posuđe je potrebno za indukcionu ploču?

Nisu svi metali pogodni za elektromagnetnu indukciju, pa samim tim nisu sve vrste posuđa pogodne za korišćenje na indukcionoj ploči. Većina savremenog posuđa je napravljena od materijala koji odgovaraju indukcionim pločama, ali ne sva.

Posuđe (šerpe, tiganji koje je pogodno za indukcionu ploču obično je napravljeno od livenog gvožđa, čelika, emajliranog čelika ili nerđajućeg čelika. S druge strane, posuđe od aluminijuma, bakra, mesinga, stakla, keramike ili porcelana nije kompatibilno sa indukcionim pločama.

  • Saznajte kako možete proveriti da li vaše postojeće posuđe možete koristiti na indukcionoj ploči, kao i kako prepoznati odgovarajuće posuđe prilikom kupovine.

Otkrivanje kompatibilnosti posuđa za indukcioni šporet

Jednostavan trik s magnetom može vam pomoći da utvrdite da li posuđe koje već imate kod kuće može da se koristi na indukcionoj ploči. Postupak je jednostavan: uzmite magnet i pokušajte da ga prilepite za dno posude. Ako se magnet privuče i “zalepi” za dno posude, možete biti sigurni da će ta posuda biti kompatibilna s indukcionom pločom. U suprotnom, reč je o posudi koja nije pogodna za korišćenje na indukcionoj ploči.

Važno je imati na umu da neće svaka posuda koja prođe test sa magnetom nužno biti idealna za korišćenje na indukcionom šporetu ili ploči. Različiti faktori poput oblika, prečnika dna, debljine materijala ili same kompozicije posude mogu uticati na to kako se posuda zagreva. Ako se pitate gde možete pronaći magnet, prvo pogledajte na vrata svog frižidera. Postoji velika verovatnoća da ćete tamo pronaći suvenire s putovanja koji se koriste upravo kao magneti za frižider.

image

Ovo su uobičajeni simboli koji se često nalaze na posuđu, a koji jasno ukazuju na to na kojim izvorima toplote se posuda može koristiti. Pored ovih simbola, postoje i drugi koji označavaju da je posuda pogodna za pečenje u rerni ili da je sigurno koristiti je u mašini za sudove.

  • Šta još treba imati na umu prilikom izbora posuđa za indukcionu ploču?

Pored materijala od kojeg je posuđe napravljeno, važno je obratiti pažnju na nekoliko drugih parametra prilikom izbora posuđa za korišćenje na indukcionoj ploči.

Boja posuđa: Iako je materijal ključan, boja posuđa takođe igra ulogu. Obojeno posuđe može ometati elektromagnetnu indukciju, usporavajući zagrevanje. Posuđe deklarisano kao pogodno za indukcione ploče obično je dizajnirano s bojama koje ne remete indukciju.

Prečnik i oblik dna: Šporet automatski prepoznaje veličinu dna posude, ali optimalni rezultati postižu se kada je prečnik dna posude jednak prečniku “ringle” na indukcionoj ploči. Imajte na umu da premale posude mogu imati problema sa zagrevanjem zbog nedovoljne površine za indukciju. Koristite posude čija je osnova kružnog oblika i sa ravnom površinom dna.

Deformisano dno posude, bilo da je ispupčeno ili udubljeno, može otežati proces indukcije i zagrevanja. Zato se preporučuje korišćenje posuda sa ravnom i neizobličenom osnovom. Pri izboru posuđa, proverite tehničke specifikacije vaše indukcione ploče kako biste osigurali da odgovarajuće dimenzije posude odgovaraju za optimalno korišćenje.

Sada ste upoznati sa vrstom posuđa koje je optimalno za upotrebu na indukcionom šporetu ili ugradnoj indukcionoj ploči, kao i sa ključnim faktorima koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine posuđa. Indukcione ploče mogu značajno olakšati pripremu obroka, smanjiti brigu o mogućem prosipanju hrane ili lepljenju za ploču, dok istovremeno štede energiju. Da biste u potpunosti iskoristili potencijal kuvanja na indukcionoj ploči, važno je ulagati u odgovarajuće posuđe.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *