Očistite i dezinfikujte slušalice: Super trikovi održavanja

blog x  T.

Saveti za očuvanje čepića, jastučića, kabla i kutije za punjenje. Redovnim čišćenjem i dezinfekcijom svojih slušalica, produžićete njihovu trajnost i izbeći neugodne iritacije kože ušiju.

Kao što su mobilni telefoni, laptopovi ili tableti i slušalice su postale nezaobilazan deo svakodnevnog života za mnoge ljude. Bilo da se vozite na posao i nazad, provodite bučan dan u kancelariji, trčite omiljenom stazom ujutru ili uživate u višesatnom slušanju muzike ili igranju video-igara pre spavanja, kvalitetne slušalice su vaš saveznik. Verovatno ni vi ne možete zamisliti dan bez njih i želite da vas dobro služe dugi niz godina. Jedan od načina da to postignete je pravilno održavanje.

 • Zašto je potrebno redovno čišćenje?

Redovno čišćenje slušalica doprinosi njihovom pravilnom funkcionisanju i produžava njihov životni vek. Takođe, redovna dezinfekcija slušalica sprečava kontakt lica i ušiju sa bakterijama i prljavštinom, što može izazvati kožne probleme. Slušalice su poznate po tome što skupljaju razne bakterije, prašinu, perut, mrtve ćelije kože i sl.

Možda ste do sada samo nekoliko puta očistili svoje slušalice, ili možda uopšte niste. Možda niste sigurni kako pravilno očistiti vašu vrstu slušalica.

foto blog x

Savete za čišćenje različitih vrsta slušalica. Od klasičnih modela sa “rajfom” do veoma popularnih TWS Bluetooth slušalica

Šta je potrebno za čišćenje slušalica?

 • Čista mikrofiber krpa za brisanje
 • Alkohol koncentracije 70% ili sredstvo za dezinfekciju ruku (asepsol, na primer)
 • Sapun
 • Voda (preporučuje se destilovana, jer ne sadrži kamenac)
 • Štapići za uši
 • Stara četkica za zube

Napomena: Pre nego što započnete čišćenje slušalica, proverite da li u priloženom korisničkom uputstvu postoje posebne smernice ili preporuke za održavanje. Neke vrste slušalica mogu biti osetljive na određene rastvarače ili alkohol, a nepravilno čišćenje može prouzrokovati trajna oštećenja. Uvek sledite preporuke proizvođača.

 • Čišćenje slušalica tipa over-ear i on-ear

Ako koristite naglavne slušalice, bilo over-ear ili on-ear model, ključno je detaljno očistiti jastučiće, traku (koja drži slušalice na glavi) i eventualni kabl (ako su slušalice sa žicom). Jastučići mogu biti od kože ili penastog materijala, vrlo su osetljivi i lako se mogu oštetiti, zato je važno obratiti posebnu pažnju prilikom čišćenja ovih delova.

Čišćenje jastučića za uši:

 • U manju posudu stavite mlaku vodu i dodajte malo sapuna kako biste napravili blagu sapunicu. Možete koristiti i tečni sapun. Ako je moguće, skinite jastučiće sa slušalica kako biste olakšali čišćenje.
 • Blago navlažite mikrofiber krpu u dobijenom rastvoru i pažljivo obrišite spoljni deo slušalica. Nakon čišćenja, obrišite ih suvom krpom ili papirnatim ubrusom i ostavite da se potpuno osuše.
 • Zatim, navlažite krpu malom količinom alkohola ili sredstva za dezinfekciju ruku i pažljivo obrišite jastučiće za uši. Ako postoje teže dostupna mesta na kojima krpa nije u potpunosti uklonila nečistoće, možete koristiti štapiće za uši nakvašene alkoholom ili sredstvom za dezinfekciju ruku.
 • Pre nego što vratite jastučiće na slušalice, ostavite ih da se potpuno osuše, posebno ako su jastučići koji se mogu skinuti sa slušalica.

Čišćenje trake / rajfa za glavu:

Da biste očistili traku kojom se slušalice oslanjaju na glavu, koristite mikrofiber krpu natopljenu u sapunicu. Pažljivo prebrišite traku duž celog njenog obima, posebno vodeći računa o delovima koji se koriste za podešavanje trake, kako ne biste oštetili mehanizam.

Čišćenje kabla slušalica:

Ako koristite žični model slušalica, kabl možete očistiti mikrofiber krpom koju ste potopili u sapunicu. Obuhvatite kabl krpom i blago ga provucite kroz nju. Budite pažljivi prilikom stiskanja, posebno ako je kabl osetljiv na istezanje, kako ne biste oštetili unutrašnje žice.

Čišćenje earbuds / bubica i in-ear slušalica:

Slušalice earbuds i in-ear tipa zahtevaju posebnu pažnju jer ulaze u ušnu školjku, odnosno u ušni kanal. Redovno i detaljno čišćenje je ključno za održavanje higijene i funkcionalnosti ovih slušalica.

Čišćenje silikonskih uložaka / čepića:

Prvo proverite uputstvo kako biste saznali kako se skidaju silikonski ulošci. Skinite ih pažljivo, a zatim koristite staru, mekanu četkicu za zube kako biste nežno očistili prljavštinu sa mrežice kroz koju izlazi zvuk. Budite oprezni da ne oštetite mrežicu koja je vrlo osetljiva. Držite slušalice okrenute nadole dok ih čistite kako biste izbegli da prljavština uđe unutar slušalica i ometa kvalitet zvuka.

Sada je pravo vreme da upotrebite štapić za uši kako biste pažljivo uklonili veće nečistoće sa silikonskih uložaka, koje se često zadržavaju na unutrašnjoj strani.

Nakon što ste uklonili vidljive nečistoće, uronite čepiće u sapunicu i ostavite ih da odstoje nekoliko minuta. Lagano ih povremeno trljajte, a pre nego što ih vratite na slušalice, temeljno ih isperite pod mlazom mlake vode i osušite suvom krpom. Naravno, čepiće možete ponovo postaviti nakon što završite sa čišćenjem slušalica.

Što se tiče čišćenja slušalica, koristite mikrofiber krpu blago navlaženu alkoholom ili sredstvom za dezinfekciju ruku kako biste pažljivo obrisali celo kućište. Imajte na umu da neki štampani detalji na slušalicama, kao što su logotipi, mogu biti osetljivi na alkohol, zato je preporučljivo proveriti uputstvo pre čišćenja.

Što se tiče kabla slušalica, navlažite mikrofiber krpu sapunicom i pažljivo obrišite celu dužinu kabla. Držite kabl obuhvaćen krpicom dok ga pažljivo provlačite kroz nju. Važno je da budete oprezni prilikom stiskanja kako ne biste oštetili unutrašnje žice, s obzirom na to da kablovi ovog tipa mogu biti veoma osetljivi na istezanje.

 • Čišćenje True-Wireless (TWS) Bluetooth slušalica

Obratite pažnju na nekoliko ključnih aspekata: čišćenje silikonskih uložaka (čepića), čišćenje samih slušalica i čišćenje spoljašnjeg i unutrašnjeg dela kutijice za punjenje.

foto blog x

Čišćenje silikonskih uložaka i slušalica

Proces čišćenja silikonskih uložaka kod True-Wireless slušalica sličan je procesu kod earbuds i in-ear slušalica. Isti princip važi i za samu konstrukciju slušalica ili njihovo “telo”, odnosno kućište..

Čišćenje kutijice za punjenje

Važno je redovno održavanje same kutijice za punjenje True-Wireless slušalica, kao i čišćenje kontakata koji omogućavaju povezivanje kutijice sa slušalicama. Spoljašnjost kutijice možete očistiti suvom mikrofiber krpom. Ukoliko je potrebno dublje čišćenje, možete koristiti malo alkohola na krpici, ali pazite da priključak za punjenje ostane suv. Unutrašnjost kutijice možete očistiti mikrofiber krpom, dok teže pristupačne delove možete obrisati štapićima za uši blago navlaženim alkoholom.

Za čišćenje kontakata preko kojih kutijica uspostavlja vezu sa slušalicama, koristite staru četkicu za zube ili štapić za uši. Izbegavajte korišćenje oštrih predmeta poput igle ili čačkalice kako ne biste oštetili delove.

 • Koliko često treba čistiti slušalice?

Ne postoji univerzalno pravilo o tome koliko često treba čistiti slušalice. To zavisi od toga koliko često ih koristite, da li ih nosite tokom vežbanja, gde ih skladištite i čuvate i slično. Preporučuje se čišćenje slušalica jednom nedeljno, a silikonske čepiće možete brisati alkoholom svaka dva dana. Slušalice koje koristite tokom vežbanja treba čistiti posle svakog treninga.

Održavanje higijene slušalica i redovno čišćenje doprinose njihovom pravilnom funkcionisanju, bezbednosti za kožu i estetskom izgledu.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *