Vodič za pametnu kupovinu slušalica

blog x  T.

Upoznajte se sa metodama izbora slušalica za telefon, muziku, gaming i više i saznajte na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine.

Dobre slušalice moraju da imaju kvalitetan zvuk, dobre tehničke karakteristike, izradu i da budu udobne tokom nošenja. Da biste pronašli takve slušalice, važno je da se bolje informišete o njima kako biste znali šta tražite i koji faktori najviše utiču na kvalitet zvuka i cenu.

U idealnom slučaju, slušalice bi trebale da verno reprodukuju zvuk onako kako je snimljen, čuvajući sve njegove karakteristike bez ikakvih izmena. Što su slušalice bliže ovom idealu, to je njihova cena obično viša.

Kako bi održali cenu pristupačnom, proizvođači često prave kompromise koji mogu uticati na kvalitet zvuka, udobnost i funkcionalnost slušalica. Zato, izdvojite nekoliko minuta za čitanje naših saveta i preporuka za kupovinu slušalica – to će vam se isplatiti.

 • Kada vam trebaju slušalice bez ugrađenog mikrofona, a kada sa mikrofonom?
foto blog x


Kada razmišljate o slušalicama, važno je prepoznati kada su vam potrebne sa ili bez ugrađenog mikrofona, što zavisi od uređaja sa kojim ih koristite. Mikrofon na slušalicama može biti u obliku pilotskog mikrofona, smešten na kablu ili diskretno u jednoj od slušalica. Uređaji poput televizora, radio-aparata i MP3/MP4 plejera se bave samo reprodukcijom zvuka i ne zahtevaju mikrofon, pa odaberite slušalice bez mikrofona. S druge strane, mobilni telefoni, računari, tableti i konzole zahtevaju slušalice sa mikrofonom za snimanje glasa ili komunikaciju.

Ako imate specifičan uređaj, proverite tehničku dokumentaciju ili priključke kako biste odredili tip slušalica koji vam je potreban. Oznake “Headphones” označavaju slušalice bez mikrofona, dok “Headset” označava slušalice sa mikrofonom.

Grafički simboli često predstavljaju tip slušalica, ali će nazivi priključaka jasno ukazati na vrstu slušalica koja vam je potrebna.

 • Načini povezivanja slušalica sa uređajima

Kada se nađete u situaciji da želite povezati svoje slušalice sa određenim uređajem, važno je misliti o kompatibilnosti. Na primer, slušalice koje se oslanjaju isključivo na Bluetooth tehnologiju neće biti od koristi ako uređaj sa kojim ih povezujete ne podržava Bluetooth i obrnuto.

Pre nego što se odlučite za kupovinu, razmislite o uređajima sa kojima ćete koristiti slušalice, proverite dostupne opcije i eventualne specifične zahteve koje vaši uređaji postavljaju. Tehničke specifikacije pružaju više informacija o povezivanju.

Slušalice se, prema načinu povezivanja, dele na žične i bežične, a postoje i “hibridne” opcije koje podržavaju i žično i bežično povezivanje. Pri izbori, imajte na umu kompatibilnost kako biste u potpunosti iskoristili mogućnosti vaših slušalica i uređaja.

foto blog x

Povezivanje žičnih slušalica može se ostvariti na dva načina, u zavisnosti od toga koriste li analogni ili digitalni zvučni signal.

Žične slušalice sa analognim signalom imaju tropolni (TRS) konektor na kraju kabla, prečnika 3,5 ili 6,3 mm. Ako imaju i mikrofon, kabl može imati dva tropolna (TRS) konektora (jedan za slušalice i jedan za mikrofon) ili jedan kombinovani četvoropolni (TRRS) konektor prečnika 3,5 mm. Mobilni telefoni i džepni uređaji obično koriste kombinovani priključak za uštedu prostora.

Žične slušalice s digitalnim signalom, bilo sa mikrofonom ili bez, mogu se povezati putem klasičnog USB-A priključka ili modernijeg USB-C priključka. Međutim, važno je napomenuti da se USB slušalice ne mogu koristiti na svim uređajima, pa je pre kupovine važno proveriti podržava li vaš uređaj USB slušalice. Uglavnom, USB slušalice su idealne za desktop i laptop računare, određene modele mobilnih telefona i neke gaming konzole, ali ih televizori obično ne podržavaju.

 • Povezivanje bežičnih slušalica

Bežične slušalice za povezivanje s različitim uređajima mogu koristiti Bluetooth, RF ili IF (infracrvenu) vezu. Većina modernih bežičnih slušalica koristi Bluetooth vezu, dok slušalice s RF vezom nisu neuobičajene. Slušalice koje koriste IF za prenos zvuka postaju sve ređe, ali je važno spomenuti ih.

Bluetooth bežične slušalice zahtevaju uređaj s Bluetooth tehnologijom za povezivanje. Ipak, neki uređaji, iako imaju Bluetooth, možda neće podržavati povezivanje sa Bluetooth slušalicama za prenos zvuka.

Bluetooth slušalice su popularne za upotrebu sa mobilnim telefonima i laptop računarima. Desktop računari retko dolaze sa Bluetooth vezom, ali se to može nadomestiti USB Bluetooth adapterom.

Povezivanje Bluetooth slušalica sa televizorima varira od modela do modela. Pre kupovine, proverite podržava li vaš televizor Bluetooth slušalice, čak i ako ima Bluetooth, jer neki modeli koriste Bluetooth za druge svrhe.

Većina modernih Bluetooth slušalica dolazi sa ugrađenim mikrofonom koji ne narušava estetiku slušalica. Različite veličine i oblici slušalica nude različita iskustva korisnicima.

RF bežične slušalice koriste radio-talase za prenos zvuka. Za razliku od Bluetooth slušalica, RF slušalice se ne povezuju direktno sa uređajima.

RF slušalice dolaze s RF transmiterom koji se povezuje s uređajem izvorom zvuka. Transmiter pretvara zvuk u radio-talase koje šalje do slušalica. RF slušalice se često koriste za televizore bez Bluetooth mogućnosti.

Većina bežičnih gaming slušalica takođe koristi RF tehnologiju zbog brzine prenosa zvuka, što je važno za dobro iskustvo igranja.

Mnogi uređaji, uključujući Wi-Fi rutere, Bluetooth uređaje i mikrotalasne rerne, koriste istu frekvenciju (2,4 GHz) kao i RF slušalice. To može dovesti do mešanja signala, pa je važno držati RF transmiter dalje od drugih uređaja.

IF bežične slušalice koriste infracrvene talase za prenos zvuka. Međutim, njihova upotreba opada zbog praktičnosti RF tehnologije.

Ukratko, prilikom izbora bežičnih slušalica, važno je razmotriti kompatibilnost i osobine uređaja sa kojima ih planirate koristiti kako biste osigurali optimalno iskustvo.

foto blog x
 • Vrste slušalica i kako izabrati pravi oblik

Udobnost, praktičnost i kvalitet zvuka zavise od oblika ili tipa slušalica koje izaberete. Postoje četiri osnovna tipa slušalica: Over-ear, On-ear, Earbuds (bubice) i In-ear.

1.Over-ear slušalice imaju ram koji drži obe slušalice na glavi. Jastučići ovih slušalica obuhvataju celu ušnu školjku, pružajući udobnost, ali su manje praktične za nošenje zbog svoje veličine.

2.On-ear slušalice takođe imaju ram, ali su manjeg prečnika od over-ear modela. One se oslanjaju na spoljni deo ušne školjke. Iako su praktičnije za nošenje, mogu biti neudobne tokom dužeg korišćenja.

3.Earbuds slušalice (bubice) su minijaturne i stavljaju se u unutrašnji deo ušne školjke. Iako su praktične, često ispadaju iz uha zbog različitih oblika ušiju.

4.In-ear slušalice su slične earbuds modelima, ali imaju silikonske čepiće koji ulaze u ušni kanal. Ove slušalice odlično pristaju uz ušni kanal i bolje izoluju spoljnu buku. Osim što su praktične za nošenje, pružaju dobar zvuk. Važno je održavati higijenu čepića kako bi se izbegle iritacije uha.

Prilikom izbora slušalica, važno je uzeti u obzir vaše potrebe i želje kako biste pronašli najbolji oblik koji odgovara vašem načinu života.

foto blog x
 • Objašnjenje tehničkih termina u specifikaciji slušalica

Dok proveravate tehničke specifikacije slušalica, možete naići na pojmove kao što su True Wireless (TWS), Noise Cancelling, Hi-Res Audio, frekventni odziv, osetljivost i Virtual Surround. Razumevanje ovih termina olakšava izbor slušalica koje najbolje odgovaraju vašim potrebama.

True Wireless (TWS) se odnosi na bežične slušalice earbuds i in-ear tipa u kojima su leva i desna slušalica potpuno nezavisne, bez kablova koji ih povezuju. Ove slušalice dolaze sa minijaturnom kutijicom koja služi kao futrola i punjač, omogućavajući istinski bežično iskustvo.

Noise Cancelling je tehnologija koja izoluje korisnika od okolne buke. Ova tehnologija može biti primenjena na slušalice, mikrofon ili oboje. Slušalice sa Noise Cancelling tehnologijom omogućavaju uživanje u muzici bez smetnji okoline.

Hi-Res Audio označava zvuk višeg kvaliteta od standardnog audio CD-a. Slušalice koje podržavaju Hi-Res Audio pružaju detaljniji i bogatiji zvuk, ali za optimalno iskustvo potreban je i odgovarajući audio uređaj.

Frekventni odziv pokazuje raspon frekvencija koje slušalice mogu reprodukovati. Iako veći frekventni odziv daje bolji zvuk, važno je uzeti u obzir i ujednačenost reprodukcije različitih frekvencija.

Osetljivost je mera glasnoće zvuka koje slušalice mogu proizvesti pri određenoj snazi signala. Veća osetljivost znači glasniji zvuk, ali stvarna glasnoća može varirati zbog različitih faktora.

Virtual Surround je tehnologija koja simulira prostorni zvuk, često korišćena u gejmerskim slušalicama. Omogućava preciznije lociranje zvuka u igri, pružajući fantastično iskustvo.

Razumevanje ovih termina pomoći će vam da pronađete slušalice koje najbolje odgovaraju vašim potrebama.

 • Kako izabrati najbolje slušalice za telefon?

Pri izboru slušalica za telefon, prvo proverite mogućnosti povezivanja koje podržava vaš uređaj. Moderni telefoni, posebno oni visoke klase, često ne dolaze sa analognim priključkom od 3,5 mm, što znači da ćete možda morati da razmotrite Bluetooth slušalice ili one s USB-C ili Lightning priključkom, u zavisnosti od proizvođača. Uz to, bitno je da slušalice imaju ugrađen mikrofon za telefonske razgovore, pružajući vam slobodu tokom razgovora.

Ako se odlučite za Bluetooth slušalice, idealno je izabrati one koje podržavaju isti Bluetooth Audio Codec kao i vaš telefon. Kodek određuje način prenosa zvuka putem Bluetooth veze i direktno utiče na kvalitet zvuka.

Postoje tri glavna kodeka: SBC, aptX HD i LDAC. SBC je osnovni standard koji podržavaju svi uređaji s Bluetooth-om, ali nudi niži kvalitet zvuka. aptX HD pruža bolji kvalitet, dok LDAC nudi najviši kvalitet zvuka, ali oba uređaja moraju podržavati isti kodek.

Važno je napomenuti da čak i najbolje Bluetooth slušalice neće nadomestiti gubitak kvaliteta zvuka prilikom pretvaranja muzike iz CD-a u MP3 format. Preporučuje se korišćenje formata poput FLAC-a, WAV-a ili ALAC-a za maksimalni kvalitet zvuka.

Online servisi za strimovanje muzike, poput Deezer-a i Spotify-a, obično nude pakete sa različitim kvalitetom zvuka. Ako planirate kupiti kvalitetne slušalice, razmislite o paketu sa visokim kvalitetom zvuka.

Takođe, proverite tehničke specifikacije slušalica, uključujući autonomiju baterije i druge detalje, kako biste bili sigurni da ispunjavaju vaše potrebe.

Budući da se slušalice za telefon često koriste u bučnim okruženjima, prisustvo Noise Cancelling tehnologije je poželjno kako na slušalicama, tako i na mikrofonu. To će vam omogućiti jasnije razgovore i bolje iskustvo slušanja muzike čak i kada je oko vas velika buka.

 • Kako izabrati najbolje slušalice za muziku?

Svaka vrsta slušalica ima svoj jedinstven zvučni pečat koji može dodati ili oduzeti od originalnog zvuka snimka. Na primer, neke slušalice naglašavaju basove, dok druge možda nedostaju u tom području. Izbalansirane slušalice bez dodatnih ojačanja ili smanjenja tonova su retke, ali pružaju najverniji zvuk originalnog snimka. Niske cene često idu ruku pod ruku sa viškom basova ili prenaglašenim tonovima, što može narušiti kvalitet zvuka.

Ako planirate slušati muziku u mirnom okruženju, izbegavajte slušalice označene kao “Super Bass” ili slično, kako biste izbegli prenaglašavanje basova koji mogu zaseniti ostatak muzike.

Sa druge strane, u situacijama poput vožnje autobusom ili treninga, intenzivniji basovi mogu poboljšati doživljaj muzike, pružajući vam ritam i energiju.

Slušalice tipa “over-ear” i “in-ear” obično pružaju najbolje iskustvo slušanja muzike. Kod Bluetooth slušalica, kvalitet zvuka zavisi od Bluetooth Audio Codec-a koji podržavaju i slušalice i uređaj sa kojeg slušate muziku. Različiti modeli kodeka nude različit kvalitet zvuka, pri čemu LDAC pruža najbolje performanse.

Kada birate žične slušalice, obratite pažnju na impedansu, izraženu u ohmima (Ω). Proverite da li impedansa slušalica odgovara impedansi vašeg audio uređaja kako biste izbegli probleme sa kvalitetom zvuka ili oštećenjem opreme. Većina uređaja podržava slušalice s impedansom od 16 do 32 oma, dok slušalice sa većom impedansom mogu zahtevati dodatno pojačalo.

Ovo su neki od ključnih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom izbora slušalica za optimalno iskustvo slušanja muzike.

 • Kako izabrati idealne slušalice za aktivnosti poput treninga ili trčanja?

Svaka sportska aktivnost, poput trčanja ili vežbanja u teretani, izaziva veliki napor za elektronske uređaje poput slušalica. One ne samo što mogu lako ispasti iz ušiju i oštetiti se, već su izložene i znoju ili kiši. Zato su proizvođači audio opreme osmislili specijalne modele slušalica prilagođene baš za ovakve uslove.

Slušalice namenjene treningu ili trčanju, poznate kao sportske slušalice, poseduju poseban sistem koji sprečava njihovo ispadanje iz ušiju. Takođe, ove slušalice mogu biti otporne na prskanje vodom, pa čak i potapanje, u zavisnosti od modela i izrađene su od materijala koji je otporan na znoj. Ove slušalice mogu biti žične ili bežične, a najčešće su u obliku in-ear, zbog svoje praktičnosti. Budući da su namenjene mobilnim uređajima poput telefona, žične sportske slušalice se povezuju preko standardnog audio konektora prečnika 3,5 mm, dok bežične koriste Bluetooth tehnologiju za povezivanje s izvorom zvuka.

Zbog specifičnih pokreta tela tokom trčanja ili vežbanja, može se desiti da ne čujete dovoljno dobro niske frekvencije, poput basa. Ukoliko imate izbor, odaberite sportske slušalice koje su označene kao “Super Bass” ili nešto slično, jer će intenzivnije reprodukovati niske frekvencije i pružiti vam bolji doživljaj ritma.

 • Kako Izabrati Idealne Slušalice za desktop ili laptop računar (za razgovore i online sastanke)?

Kada govorimo o “slušalicama za desktop ili laptop računar”, mislimo ustvari na slušalice koje su posebno dizajnirane za razgovore i online sastanke. Za ljubitelje video-igara, tu su specijalne gejmerske slušalice.

Slušalice namenjene desktop i laptop računarima mogu biti žične ili bežične. Žični modeli mogu koristiti kombinovani (četvoropolni) audio konektor prečnika 3,5 mm ili dva odvojena (tropolna) audio konektora prečnika 3,5 mm – jedan za slušalice i jedan za mikrofon, a mogu se povezati i preko USB porta. Bežični modeli se obično povezuju putem USB RF transmitera jer se na taj način zvuk prenosi brže nego Bluetooth vezom. Naravno, ako vaš računar podržava Bluetooth, možete koristiti i Bluetooth bežične slušalice sa ugrađenim mikrofonom.

Uopšteno, možete koristiti bilo koje slušalice sa mikrofonom za komunikaciju putem programa kao što su Microsoft Teams, Skype, Google Meet, Zoom, Discord i drugi. Ipak, važno je napomenuti da postoje slušalice koje su posebno sertifikovane za upotrebu sa nekim od ovih programa. Sertifikovane slušalice često nude dodatne funkcije koje su prilagođene programu za koji su sertifikovane, a takođe ispunjavaju i zahteve kompanije koja je razvila program, u smislu kvaliteta zvuka i tehničkih karakteristika.

 • Kako izabrati idealne slušalice za podcast (podkast)?

Kako biste optimalno uživali u sadržaju podkasta, ključno je odabrati slušalice koje precizno reproduciraju ljudski glas, ključni element svakog podkasta. Važno je da se fokusirate na slušalice koje su sposobne za kvalitetno prikazivanje srednjih tonova, osiguravajući jasnoću i doživljaj autentičnog glasa.

Izbegavajte slušalice koje se ponose raznim tehnologijama za pojačavanje basa, jer intenzivan bas može zamutiti jasnoću ljudskog glasa, otežavajući razumevanje i smanjujući kvalitet doživljaja.

Ako tražite univerzalne slušalice koje su pogodne i za muziku, filmove, ili čak gejming, možete razmotriti opcije koje imaju nešto naglašeniji bas. Uz pomoć ekvilajzera, možete prilagoditi balans zvuka, smanjujući bas kako biste poboljšali jasnoću dok slušate podkaste.

Aktivna tehnologija uklanjanja okolne buke (active noise cancelling) je takođe poželjna, omogućavajući vam da uživate u podkastima čak i u bučnim okruženjima poput kafića ili gradskih ulica.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *