Trikovi za čišćenje ploča i plotni šporeta na drva

blog x   T.

Redovno čišćenje plotni i šporeta na drva ključno je za očuvanje higijene i dugo trajanje. Pravilnom negom osigurava se sigurna i efikasna upotreba ovih uređaja.


Šporeti na drva, bilo da je to “smederevac” ili Alfa-Plam, predstavljaju klasičan izbor za kuvanje i grejanje. Evo nekoliko korisnih saveta za održavanje ploče i plotne šporeta na drva, bez obzira na brend.

foto blog  x
  • Aluminijumska folija

Nabavite rolnu aluminijumske folije i odvojite komad malo veće veličine. Zgužvajte foliju u kompaktnu lopticu i blago je nakvasite mlakom vodom. Dok je ploča ili plotna šporeta još topla, počnite lagano trljati folijom kružnim pokretima. Nastavite trljati sve dok ne uklonite nečistoće i zagorele ostatke sa površine.

Ovaj metod takođe možete primeniti i na plotne šporeta kako biste lako očistili fleke od ulja i druge nečistoće. Bitno je da ploča ili plotna budu tople kako bi ovaj trik bio što efikasniji. Uživajte u blistavoj čistoći vašeg drvenog šporeta uz minimalan napor!

  • Šmirglajte sa lakoćom

Za uklanjanje zapečenih ostataka hrane, koristite sitnu šmirglu nakon što se šporet potpuno ohladi. Laganim, kružnim pokretima, šmirglajte površinu kako biste je oslobodili nečistoća. Nakon šmirglanja, prebrišite očišćene površine vlažnom ili poluvlažnom krpom, a zatim suvom krpom radi finalnog sjaja.

  • Prirodno sredstvo za čišćenje

Napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite je na površinu ploče i plotne šporeta. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim koristite krpu ili sunđer da blago istrljate površinu. Soda bikarbona je efikasna u uklanjanju masnoća i zagorelih ostataka.

Sada možete uživati u sjajnom i čistom izgledu vašeg šporeta na drva bez mnogo napora i komplikacija.

  • Upotreba namenskog sredstva za čišćenje

Nanesite malu količinu namenskog sredstva za čišćenje na vlažan sunđer i istrljajte površinu kako biste uklonili fleke. Nakon čišćenja ploče ili plotne šporeta na drva, prebrišite je najpre vlažnom, a potom suvom krpom radi sjaja.

Osim održavanja čistoće, važno je i održavati ploču u dobrom stanju. Periodično je premažite uljem koje ne sadrži kiseline kako biste očuvali njen kvalitet. Takođe, izbegavajte ostavljanje šerpi, lonaca i tiganja na hladnim pločama za kuvanje, jer može doći do pojave korozije na ivicama koje je teško ukloniti.

  • Čišćenje ploče šporeta na drva sa sodom bikarbonom

Ako više volite prirodna sredstva za čišćenje ploče i plotni šporeta na drva, verovatno već imate sodu bikarbonu u svom domu. Evo jednostavnog postupka koji možete primeniti:

  1. Pospite sodu bikarbonu ravnomerno po površini koju želite da očistite.
  2. Nakon toga, prelijte je malom količinom sirćeta i ostavite da reaguju oko 20 minuta.
  3. Nakon što prođe vreme, uz pomoć meke krpe nakvašene vodom, blago istrljajte površinu ploče.

Za ovaj postupak koriste sastojke koje već imate kod kuće. Bez obzira na metod koji odaberete, čišćenje ploče i plotni šporeta na drva sada će biti jednostavnije i manje naporno. Moći ćete da se posvetite pripremi omiljenih jela i poslastica bez brige o održavanju šporeta.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *