Jedna daska svima treba

Daska

Jedan od najdosadnijih kućnih poslova je peglanje. Sve je lakše uz dobru dasku za peglanje.

Više niko ne pegla na stolu ili nekoj čvrstoj, ravnoj površini kao nekada. Posebnu dasku, namenjenu samo peglanju svako koristi, jer je uz nju peglanje mnogo jednostavnije.

Za peglanje većina se slaže da je to izgubljeno vreme i stalno odlažu taj posao. Sa dobrom daskom za peglanje sve ćete završiti brzo i lako. Ako ste dobro ispeglani izgledaćete uvek uredno i doterano, a odevni predmeti biće prijatniji za nošenje i izgledaće novije.

Tehnomedia nudi veliki asortiman daski za peglanje i navlaka od kvalitetnog pamuka.

Potrebno je samo da dasku podesite na odgovarajuću visinu kako biste sebi olakšali peglanje, a vama bilo prijatno dok radite. One ne zauzimaju puno prostora i veoma su praktične. Noge koje drže dasku se sklapaju. Jednostavno je nakon korišćenja sklopite i odložite u neko ćoše, ili na neko skriveno mesto. Tipična daska ima metalnu površinu za peglanje koja je obložena sunđerom i prekrivena dekorativnom navlakom koja je otporna na visoku temperaturu. Na jednom kraju nalazi se posebno mesto na koje možemo odložiti zagrejanu peglu. Kvalitetna daska za peglanje je čvrsta i stabilna.

U ponudi Tehnomedia centra nalaze se modeli vodećih robnih marki u ovoj kategoriji: Lindo, Philips, Texell.

daska

Istorija daske za peglanje

Da li ste znali da je daska za peglanje nastala pre pegle? Naime, u 9. veku žene Vikinga ravnale su odeću zagrejanim kamenjem. Da bi imale čvrstu podlogu tokom rada koristile su ploče napravljene od ravnih komada kitove kosti. Vremenom, u Evropi razvijena je tradicija peglanja odeće na kuhinjskom stolu ili na komadu ravne daske koji je bio postavljen između dve stolice. Ova praksa je brzo preneta i u Ameriku gde je zadržana sve do 19. veka. O tome svedoče i mnoge knjige o domaćinstvu iz tog perioda. U njima se mogu naći saveti koja je najbolja veličini stola za peglanje, koji materijal je najkvalitetniji za izradu, kao i kakvom tkaninom ga treba prekriti. Daska za peglanje je relativno mlad izum. Uselila se u američke, a potom i evropske domove početkom dvadesetog veka. Postoje različite teorije o tome ko ju je izumeo.

Da bi olakšao posao domaćicama, Vandenburg je 16. februara 1858. godine patentirao svojevrsni sto za peglanje. Njegov izum je 3 godine kasnije usavršio Ronnie Bord, predstavivši podesivu ravnu horizontalnu površinu za peglanje donjeg veša, odeće i posteljine. Deset godina kasnije J.N. Brewster patentira površinu za peglanje koja se sklapa, diže i zatvara u ormar ugrađen u zidu, poput Murphyjevog kreveta.

Glavna zasluga za izum daske za peglanje, koja je najviše slična onoj današnjoj koju koristimo pripada Sarah Boone. Veruje se da je Sarah, koja je deo života provela kao rob, prva žena crnkinja u Americi kojoj je dodeljen patent za određeni izum. Njen patent odobren 1892. godine, u New Havenu, Connecticut, uključivao je i ideju o nogama koje se sklapaju. Sarah je dizajnirala dasku koja ima ravnu i čvrstu drvenu površinu za peglanje, i ono najvažnije a to je jedan zaobljen kraj što je omogućilo brže i efikasnije peglanje ondašnje odeće za dame koja je bila sastavljena iz više slojeva i prepuna nabora. Otkrićem pegle, od 1940. godine daske za peglanje doživele su neverovatni razvoj u dizajnu.

Zanimljivosti…

Pored klasičnih, prenosivih modela, koji su danas najviše u upotrebi, postoje i druge vrste. U zapadnim zemljama naročito je popularna daska za peglanje koje u ugrađena u plakar na zidu ili drugi komad nameštaja. S obzirom da štedi prostor za čuvanje savršena je za male stanove. Poseban model predstavlja daska za peglanje sa komodom, tako da je možete rasklopiti na željenu veličinu. Pored uobičajene prenosive i sklopive daske za peglanje, postoje i one koje su pričvršćene za zid ili imaju kratke nožice te se prilikom upotrebe stavljaju na sto. Dizajneri širom sveta svakodnevno rade na usavršavanju ovog praktičnog i potrebnog predmeta.

daska

Saveti prilikom kupovine…

Pre svega, daska za peglanje mora da bude stabilna,  odnosno metalna struktura i sklopivi sistem čvrsti. Takođe, stabilnost mora da vam pruži i kvalitetna navlaka. Poželjno je da u sebi sadrži penu kako bi pegla po njoj lako klizila. Obratite pažnju na dužinu daske. Ako je radna ploča za peglanje prekratka, trebaće mnogo više vremena da se ispeglaju stolnjaci, čaršavi i slično.

Uz kvalitetnu dasku za peglanje ovaj posao će vam biti mnogo lakši i brži. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *