Sigurnija vožnja autom

Auto kamere

Vrednost video snimka je neprocenjiva, pošto slika vredi više od hiljadu reči. Jedan od najkorisnijih gedžeta za vozače je auto kamera.

Da li je onaj ko vam ide u susret savestan vozač ili nije nikada ne znate. Zato ponekad zna da bude i nezgodna vožnja autom. Na žalost mnogi ne poštuju pravila vožnje i zato je važno da preduzmete sve mere predostrožnosti. Sigurnost i smirenost može vam dati auto kamera i u Tehnomedia ponudi možete pronaći odličan izbor različitih modela.

Auto kamera je malo drugačija od obične kamere. S vašim autom zajedno se automatski gasi i pali. Kada se memorija kamere popuni snimcima, kamera snima novi video preko već snimljenog. Ako ne spremite snimke, ostajete bez njih. Ove kamere su korisne  kod  saobraćajnih nezgoda ili nesreća, naročito ako je odgovoran drugi vozač. S kamerom imate dokaz šta se i kako dogodilo. Pojedini modeli auto kamera snimaju čak i kada je auto parkiran. Ako je neki lopov krenuo u akciju imaćete sve snimljeno i spremno. Na originalan način možete sačuvati uspomene ako se vozite kroz neke slikovite predele, jer će kamera u vašem autu sve to zabeležiti.

Veliki izbor auto kamera možete pronaći u Tehnomedia prodavnicama – od diskretnih do većih, u različitim dimenzijama. Neke kamere se montiraju na prednje staklo iza retrovizora, a neke na kontrolnu ploču. Ako vozite manji auto, auto kameru držite tamo gde neće ometati vaše vidno polje dok vozite.

Montiranje se vrši na dva načina: vakuumom ili polutrajnim lepkom. Vakuum je praktičnije rešenje jer olakšava premeštanje kamere, ali nakon nekog vremena vakuum može izgubiti na stabilnosti. Polu-trajni lepak je najstabilnije rešenje, ali onda nije moguće premestiti kamera. Kod montiranja mora se voditi računa gde će prolaziti kabl kojim se kamera spaja na cigaretni punjač. U zavisnosti od modela auto kamere razlikovaće se i kablovi koji se dobijaju uz nju. Uz kameru se obavezno dobija kabl za spajanje na cigaretni punjač u autu, dok neki modeli imaju i USB kabl.  Pre kupovine proverite dužinu kabla za spajanje na punjenje u autu. Kabl treba biti dovoljno dugačak da možete kameru namestiti gde vam najviše odgovara, a da žicu u isto vreme možete uredno složiti da lepo izgleda i da vam ne smeta tokom vožnje.

Jedna od najvažnijih karakteristika kod auto kamera je rezolucija. Najmanja rezolucija koja vam je potrebna je HD (720p). Sledeća stavka na koju bi trebalo obratiti pažnju je kapacitet SD kartice. Obično je najbolje da uzmete karticu maksimalnog kapaciteta koju vaša kamera podržava. Što je veća rezolucija kamere, više prostora na kartici će zauzeti. Noćni režim rada je veoma važan. Bitno je da birate kameru koja pravi jasne snimke i u uslovima slabe vidljivosti.

Senzor za automatsko prepoznavanje nezgode je veoma koristan jer će sudar aktivirati automatsko čuvanje snimka u trenutku udesa, zajedno sa tačnim vremenom i mestom nezgode. Veličina auto kamere nije zanemarljiva. Veći ekran može biti koristan pri pregledavanju snimaka, ali isto tako vam može blokirati pogled na put pod određenim uglom. Zajedno sa automobilom neke auto kamere će se automatski uključiti.

Postoje kamere koje prekidaju snimanje kada je memorija puna, ali i one koje neprekidno snimaju i brišu najstarije snimke. Ne treba da dozvolite da vam prilikom vožnje bilo šta odvraća pažnju, a posebno ne puna memorija na auto kameri, pa se zato preporučuje auto kamera koja će snimati neprekidno.

x Auto kamera

Postoje veoma napredne i skupe verzije, sa izuzetno kvalitetnom kamerom, odličnim osvetljenjem za noćno snimanje, GPS uređajem, senzorom G sile (pokazuje intenzitet ubrzavanja, kočenja, skretanja), beleženjem brzine kretanja i broja obrtaja motora. Često imaju i drugu kameru koja snima unutrašnjost automobila. Njih ipak uglavnom kupuju entuzijasti koji žele da zabeleže svoje vozačko umeće. 

Uglavnom auto kamere mogu da snimaju i zvuk, ali ova opcija može da se isključi. Većinu kamera možete da podesite tako da snimke pretvaraju u posebne fajlove, na primer, na svakih 2, 5 ili 15 minuta, a kada se memorija popuni, najstariji fajl se presnimi. Bez potrebe za brisanjem snimaka na ovaj način se ustvari snima neograničeno.

Napredniji modeli kamera za auto imaju mobilne aplikacije preko kojih možete pregledati snimke ili upravljati postavkama kamere. Isto tako možete SD karticu iz kamere ubaciti u telefon, laptop ili drugi sličan uređaj i tako pregledati snimke.

U Tehnomedia centru je ODLIČAN IZBOR auto kamera. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *